Selecteer een pagina

11 Tips voor het werken met paillettenstof

Rode glimmende paillettenstof

Er stond al een blog online waar ik je vertelde over deze stof met opvallende lovertjes. Maar goed deze stof blijft lastig om te verwerken op de naaimachine. Daarom heb ik besloten om in deze blog nog meer tips met je te delen zodat werken met paillettenstof voor jou geen probleem meer is.


1. Neem de tijd

Wanneer je een items gaat maken met paillettenstof zorg dan dat je hier de tijd voor hebt. Want geloof me het kan aardig wat tijd kosten en je geduld en stressniveau zullen misschien flink op de proef worden gesteld. Zorg daarnaast ook dat je je stofzuiger in de aanslag hebt, het kan nogal wat troep geven.


2. Haal de lovertjes van de naadtoeslag af

Bij stoffen met kleine pailletten lukt het soms om hier overheen te stikken. Maar zeker bij de grotere varianten is het aan te raden om de lovertjes van de naadtoeslag af te halen, voordat je deze gaat naaien. Hoe doe je dat? Knip de patroondelen uit de stof en geef vervolgens met een rijgdraad de lijnen aan die je dadelijk moet gaan stikken op de naaimachine. Alle lovertjes die in de naadtoeslag liggen ga je vervolgens met een tornmesje of een heel klein schaartje van de stof af halen.

Let hierbij goed op! Bij duurdere stoffen zijn de pailletten vaak 1 voor 1 op de stof bevestigd. Maar bij goedkopere stoffen is dit vaak in rijen gedaan. Wanneer je dan 1 lovertje los haalt van de ondergrond, zullen er waarschijnlijk veel meer lovertjes loslaten. Probeer dit voorzichtig uit en knoop de draden waarmee de pailletten zijn bevestigd aan de achterkant van de stof goed aan elkaar vast, gebruik hier eventueel een naald voor. Wanneer de naadtoeslag helemaal paillettenvrij is kun je deze eenvoudig stikken op de naaimachine zoals je dat gewend bent.


3. Bewaar losse pailletten

Het is slim om de pailletten die je hebt verwijderd van de naadtoeslag goed te bewaren. Wanneer je kledingstuk helemaal in elkaar zit zal je misschien zien dat er bij de naden wat lege plekjes zijn ontstaan. Naai de pailletten die je had bewaard aan de goede kant van de stof op de naad. Zodat je kledingstuk er helemaal netjes uit ziet.


4. Let goed op met het strijkijzer

Je wilt je naden mooi openstrijken, maar pas hierbij op met hitte. Zet je strijkijzer op een lage stand en gebruik een theedoek ter bescherming van je stof. Het is altijd slim om dit eerst op een proeflapje uit te proberen.


5. Heeft de stof een vleug?

Sommige stoffen hebben een vleug, en het zou zonde zijn als je dadelijk tijdens het dragen van jouw nieuwe paillettenjurk een kleurverschil ziet tussen de verschillende patroondelen. Controleer voor het knippen of er een vleug is en hoe deze loopt, en knip vervolgens alle patroondelen in dezelfde richting uit de stof

Wil je meer lezen over de vleug van een stof? Klik dan hier


6. Bespaar niet op de stof

Zoals je hier boven al kon lezen worden de pailletten bij goedkopere stoffen vaak in rijen op de stof bevestigd. Wanneer je de stof gaat knippen of pailletten los gaat halen dan is de kans groot dat er een groot aantal pailletten loskomt van de stof wanneer je niet oppast. Goedkopere stof is vaak heel verleidelijk maar reken in dit geval ook je tijd mee dat je bezig bent om alle draadjes aan de achterkant van de stof goed te knopen en te bevestigen. Misschien is die duurdere stof in dit geval helemaal niet zo’n gek idee en bespaart het je heel veel tijd.


7. Draag een bril

Nu is een bril heel handig zodat je goed de kleine draadjes van de pailletten kunt zien. Maar ook qua bescherming is dit bij deze stof een aanrader. Tijdens het knippen en naaien van de stof kunnen de pailletten overal heen springen, zo misschien ook in je gezicht. Daarnaast is er ook een geringe kans dat je naaimachinenaald kan breken wanneer je met de naald op een lovertje stuit. Dus voor bescherming van je ogen is het wel slim om hiermee op te passen.


8. Kies een mooie voering

Hoewel paillettenstof er vanaf de voorkant super tof uitziet, is dit vaak niet het geval aan de binnenkant van de stof. Daarnaast kunnen de lovertjes en het garen waarmee de lovertjes op de stof worden gezet aardig prikken op de huid. Om dit op te lossen kun je kiezen voor een mooie zachte voering, die fijn draagt. Deze zet je aan de binnenkant van het kledingstuk. Op de manier hoef je je ook geen zorgen te maken over de afwerking en krijgt jouw item een professionele uitstraling!


9. Gebruik een oude schaar

Het knippen van paillettenstof is niet zo best voor je stoffenschaar. Kies bij voorkeur voor een oude stoffenschaar die je speciaal hiervoor kunt gebruiken. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om je stoffenschaar na het knippen van deze stof weer te slijpen, zodat deze weer mooi scherp is.


10. Maak een proefmodel

Het is erg lastig om een kledingstuk gemaakt van paillettenstof naderhand nog aan te passen qua pasvorm. Maak het patroon eerst van een proefstof, zodat je zeker weet het model goed is en dat je geen aanpassingen meer hoeft te doen. Dit zal je een hoop frustratie schelen wanneer je dan aan de slag gaat met jouw paillettenstof. Kies daarnaast ook voor een model met weinig poespas. Een recht model zonder al te veel deel- en figuurnaden is het slimste om te kiezen. Op deze manier komt het kledingstuk vaak beter tot zijn recht en het zal je heel veel tijd besparen.


11. Zorg voor een extra setje naaimachinenaalden

Ten slotte is het slim om altijd een extra setje naalden op voorraad te hebben. Wanneer je met je naald op een paillet stuit, dan zal deze vrij snel kunnen breken, zorg daarom altijd dat je een extra setje naalden achter de hand hebt. Er is namelijk niets zo vervelend als lekker bezig zijn en dan niet verder kunnen gaan omdat je door je naalden heen bent.


Met deze tips draai jij jouw hand niet meer om voor het maken van de mooiste kleding met paillettenstof. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooi jurkje als eyecatcher tijdens de feestdagen?

Maar je kunt ook een mooie top maken waar je een klein stukje van deze stof bij gebruikt, bijvoorbeeld als speciaal detail bij de mouwen.


Shop hier de leukste paillettenstoffen:

Paillettenstof Navy Blauw
Paillettenstof XL Wit
Paillettenstof Mos Groen

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!