Selecteer een pagina

Online Naailes: Verschillende soorten patroonpapier

Vrouw maakt een broek op de naaimachine

Vandeweek vertelde mijn moeder dat mijn oma vroeger vaak kranten gebruikte om patronen op over te nemen. Een ideale oplossing die natuurlijk ook nog eens geen geld kost. Toch is het in een aantal gevallen toch wel handig om een rol patroonpapier bij de hand te houden. In deze blog vertel ik je graag over de verschillende soorten patroonpapier.

Wanneer je een patroon met een radeerwieltje over gaat nemen, dan kun je hier prima krantenpapier voor gebruiken. Wil je liever niet dat jouw blad met patronen beschadigd, of ben je van plan om zelf een patroon te gaan tekenen? Dan is patroonpapier een betere optie.

Er bestaat effen patroonpapier en patroonpapier met ruitjes. Wanneer je de patronen uit een zelfmaakblad over gaat nemen, dan is het effen papier het fijnste. Wanneer je aan het papier voelt, dan voel je dat het patroonpapier een gladde en meer stugge kant heeft. Persoonlijk vind ik de wat stuggere versie altijd wat fijner om te gebruiken. Maar trek hier vooral je eigen plan en gebruik de kant die jij zelf het fijnste vind. Met een pen vind ik het het handigst om de patroondelen over te nemen op het papier. Een stift kan eventueel ook, maar dit kan wel wat sneller gaan vlekken.

Zelf een flanellen jas maken

Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!

Nu voor maar €47

Online workshop flanellen jas maken op de naaimachine (1)

Het papier met ruitjes is ideaal wanneer je zelf aan de slag gaat met het tekenen van een patroon. De vakjes zijn 1 cm groot. En 2 bij 2 vakjes worden aangeduid met een dikkere lijn. Een tijdje terug maakte ik een broek uit een vintage boek met naaipatronen dat van mijn oma is geweest. In dit boek stonden de patronen op schaal getekend op een raster. Dit patroon kon je op deze manier zelf heel eenvoudig vergroten op ware grootte. Met ruitjespapier is dit super makkelijk te doen.

Kleding patroon vergroten op ruitjespapier
Sew with me: vintage broek van ribstof

Patroonpapier vind je meestal op een rol van 1 meter. Groot voordeel is dat het op deze manier niet gaat kreuken en dat je makkelijk de rol af kunt rollen wanneer je een groter stuk nodig hebt. Op een rol zit ongeveer 10 tot 15 meter.

Tip! Is jouw patroonpapier toch helemaal gekreukt? Geen probleem, je kunt het eenvoudig op een lage stand even strijken, zodat het weer helemaal glad is.

Als alternatief voor patroonpapier kan je ook prima de doorzichtige puinzakken gebruiken die vaak worden gebruikt bij verbouwingen. Je vindt ze bijvoorbeeld bij de Action of een bouwmarkt. Deze zakken kun je dan vervolgens eenvoudig openknippen. Groot voordeel hiervan is dat deze nog beter doorschijnen dan het effen patroonpapier, daarnaast scheurt het ook veel minder snel.  

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!