Tegenwoordig zijn er super veel mogelijkheden om online stof te kopen. En het grote voordeel vind ik hiervan ook dat je, naast dat er super veel keuze is, ook in één oogopslag alle kenmerken en eigenschappen van de stof kunt zien. Maar er is natuurlijk ook een risico. Waar je in de winkel de stof kunt voelen en de kleur goed kunt bekijken, kan dit online nog wel eens een uitdaging zijn. Hoe voorkom je in deze gevallen een miskoop? In deze blog vind je een aantal handige tips. 😊
Een tijdje terug had ik zelf een online bestelling geplaatst bij een stoffenwinkel. Ik was al een tijdje op zoek naar een mooie corduroy om hier zelf broeken van te maken. Ineens kwam ik de juiste stof tegen, en dat ook nog eens in mooie kleuren én de stof had ook nog eens het oekotex-keurmerk en een klein beetje stretch. Het was eigenlijk precies waar ik naar op zoek was. Naast de broek wilde ik eigenlijk ook nog wel graag een trui maken, die ik dan hierbij zou kunnen combineren. Ik besloot om voor een gebroken witte joggingstof te gaan. Hier kon ik dan een toffe cropped trui met capuchon van maken.
Toen het pakketje de dag volgende dag al werd geleverd was ik natuurlijk super benieuwd. Vol verwachting opende ik de verpakking om te zien of de stoffen echt zo waren zo als ik me had voorgesteld. De ribstoffen waren perfect, en voelde fantastisch aan, ook de kleuren waren precies wat ik had gehoopt. De joggingstof… mwah die veel zacht gezegd een beetje tegen.
Ik had gehoopt op een mooie dikke warme stof, ideaal voor een toffe trui, maar de stof die ik had besteld bleek achteraf meer een jersey te zijn. Meer om een T-shirt mee te maken, zeg maar. De dikte van de stof viel me toch een beetje tegen. En dat kan dus ook gebeuren. Wanneer ik deze stof in de winkel had gezien, dan had ik deze zeker niet gekocht. In principe was het een mooie stof, maar het was gewoon niet waar ik op dat moment naar op zoek was.
En dat blijft dus wel een beetje het risico. Het kan zijn dat de stoffen dus beter zijn dan je had verwacht, maar het zal ook zeker wel eens voorkomen dat het minder is dan gehoopt. En het nadeel van stoffen is helaas dat je deze zeer waarschijnlijk niet mag retourneren, omdat deze zijn geknipt op jouw aangegeven hoeveelheid. Om de kans op een miskoop bij het online kopen van stof te verkleinen vind je hieronder een aantal tips.
Naaimachine Scheurkalender 2025
Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉
Tips voor het online kopen van stof:
- Let goed op het gewicht van de stof. Bij veel stoffen zie je bij eigenschappen een aantal gram per vierkante meter staan. Nu zegt je dit misschien in eerste instantie nog niet zo heel veel. Maar wanneer je een paar stoffen zo met elkaar kunt gaan vergelijken, dan krijg je hier misschien al een beter beeld van.
Stel bijvoorbeeld dat je op zoek bent naar een goede spijkerstof, omdat je zelf een toffe jeans wilt gaan maken. Dan kun je al wat meer stoffen openklikken. Welke stof is qua gewicht wat zwaarder? En wat wordt hiervan aangeraden om mee te maken. Valt deze stof meer in de kledingcategorie of gaat deze stof juist meer richting de meubelstof? Welke stoffen herken je en wat is het gewicht hiervan? Moet jouw stof juist steviger zijn of juist minder zwaar? Zo kun je misschien al wat beter inschatten of dit jouw ideale stof zou zijn.
- De naam van de stof kan je ook al veel zeggen. Zo zijn tricot en jersey bijvoorbeeld vaak wat dunnere rekbare stoffen die geschikt zijn voor shirts en jurkjes. Badstof herken je vaak aan de welbekende structuur. Spijkerstof / denim zal vaak weer wat stugger zijn. Scuba heeft vaak een percentage rek en kan soms weer wat dikker aanvoelen dan tricot. Tule is vaak te herkennen aan de opengewerkte stof, die wat stugger aanvoelt. enz. Wanneer je deze termen wat meer herkent, heb je vaak ook al een beter beeld van de stof (uitgezonderd van mijn joggingstof natuurlijk 😉)
- Het materiaal bepaalt voor een groot deel de eigenschappen van de stof. Katoen zal bijvoorbeeld goed vocht opnemen. Linnen zal fijn dragen in de zomer, maar zal wel weer wat meer kreuken. Polyester kan daarentegen weer mooi soepel vallen, maar wel wat “plakkeriger” aanvoelen bij warm weer. Wol daarentegen zal de warmte weer goed vasthouden enz. Wanneer je weet waar je naar op zoek bent, en welke materialen deze kenmerken met name hebben, kan dit jouw zoektocht ook weer wat makkelijker maken. Hier kun je dan ook gerichter op gaan zoeken.
- Bij veel webshops heb je tegenwoordig de mogelijkheid om proefstaaltjes te bestellen. Op deze manier kun je goed kijken of deze stof is wat je ook daadwerkelijk zoekt. Dit kost wel wat meer tijd. Maar zeker bij duurdere stoffen, of wanneer je van plan bent om een grotere hoeveelheid af te nemen, kan dit wel een goede oplossing zijn.
Tip! Bewaar deze proefstaaltjes ook en schrijf hier eventueel ook het gewicht, materiaal en de naam van de stof op. Wanneer je in de toekomst een andere stof wilt gaan bestellen heb je hierdoor een handig referentiepunt, waardoor je de stof makkelijker kunt vergelijken. Is de stof bijvoorbeeld zwaarder, of heeft deze meer stretch dan jouw proefstaaltje? Zo kun je al veel beter inschatten hoe de stof in het echt aan zal voelen.