Selecteer een pagina

Goed onderhoud van je naaimachine, hoe doe je dat eigenlijk?

Goed onderhoud van je naaimachine, hoe doe je dat eigenlijk?

Onderhoud van je naaimachine. Tsja eerlijk is eerlijk dit is niet het allerleukste onderdeel. Maar bij het maken van je eigen kleding, is je naaimachine wel je beste vriend. Je wil natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben van je naaimachine, want vaak is dit toch best een investering. Je hoeft hierbij niet meteen aan groot onderhoud te denken. Met deze simpele tips zorg je ervoor dat jouw machine goed blijft functioneren.

Gebruik een beschermhoes voor je naaimachine

Bij de meeste naaimachines word er tegenwoordig een handige hoes geleverd. Dit kan een stoffen of een plastic hoes zijn die je eenvoudig op kunt vouwen. Of een stevige plastic hoes. Deze naaimachine hoes zal de naaimachine niet alleen beschermen tegen stoten enz. Maar ook voor het tegenhouden van stof is dit een echte uitkomst. Wanneer je jouw naaimachine van dichtbij bekijkt dan zie je dat er best wel wat kleine gaatjes, kieren, gleufjes op je machine zitten. En al hoop ik natuurlijk dat jouw naaimachine geen stof staat te vergaren. Maar in al deze gaatjes, kieren en gleufjes kan heel makkelijk stof komen. Door een hoes te gebruiken houd je meteen al het meeste stof tegen wanneer je jouw machine niet gebruikt.


Tip! Heb je nog geen hoes voor jouw naaimachine? Dan kun je deze ook heel eenvoudig zelf maken. het is bijvoorbeeld super tof om deze van tafelzeil te maken met een tof printje.

Gebruik je naaimachine regelmatig

Onderhoud van je naaimachine hoeft niet moeilijk te zijn. Soms kan het zo simpel zijn als je naaimachine gewoon regelmatig gebruiken. Deze tip is eigenlijk het beste te vergeleken met een auto. Wanneer een auto te lang stilstaat dan zal deze op den duur niet meer zo goed werken, of het misschien helemaal niet meer doen. Dit geldt ook een beetje voor je naaimachine. Zorg dat je deze regelmatig gebruikt, dat alle functies weer even in werking worden gezet. Want eerlijk gezegd, hier is een naaimachine toch voor gemaakt? Wanneer je jouw machine een hele tijd niet zal gebruiken, dan zal de olie in de machine ervoor zorgen dat de naaimachine op een gegeven moment niet meer (optimaal) zal werken.

Plaats het voetje naar beneden wanneer je jouw machine gaat verplaatsen

Een aantal jaar terug volgde ik een modeopleiding en hiervoor moest je ook regelmatig je naaimachine meenemen. Nu kan je je voorstellen dat je naaimachine van A naar B verplaatsen via een volle bus, trein, en een stukje lopen, niet de allerbeste behandeling voor jouw machine is. Gelukkig gebruikte ik toen niet een hele dure machine, maar eentje die je bij de opleiding kreeg. Toch hoorde ik daar een handige tip. Wanneer je jouw naaimachine gaat verplaatsen, dan is het slim om het naaimachinevoetje naar beneden te zetten. Wanneer je thuis bezig bent dan vergeet je dit regelmatig. Maar wanneer je jouw machine gaat vervoeren, is dit wellicht iets om in je achterhoofd te houden.

Wanneer je jouw machine echt vaak moet verplaatsen dan is het wellicht het overwegen waard om hier een speciale tas of trolley voor aan te schaffen. Deze zijn er in verschillende prijsklassen, maar zorgen er wel echt voor dat jouw machine minder te verduren krijgt tijdens het vervoeren.

Een paar keer per jaar oliën

Voor nieuwere naaimachines is dit niet echt nodig. Er zijn zelfs naaimachines waarbij in de handleiding staat vermeld dat je juist niet moet oliën. Voor oudere, vintage naaimachines is dit echter wel iets om in je gedachten te houden. Op zich hoeft dit niet heel vaak. Houd hiervoor ongeveer eens in het half jaar aan.

Klein onderhoud van je naaimachine: schoonmaken

Zeker wanneer je met pluizige stoffen werkt dan zal je versteld staan hoeveel pluisjes en stof zich ophopen in je naaimachine. Je naaimachine schoon en stofvrij houden is eigenlijk super simpel, maar desondanks vergeten we dit toch vaak. Bij veel naaimachines wordt er vaak een klein borsteltje geleverd. Maar mocht je deze niet hebben, dan kun je hier ook prima een klein make-upborsteltje of een klein verfkwastje voor gebruiken. Met dit kleine kwastje kun je heel eenvoudig alle kleine hoekjes, gaatjes, openingen even schoonmaken. Vergeet hierbij ook zeker niet het spoelhuis. Je kunt het metalen plaatje makkelijk even verwijderen met de bijgeleverde schroevendraaier. Ik denk dat je verbaasd bent over hoeveel stof hierin kan zitten.

In deze blog laat ik je zien hoe je dit kunt doen.

Uitgebreid onderhoud aan je naaimachine, vraag de hulp van een professional

Het kleine onderhoud van je naaimachine, zoals bovenstaande tips, dat kunnen we prima zelf doen. Maar wanneer je echt een uitgebreide onderhoudsbeurt aan je naaimachine wilt geven of wanneer je merkt dat je naaimachine bepaalde gebreken begint te vertonen, dan is het wel slim om dit aan een professional over te laten. Hiervoor kun je vaak terecht bij de naaimachinedealer.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop