Een mooie afwerking geeft jouw zelfgemaakte kleding al snel een nette en professionele uitstraling. Het afwerken van de naden kan op verschillende manieren. In deze blog heb ik de verschillende opties voor je op een rijtje gezet.
Naden afwerken met de lockmachine
De lockmachine is mijn meest favoriete manier op de naden af te werken. Deze machine is dan misschien wel even een investering wanneer je net start met het maken van je eigen kleding, maar je zal ‘m naar mijn mening dan ook vaak gebruiken.
Naast het afwerken van de naden is deze machine namelijk ook erg geschikt voor het naaien van stretchstoffen. Een lockmachine heeft in tegenstelling tot een naaimachine 3 of 4 draden. De machine heeft een mesje die de stof netjes afsnijdt en meteen hierna zal de lockmachine de stof afwerken met een steek die het rafelen van de stof voorkomt.
Lewenstein 700DE -Lockmachine
Deze lockmachine gebruik ik zelf ook en ik vind dit een echte aanrader! Met deze machine is het afwerken van de naadtoeslag een eitje!
€299 via Bol.com
Tip! Wil je meer lezen over de lockmachine? Klik dan hier.
De zigzagsteek op de naaimachine
Wanneer je geen lockmachine hebt, dan kun je ook prima gebruik maken van de zigzagsteek op je naaimachine. De lengte en de breedte van de zigzagsteek kun je aanpassen op de stof je die gebruikt. Wanneer je een stof gebruikt die heel erg rafelt, dan kun je het beste kiezen voor een korte, maar brede zigzagsteek. Het is dan altijd handig om de steek eerst even uit te proberen op een klein proefstukje van je stof. Probeer de steken zo dicht mogelijk bij de rand van je stof te krijgen, zodat de stof zo min mogelijk ruimte heeft om te rafelen.
Ben je benieuwd hoe je de zigzagsteek kunt gebruiken op jouw naaimachine, lees dan vooral ook even deze blog, hier laat ik het je stap voor stap zien.
Naden afwerken met een kartelschaar
Herken je de kartelschaar nog van vroeger? Deze zat vaak in verschillende knutselpakketjes. Maar er bestaan dus ook kartelscharen voor stof. Sommige stoffen kun je eventueel ook afwerken door deze schaar te gebruiken. Voeringstoffen hoef je in principe niet af te werken, want de naadtoeslag is door de voering toch niet zichtbaar. Toch kunnen deze stoffen soms behoorlijk rafelen. Met een kartelschaar kun je dit deels voorkomen.
Naaimachine Scheurkalender 2025
Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉
Met de hand: de festonsteek
Deze optie zal ik je niet zo heel snel aanraden aangezien dit erg veel tijd kan kosten. Maar wanneer je misschien een klein stukje van de stof wilt afwerken en wilt voorkomen dat deze zal gaan rafelen, dan kun je ook gebruik maken van de festonsteek. Deze steek zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken bij mooie dikke wollen stoffen of bij vilt.
Naden afwerken met band
Luxe items zoals mooie jassen kun je ook eenvoudig afwerken met behulp van biasband. Ook voor dikke stoffen, zoals badstof is dit een aanrader. Je kunt het biaisband eerst even strijken en vervolgens zo om de naadtoeslag schuiven en vaststikken.
Je kunt dit band in dezelfde kleur als je stof kiezen, maar je kunt hiervoor juist ook een tof detail maken en juist voor een andere kleur kiezen.
Wanneer is het slim om de naden af te werken?
Wanneer de naadtoeslag zichtbaar is aan de binnenkant van het kledingstuk, dan is het het mooiste om deze af te werken. Maak je gebruik van een stof die niet rafelt, zoals fleece? Dan is dit niet echt nodig. Als je een kledingstuk met een voering maakt, is het ook niet noodzakelijk om de naadtoeslag af te werken, deze is namelijk dan toch niet zichtbaar.
In veel gevallen is het handigste om eerst de naad te stikken en deze vervolgens samen af te werken. Als je een dikkere stof gebruikt, is het echter handiger om de naden apart af te werken, zodat de naadtoeslag niet te dik wordt. Je kunt dan zelf bepalen of je dit voor of na het stikken van de naad wilt doen. Zelf kies ik er dan vaak voor om dit voor het stikken op de naaimachine te doen, omdat je er dan nog goed bij kunt.