Selecteer een pagina

Naden doorstikken, wat is dit precies? En hoe kun je dit doen?

Naden doorstikken, wat is dit precies? En hoe kun je dit doen

Met name bij wat dikkere stoffen kan het doorstikken van naden mooi zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spijkerstof, corduroy of stoffen voor jassen. Op deze manier ligt de naadtoeslag mooi plat onder de gestikte naad en daarnaast geeft het ook nog eens een stoer effect. In deze blog vertel ik je hoe je de naden kunt doorstikken.

Wanneer je naden gaat doorstikken dan maak je aan de goede kant van de stof een extra stiksel, naast de gestikte naad. Je maakt het stiksel door alle lagen van de stof heen. Het stiksel is hierdoor zowel zichtbaar aan de buitenkant als aan de binnenkant van het kledingstuk. Met name bij spijkerbroeken en jasjes zie je regelmatig dat de naden worden doorgestikt. Dit kan met dezelfde kleur als de stof, maar je zou het doorstiksel ook juist met een contrasterende kleur garen kunnen maken. Hierdoor valt het stiksel extra op. Doordat het stiksel er extra uitspringt moet je er wel voor zorgen dat je een mooie strakke rechte lijn stikt. Mocht je dus soms nog een beetje zwieberen tijdens het stikken, dan kun je het beste voor een neutrale kleur garen kiezen.

Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Tips voor het doorstikken van naden

Gebruik voor het doorstikken van naden een grotere steeklengte. Zelf stik in de gewone naden ongeveer met steeklengte 2.4 / 2.6 en het doorstikken doe ik meestal met steeklengte 2.8 / 3.

Het is ook altijd fijn om de naden eerst even te strijken nadat je deze hebt gestikt. Op deze manier ligt de naadtoeslag mooi plat en is het veel makkelijker om deze netjes door te stikken. Strijk de naadtoeslag altijd naar die kant toe waar je het doorstiksel wilt gaan maken.

Bij dunnere stoffen kun je de 2 lagen naadtoeslag tegelijk afwerken en naar 1 kant toe strijken. Bij dikkere stoffen kun je de naadtoeslag openstrijken, allebei een kant op. Of je kunt de naadtoeslag ook ongelijk afknippen, de ene net wat korter dan de andere, en dan vervolgens naar 1 kant toe strijken. Houdt wel altijd in gedachten dat je de naadtoeslag nooit korter knipt dan de breedte van je doorstiksel. Anders stik je de naadtoeslag niet mee tijdens het doorstikken.

Het doorstikken van de naden wil je natuurlijk mooi smal langs de kant doen met een mooi recht stiksel. Je kunt hiervoor eventueel een ritsvoetje gebruiken.
Je kunt zelf kiezen of je een enkel of een dubbel doorstiksel wilt maken. Dit is net wat jij mooi vind.

Voor het doorstikken van de naden kun je gewoon normaal naaimachinegaren gebruiken. Maar er bestaat ook speciaal doorstikgaren. Dit garen is wat dikker dan het andere garen. Je zou dezelfde kleur als je stof kunnen kiezen, maar dit garen is ook verkrijgbaar in de kenmerkende okergele tinten, die vaak voor jeans worden gebruikt. Wanneer je dit garen gaat gebruiken kun je voor het spoeltje het beste het gewone naaimachine garen gebruiken. Zet de bovenspanning van je naaimachine voor dit dikkere garen wel wat losser. Probeer de steken altijd voor de zekerheid eerst even uit op een proefstukje van je stof. Zo weet je zeker dat de instellingen van je naaimachine goed zijn, en kun je eventueel nog wat kleine aanpassingen maken.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!