Je kent ze vast wel … de websites met oma’s tips. De handige trucjes (vaak met producten die je al in huis hebt) om vervelende problemen eenvoudig op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan azijn op je muggenbult of pindakaas voor stickerresten. Ik was benieuwd, zijn er ook zulke tips voor je naaimachine en het maken van je eigen kleding? Je leest het in deze blog. 😉
Bijenwas om te voorkomen dat je draad in de knoop gaat
Tegenwoordig is je naaimachine natuurlijk je beste vriend en naaien we eigenlijk helemaal niet meer zoveel met de hand in tegenstelling tot vroeger. Toch kan het in sommige gevallen wel fijn zijn om even met naald en draad met de hand aan de slag te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanzetten van een knoop of een stukje van een kapotte naad die je weer wilt maken. Dan is er natuurlijk niets zo ververveld als een draad die in de knoop gaat.
Zelf vind ik het dan wat fijner om deze draad wat langer te laten. (Mijn oma zei vroeger altijd voor de grap tegen mij, dat lange draden voor luie naaisters zijn. En ja daar zit zeker een kern van waarheid in 😉). Maar het nadeel van die wat langere draad is natuurlijk wel dat deze wat sneller in de knoop gaat. En zoals je wellicht zelf ook wel vaak hebt gemerkt, dat knoopje, die krijg je er niet zo snel meer uit. Super frustrerend!
Wanneer je je draad even langs een stukje bijenwas haalt zal je hier geen last meer van hebben. Op deze manier wordt de draad wat steviger en zal deze niet meer zo snel opkrullen of in de war raken.
Gebruik een veiligheidsspeld voor een tunnel met elastiek
Dit is één van die tips die ik zelf ook regelmatig gebruik bij het maken van mijn eigen kleding.
Een tunnel met elastiek is natuurlijk de ideale manier om bijvoorbeeld een broek of rok te maken, zonder dat je hier een hele ingewikkelde sluiting voor hoeft te maken. Die tunnel is dan ook wel snel gemaakt, maar dan moet je natuurlijk nog het elastiek door die smalle tunnel rijgen… Het kan soms een irritant klusje zijn. Wanneer je aan het uiteinde daarentegen een veiligheidsspeld bevestigt, wordt dit ineens een stuk makkelijker. 😉
Maak je eigen reversible schoudertas
Wil jij ook leren hoe je zelf een schoudertas kunt maken op de naaimachine, maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen?
Meld je aan voor de digitale workshop. Hierin laat ik je in verschillende video’s zien hoe jij dit ook kunt doen.
Nu voor maar €25
Voorkom loslatende knopen met blanke nagellak
Wil je voorkomen dat jouw knoop loslaat van jouw kleding? Bevestig dan een heel klein beetje blanke nagellak op de achterkant op het garen. Op deze manier zorg je ervoor dat het garen niet los zal laten en dat de knoop prima op z’n plek zal blijven zitten.
De nagellak zou ook nog van pas kunnen komen wanneer je de draad door het oogje van je naald wilt gaan rijgen. Wanneer je een heel klein beetje nagellak op het uiteinde van de draad smeert, voorkom je dat de draad zal gaan rafelen of open zal splijten. Doordat het uiteinde nu wat stugger is kun je deze eenvoudig door het oogje van je naald rijgen.
Staalwol in je speldenkussen voor scherpe spelden
Maak je eigen speldenkussen en vul deze met staalwol. Iedere keer wanneer je nu jouw speld in dit speldenkussen steekt worden spelden als het ware geslepen. Het resultaat? Super scherpe spelden die heel makkelijk door je stof heen glijden. Je kunt eventueel ook je naald op deze manier wat scherper maken. Zo wordt het met de hand naaien, nog een stukje makkelijker.
Voorkom gaatjes in je stof met paperclips
Bepaalde stoffen zoals bijvoorbeeld (nep)leer, suède, tafelzeil of andere geplastificeerde stoffen kan je beter niet spelden. De gaatjes van de spelden kunnen namelijk zichtbaar blijven in je stof. En het zou natuurlijk zonde zijn als er in jouw kledingstuk straks een paar van die gaatjes te zien zijn. Toch kan het wel fijn zijn om bepaalde patroondelen op elkaar te bevestigen. Hier kun je dan eventueel ook paperclips voor gebruiken. Deze schuif je dan eenvoudig over de lagen stof, die op deze manier goed op elkaar blijven liggen.
In tegenstelling tot spelden kun je hier alleen niet overheen naaien. Wanneer je dus vlak met je naaimachinenaald bij de paperclip bent, moet je de paperclip wel alvast los halen van de stof.
Geef de steekbreedte aan op je vinger
Vroeger werd er natuurlijk super veel met de hand genaaid in plaats van met de naaimachine. En natuurlijk wilde je wel dat dit stiksel mooi gelijkmatig zou zijn. Nu zal je dit na verloop van tijd denk ik wel leren, maar het kan ook veel eenvoudiger. Je kunt bijvoorbeeld met een pen kleine gelijkmatige streepjes op je vinger tekenen. Deze vinger, die je tijdens het met de hand naaien naast je stof houdt wordt dan ineens een heel handige leidraad, waarmee je precies kunt zien op welke afstand je de volgende steek moet maken. Dit werkt ook zeker goed met steken zoals de festonsteek, die vaak wordt gebruikt voor het afwerken of versieren van de stof.
Zo zie je maar, soms kunnen de tips die het maken van je eigen kleding nog makkelijk er maken, echt super simpel zijn. Ik vind het vooral mooi om te zien dat voor veel tips en trucjes ook geen speciale dingen nodig hebt.
Ik heb intussen nog veel meer tips & tricks voor je verzameld waardoor het maken van je eigen kleding echt appeltje eitje wordt. In de volgende blog vind je dan ook nog meer handige trucjes 😊