Vandeweek vertelde mijn moeder dat mijn oma vroeger vaak kranten gebruikte om patronen op over te nemen. Een ideale oplossing die natuurlijk ook nog eens geen geld kost. Toch is het in een aantal gevallen toch wel handig om een rol patroonpapier bij de hand te houden. In deze blog vertel ik je graag over de verschillende soorten patroonpapier.
Vroeger waren kranten natuurlijk de ideale manier om de verschillende patroondelen over te nemen. Het grootste voordeel hiervan is natuurlijk dat deze helemaal gratis waren. Tegenwoordig wordt er denk ik wel wat meer patroonpapier gebruikt in plaats van de wat ouderwetse kranten.
Vooral als je met een lichtere stof aan de slag wilt gaan, kan het slim zijn om voor patroonpapier te kiezen in plaats van de kranten die misschien wel op je mooie nieuwe stof zouden kunnen gaan afgeven 😉. Wanneer je zelf een patroon van begin af aan wilt gaan tekenen, of wanneer je het patroonblad niet wilt gaan beschadigen met het radeerwieltje, kan het ook slim zijn om voor het patroon papier te kiezen.
Verschillende soorten patroonpapier
Er bestaat effen patroonpapier en patroonpapier met ruitjes. Wanneer je de patronen uit een zelfmaakblad over gaat nemen, dan is het effen papier het fijnste. Hierdoor kun je alle lijnen, symbolen en tekentjes goed zien, waardoor het overnemen van het patroon een stuk makkelijker gaat.
Wanneer je aan het papier voelt, dan voel je dat het patroonpapier een gladde en meer stugge kant heeft. Misschien vraag je je af welke kant je het beste kunt gebruiken van het papier. Persoonlijk vind ik de wat stuggere versie altijd wat fijner om te gebruiken. Maar trek hier vooral je eigen plan en gebruik de kant die jij zelf het fijnste vind, hier is eigenlijk geen goed of fout in.
Ik gebruik zelf eigenlijk altijd een pen om de patroondelen over te nemen op het papier. Een stift kan eventueel ook, maar dit kan wel wat sneller gaan vlekken.
Naast het effen patroon patroonpapier bestaan er ook soorten met ruitjes. Dit geruite patroonpapier is ideaal wanneer je zelf aan de slag gaat met het tekenen van een patroon. De vakjes zijn 1 cm groot. En 2 bij 2 vakjes worden aangeduid met een dikkere lijn.
Een tijdje terug maakte ik een broek uit een vintage boek met naaipatronen dat van mijn oma is geweest. In dit boek stonden de patronen op schaal getekend op een raster. Dit patroon kon je op deze manier zelf heel eenvoudig vergroten op ware grootte. Met ruitjespapier is dit super makkelijk te doen.
Maar ook wanneer je zelf een patroon wilt gaan tekenen, kan het fijn zijn om de verschillende lijnen op het patroon papier aan te kunnen houden als leidraad. Zo kun je de hoeken bijvoorbeeld veel makkelijker mooi haaks en recht tekenen, en kun je zo ook makkelijker de verschillende afstanden opmeten.
Naaimachine Scheurkalender 2025
Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉
Gevouwen patroonpapier of juist op een rol?
Wanneer je op patroonpapier-jacht gaat, zal je al snel zien dat je verschillende soorten patroonpapier kunt kopen. Tegenwoordig zie je vaak dat stoffenwinkels bijvoorbeeld kleine pakketjes met patroonpapier kopen, waarbij het papier is opgevouwen. Op deze manier neemt het patroonpapier niet zoveel ruimte in en kan het bijvoorbeeld makkelijk worden verstuurd. Dit papier is vaak prima om te gebruiken, maar check altijd wel even hoeveel papier je precies krijgt en of dit ook genoeg is om alle patroondelen over te nemen.
Zelf gebruik ik zelf vaak liever het patroonpapier dat je kunt kopen op een rol. Deze rollen met papier zijn vaak 1 meter breed. Groot voordeel is dat het op deze manier niet gaat kreuken en dat je makkelijk de rol af kunt rollen wanneer je een groter stuk nodig hebt. Op een rol zit ongeveer 10 tot 15 meter. Er bestaan ook smallere rollen van bijvoorbeeld 50 of 60 cm breed. Deze rollen kun je ook prima gebruiken, al kan het soms dan net wat meer passen en meten zijn om de verschillende patroondelen op het papier te krijgen.
Tip! Is jouw patroonpapier per ongeluk helemaal gekreukt? Geen probleem, je kunt het eenvoudig op een lage stand even strijken, zodat het weer helemaal glad is. Op deze manier wordt het weer een stuk makkelijker om de verschillende patroondelen over te nemen. 😊
Er bestaan trouwens ook verschillende soorten patroon papier in verschillende diktes. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die zweren bij wat dikker patroonpapier, omdat dit veel minder snel zou scheuren. Hier is natuurlijk iets voor te zeggen, zeker als je van te voren al weet dat je het patroon dat je hebt overtrokken nog vaak wilt gaan gebruiken. Toch vind ik het standaard patroonpapier vaak zelf al prima, maar kijk hierbij vooral wat jij zelf fijn vind. Zeker als je net start met het maken van je eigen kleding op de naaimachine, zal ik hier als ik jou was en niet te groot punt van maken, en vooral lekker snel gaan starten. 😉
Zelf een flanellen jas maken
Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!
Nu voor maar €47
Alternatieven voor patroonpapier
Zoals je hierboven al kon lezen kunnen kranten bijvoorbeeld ook een prima optie zijn als alternatief voor patroon papier. Zelf heb ik ook een keer het papier gebruikt dat als verpakkingsmateriaal was gebruikt bij een kast van IKEA. Om de verschillende planken te beschermen lagen hier wat dunnere vellen (licht doorschijnend) papier tussen van ongeveer A2-formaat. Dit papier was helemaal mooi glad en goed doorschijnend. Ideaal dus voor het overnemen van patroondelen. 😊
Als alternatief voor patroonpapier kan je ook prima de doorzichtige puinzakken gebruiken die vaak worden gebruikt bij verbouwingen. Je vindt ze bijvoorbeeld bij de Action of een bouwmarkt. Deze zakken kun je dan vervolgens eenvoudig openknippen. Groot voordeel hiervan is dat deze nog beter doorschijnen dan het effen patroonpapier, daarnaast scheurt het ook veel minder snel.
Wist je trouwens dat je voor onze naaipatronen helemaal geen patroonpapier nodig hebt? Deze naaipatronen ontvang je na bestelling meteen in je mailbox en kun je hierna eenvoudig zelf uitprinten op A4-papier. Het patroon kun je hierna meteen uitknippen, zodat je deze hierna meteen op je stof kunt leggen. Op deze manier scheelt dit je een hoop tijd en gedoe!