Selecteer een pagina

Opgehoopt garen aan het begin van het stiksel, hoe los je dit op?

Help! Mijn naaimachine heeft opgehoopt garen aan het begin van mijn stiksel.

Heb je dit ook wel eens gehad: je begint vol goede moed met het stikken van een naad op je naaimachine. En wanneer je klaar denkt te zijn en je stof omdraait om te kijken of het goed is gegaan. Zie je een grote bal met opgehoopt garen aan het begin van je stiksel. Mij is het regelmatig gebeurt, en ja dit kan zorgen voor aardig wat frustratie. Gelukkig is dit niet moeilijk om op te lossen. In deze blog lees je hoe je dit kunt doen.

Tips om mee te starten:

Misschien doe je dit al, maar het is slim om onderstaande volgorde aan te houden wanneer je begint met het maken van een stiksel:

Allereerst is het slim om jouw stof niet te dichtbij bij de rand onder je naald te plaatsen. Dit kun je beter een heel klein stukje, zo’n 0,5 / 1 cm, vanaf de rand van de stof doen. Je legt je stof vervolgens onder het voetje en zet je naald naar beneden, zodat deze in de stof staat. Je stikt een paar steken vooruit en hierna druk je het knopje voor het achteruit stikken in. Deze houd je ingedrukt terwijl je ook het voetpedaal induwt. De machine zal nu een paar steken naar achteren maken. Hierna laat je het knopje weer los en stik je weer vooruit. Op deze manier hecht je het stiksel aan en voorkom je dat dit makkelijk los zal schieten wanneer je de uiteinden van het garen straks afknipt. Daarnaast voorkom je zo ook eenvoudig dat jouw naaimachine de stof “op zal eten” doordat de rand van de stof te dichtbij de opening voor je naald ligt.

Voor je gaat stikken is het ook slim om het volgende in gedachten te houden:
De uiteinde van het garen van de boven- en onderdaad heb je voordat je gaat stikken naar achteren, onder het voetje door, neergelegd. Deze uiteinden kun je het beste dan losjes vasthouden wanneer je begint met het stikken van de naad. Op deze manier voorkom je dat de draden weer de machine in worden “getrokken” wanneer je begint met het stikken van de naad. Het is het handigste als je deze draden daarom wat langer houdt, zo kun je ze net wat makkelijk tegenhouden. Je hoeft absoluut niet aan deze draden te trekken, maar gewoon voorzichtig tegenhouden is al voldoende. Soms kan dit een hele eenvoudige oplossing zijn voor opgehoopt garen aan het begin van je stiksel.

Mocht je dit al doen en nog steeds last hebben van opgehoopt garen aan het begin van je stiksel. Dan kun je onderstaande tips nog proberen:

  • Rijg zowel de boven- als de onderdraad opnieuw in. Misschien ben je net een haakje vergeten of is de draad net ergens per ongeluk langs gegaan. Soms kan dit een hele simpele oplossing zijn.
  • Plaats eventueel een nieuwe naald in je naaimachine. De ongeschreven regel is om dit na 8 uur gebruik van je naaimachine te doen. Zeker wanneer je de naald al een tijd hebt gebruikt kan dit voor wat kleine gebreken zorgen. Ben je benieuwd welke naald je het beste kunt gebruiken? Lees dan vooral ook even deze blog: Verschillende soorten naaimachinenaalden
  • Maak jouw naaimachine goed schoon. Zeker onder het naaiplaatje, ter hoogte van het spoelhuisje kan er veel stof ophopen. Het zou ook zomaar kunnen dat er bijvoorbeeld een kapotte speld in deze ruimte is geschoten. Dit heb ik zelf regelmatig gehad 😉. (In deze blog vertel ik je wat je dan moet doen). Het schoonmaken met een klein borsteltje kan hiervoor een eenvoudige oplossing zijn. Het is misschien verleidelijk maar gebruik hier geen stofzuiger voor, doe dit echt met de hand.
  • Controleer ook even voor de zekerheid of je het juiste spoeltje voor jouw merk naaimachine gebruikt. Ik had hier zelf van tevoren nog niet over nagedacht, totdat ik dit te horen kreeg van degene die mijn naaimachine een onderhoudsbeurt had gegeven. Voor verschillende merken moet je verschillende spoeltjes gebruiken.
  • Mocht je hierna nog steeds last hebben van opgehoopt garen aan het begin van het stiksel. Dan zou ik je toch willen aanraden om je naaimachine even na te laten kijken. Kleine dingetjes, zoals bovenstaande punten, kun je prima zelf oplossen. Maar een naaimachine blijft toch een vrij ingewikkeld apparaat met veel verschillende functies. Iemand die hier verstand van heeft kan jou hier ongetwijfeld mee helpen.
Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop