Selecteer een pagina

Online Naailes: Verschillende soorten patroonpapier

Vrouw maakt een broek op de naaimachine

Vandeweek vertelde mijn moeder dat mijn oma vroeger vaak kranten gebruikte om patronen op over te nemen. Een ideale oplossing die natuurlijk ook nog eens geen geld kost. Toch is het in een aantal gevallen toch wel handig om een rol patroonpapier bij de hand te houden. In deze blog vertel ik je graag over de verschillende soorten patroonpapier.

Wanneer je een patroon met een radeerwieltje over gaat nemen, dan kun je hier prima krantenpapier voor gebruiken. Wil je liever niet dat jouw blad met patronen beschadigd, of ben je van plan om zelf een patroon te gaan tekenen? Dan is patroonpapier een betere optie.

Er bestaat effen patroonpapier en patroonpapier met ruitjes. Wanneer je de patronen uit een zelfmaakblad over gaat nemen, dan is het effen papier het fijnste. Wanneer je aan het papier voelt, dan voel je dat het patroonpapier een gladde en meer stugge kant heeft. Persoonlijk vind ik de wat stuggere versie altijd wat fijner om te gebruiken. Maar trek hier vooral je eigen plan en gebruik de kant die jij zelf het fijnste vind. Met een pen vind ik het het handigst om de patroondelen over te nemen op het papier. Een stift kan eventueel ook, maar dit kan wel wat sneller gaan vlekken.

Het papier met ruitjes is ideaal wanneer je zelf aan de slag gaat met het tekenen van een patroon. De vakjes zijn 1 cm groot. En 2 bij 2 vakjes worden aangeduid met een dikkere lijn. Een tijdje terug maakte ik een broek uit een vintage boek met naaipatronen dat van mijn oma is geweest. In dit boek stonden de patronen op schaal getekend op een raster. Dit patroon kon je op deze manier zelf heel eenvoudig vergroten op ware grootte. Met ruitjespapier is dit super makkelijk te doen.

Kleding patroon vergroten op ruitjespapier
Sew with me: vintage broek van ribstof

Patroonpapier vind je meestal op een rol van 1 meter. Groot voordeel is dat het op deze manier niet gaat kreuken en dat je makkelijk de rol af kunt rollen wanneer je een groter stuk nodig hebt. Op een rol zit ongeveer 10 tot 15 meter.

Tip! Is jouw patroonpapier toch helemaal gekreukt? Geen probleem, je kunt het eenvoudig op een lage stand even strijken, zodat het weer helemaal glad is.

Als alternatief voor patroonpapier kan je ook prima de doorzichtige puinzakken gebruiken die vaak worden gebruikt bij verbouwingen. Je vindt ze bijvoorbeeld bij de Action of een bouwmarkt. Deze zakken kun je dan vervolgens eenvoudig openknippen. Groot voordeel hiervan is dat deze nog beter doorschijnen dan het effen patroonpapier, daarnaast scheurt het ook veel minder snel.  

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop