Nieuw: Digitale Naaimachine Scheurkalender voor 2025. Klik hier voor meer info.

Nicky velours, wat is dit precies voor stof?

Nicky velours, wat is dit precies voor stof?

Sommige stoffen zullen misschien wat meer casual zijn en een meer natuurlijke uitstraling hebben, terwijl andere stoffen juist wat meer de aandacht zullen trekken. Dit kan doordat de stof een bepaalde kleur heeft, maar de structuur kan hierbij ook een grote rol spelen. Eén van die stoffen waarmee je een echt statement kunt maken is nicky velours. Maar wat is dit eigenlijk precies voor stof? En wat zou je hiervan kunnen maken op de naaimachine. Je leest het in deze blog. 😉

Waar is de stof van gemaakt?

Nicky velours is te vergelijken met het denk ik wel bekende fluweel. Je kent vast wel de mooie zware kwaliteit fluweel (ook wel bekend onder de naam velvet). Vroeger werd deze vaak gemaakt van katoen, of soms zelfs ook van zijde. Bij het weven van deze stof werden er hele kleine lusjes gemaakt. Deze lusjes werden hierna opgesneden waardoor je die herkenbare zachte, aaibare structuur van fluweel krijgt.

Nicky velours is eigenlijk een soort fluweel maar dan rekbaar. In veel gevallen is deze stof ook wat minder zwaar dan het traditionele fluweel. Er zijn versies die grotendeels gemaakt zijn van katoen. Maar er zijn ook stoffen die vooral van polyester gemaakt zijn.

De stof heeft wat weg van velours de panne (ook wel crushed velvet genoemd). Ook dit is eigenlijk een variatie op het fluweel, en ook rekbaar. Maar velours de panne ziet er vaak wel wat goedkoper uit. Je kunt hiervan ook hele toffe items maken. Zelf vind ik deze stof wel iets moeilijker om te verwerken dan het nicky velours.

Wat kun je maken van deze stof?

De stof is echt wel flink rekbaar en dat kan ook wel een voordeel zijn. Je hoeft nu namelijk geen hele ingewikkelde patronen te kiezen die bestaan uit vrij veel verschillende naden en onderdelen. Met name patronen die een wat eenvoudiger silhouette hebben kunnen heel tof zijn van deze stof. Eigenlijk zal de stof in dit geval al het werk doen, en maak je het voor jezelf ook nog eens een stuk makkelijker.

Met name met de wat donkerdere kleuren zoals donkergroen, donkerblauw, donkerrood en paars kun je hele toffe luxe items maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toffe jurken of broeken, ideaal ook voor chique outfits voor rond de Kerst.

Zelf heb ik een aantal jaar terug Sinterklaas ook een handje geholpen en een aantal pietenpakken gemaakt van deze stof.

Digitale naaimachine scheurkalender

Naaimachine Scheurkalender 2025

Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉

Tips voor het werken met nicky velours

  • Houdt je stofzuiger in de aanslag. Tijdens het knippen van de stof zal je al snel zien dat deze stof flink kan pluizen. 😉
  • Let bij het uitknippen van de patroondelen ook goed op de vleug van de stof. Wanneer je met je hand over de stof heen strijkt zal je al snel zien en voelen dat de twee verschillende richtingen anders aan kunnen voelen. Bij de ene richting strijk je de stof met haartjes mee. En bij de andere richting strijk je juist tegen de haartjes in. Er wordt vaak gezegd dat je de patroondelen het beste tegen de vleug in kunt uitknippen. Op deze manier is de kleur vaak wat intenser. Maar je kunt hierbij natuurlijk volledig kijken wat jij zelf fijn vind. Als je alle patroondelen maar wel in dezelfde richting uitknipt. Op deze manier voorkom je namelijk dat je straks per ongeluk een kleurverschil krijgt in jouw kledingstuk.
  • Wanneer je de stof gaat strijken zal je zien dat je de haartjes als het ware plat strijkt. Zelf probeer ik het strijkijzer hierdoor zoveel mogelijk te vermijden. Mocht je dit wel willen doen zet je strijkijzer dan op de laagste stand en strijk de stof dan alleen aan de binnenkant.
  • Qua naaimachinenaald kun je een stretchnaald gebruiken, omdat de stof echt wel flink wat rek heeft. Je kunt het beste ook een nieuwe naald in je naaimachine plaatsen, zo weet je zeker dat deze nog mooi scherp is en niet snel je stof zal beschadigen
  • Laat je naaimachine zoveel mogelijk het werk doen, probeer tijdens het naaien zo min mogelijk aan de stof te “trekken” om deze onder het naaimachinevoetje door te krijgen. Op deze manier zouden de naden namelijk wat eerder kunnen gaan lubberen.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!