Oma’s tips die het maken van je eigen kleding nog makkelijker maken (deel 2)

Oma’s tips die het maken van je eigen kleding nog makkelijker maken (deel 2)

In de vorige blog kon je al aardig wat verschillende handige tips en trucjes lezen die het maken van je eigen kleding nog makkelijker kunnen maken. Maar inmiddels was ik op internet zoveel verschillende tips tegengekomen, dat het me toch wel tof leek op deze ook met je te delen in een tweede blog. Dus bij deze een deel 2 met oma’s tips voor het maken van je eigen kleding. 😊

Rijg je draad eenvoudig door je naald met … haarlak

Je draad door het kleine oogje van de naald krijgen. Soms lijkt het wel een test om te kijken hoeveel geduld je hebt …. Maar het schijnt dus dat dit veel makkelijker kan, en dat ook nog eens zonder frustratie! Wanneer je een klein beetje haarlak op het uiteinde van je draad sprayt, wordt dit namelijk wat stugger, en zal de draad ook minder snel gaan splijten. Op deze manier kun je deze nu heel eenvoudig door het oogje van je naald rijgen.

Knoopsgaten opensnijden met je tornmesje

Dit is één van die oma’s tips die ik zelf ook vaak gebruik bij het maken van mijn eigen kleding. Wanneer je een knoopsgat hebt gemaakt op de naaimachine, dan moet je deze natuurlijk met een tornmesje opensnijden. Dit kan nog al spannend zijn, wanneer je namelijk door schiet met je tornmesje zal je een gat in je kledingstuk hebben. Dit is zeker zuur wanneer jouw nieuwe zelfgemaakte kledingstuk natuurlijk echt bijna af is.

Wanneer je aan beide uiteinden van het gemaakt knoopsgat een speld plaatst, zoals te zien op onderstaande foto, kun je vervolgens zonder problemen het knoopsgaten opensnijden met je tornmesje.

Knoopsgaten maken op de naaimachine

Spelden worden weer als nieuw met … zeep

Merk je dat jouw spelden niet meer zo makkelijk door je stof heen glijden zoals je graag zou willen? Wissel jouw speldenkussen dan eens om met een blok zeep. Wanneer je de spelden hier een aantal keer hebt ingeprikt, zal je al snel merken dat deze weer veel makkelijker door je stof heen zullen glijden.

Tip! Kies natuurlijk wel voor een lekkere geur, dan is het helemaal een win-win situatie!

Houd de juiste afstand aan met een klein stukje tape

Op het naaiplaatje staan verschillende lijntje die super handig zijn om aan te houden tijdens het naaien. Zo weet je precies dat je de naad of de zoom op de juiste afstand van de zijkant stikt. Maar wat doe je als de juiste afstand niet op dit naaiplaatje staat vermeld? Plak dan eenvoudig een stukje tape op je naaimachine. Dit kan bijvoorbeeld ducktape of afplaktape zijn. Op deze manier heb je voor je zelf eenvoudig een handige leidraad en weet je zeker dat de gestikte naad straks ook mooi recht zal zijn.

Zet knopen niet te strak op de stof, gebruik een cocktailprikker of een lucifer

Met name bij jasjes kan het fijn zijn als je de knoop niet te strak op de stof naait. Op deze manier kun je het jasje makkelijker dichtdoen. Wanneer je een cocktailprikker of een lucifer tussen je stof en de knoop legt tijdens het aanzetten voorkom je dat je de knoop te dicht op de stof vastzet.

In deze blog vind je een handige tutorial hoe je dit kunt doen.

Maak je stoffenschaar weer scherp met aluminiumfolie

Is jouw stoffenschaar inmiddels al zo vaak gebruikt dat deze een beetje bot is geworden? Dan kun je deze eenvoudig weer scherper maken met een stukje aluminiumfolie. Vouw dit folie een aantal keer dubbel en knip hierna met je stoffenschaar hier repen van. Zorg wel dat je het gehele knipblad van de schaar hierbij gebruikt. Hierna zal je merken dat jouw stoffenschaar weer een stuk scherper is.

Vervang patroonpapier door oude kranten

Vroeger werden materialen vaker hergebruikt, en heel eerlijk, misschien is dit zo’n slecht idee nog niet. Zo heeft mijn oma me bijvoorbeeld ook een keer laten zien dat je prima oude kranten kunt gebruiken als patroonpapier. Met een radeerwieltje kun je eenvoudig de patronen van het patronenblad overnemen. Een gratis manier om jouw patroon over te nemen. 😉

Vind je het leuk om te leren hoe je je eigen kleding kunt maken. Of ben je op zoek naar toffe naaipatronen? Klik dan hier om onze online workshops te bekijken. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf aan de slag kunt achter de naaimachine en geef ik je heeel veel handige tips, zodat je leker snel resultaat hebt! 🙂