Selecteer een pagina

Uitgelicht: Bijzondere stoffen #8 Paillettenstof

Paillettenstof stof met zilverkleurige lovertjes

Er zijn super veel verschillende soorten stoffen, voor ieder wat wils. Maar misschien kan het ook een beetje overweldigend zijn en heb je geen idee welke stof je moet kiezen. Daarom kies ik iedere maand een bijzondere stoffensoort uit en licht ik deze uit in een aparte blog. Deze keer vertel ik je graag meer over paillettenstof.


De meningen zullen over deze stof verschillen. De een vindt het super terwijl de ander het een beetje over de top vindt. Maar eerlijk is eerlijk met een goede paillettenstof breng je ook de vintage vibes helemaal terug. En pailletten zijn niet alleen maar voor feestjes. Kies er bijvoorbeeld voor om een mooie top te maken, waar je de glimmende paillettenstof combineert met een mooie effen stof, op deze manier wordt het kledingstuk ineens heel draagbaar voor overdag.


Waar is de stof van gemaakt?

Pailletten, ook wel lovertjes genoemd, zijn de glimmende platte schijfjes, vaak uitgevoerd in metallic. Pailletten kan je ook los kopen, maar er bestaat dus ook stof waar al die pailletten al zijn opgenaaid. Vaak is de ondergrond van deze stof tule of mesh. In sommige gevallen is de stof rekbaar. Er zijn stoffen die compleet bedekt zijn met lovertjes maar je ziet ook regelmatig dat de pailletten ter decoratie worden gebruikt bijvoorbeeld met borduursels.

Er zijn stoffen met pailletten in 1 kleur, maar ook mixen van verschillende kleuren. Ook qua grootte zijn er zeer veer verschillende varianten, de wel bekende kleine, maar ook steeds vaker zie je de grote statement pailletten voorbij komen, zowel glimmend als in de matte versie. Bij de duurdere stoffen zijn de pailletten vaak 1 voor 1 op de stof genaaid. Zeker wanneer je wat pailletten los moet halen of de stof gaat knippen is dit handig, zodat niet alle pailletten los zullen laten, wanneer je 1 draadje los haalt. Soms zitten de pailletten bij goedkopere stoffen niet per stuk op de stof genaaid maar per rijen. Wanneer je dan een paar pailletten wilt verwijderen zal je merken dat wanneer je niet op past de hele rij los zal laten. Knoop de draadjes dan aan de verkeerde kant van de stof aan elkaar vast of zet de draadjes goed vast op de stof met behulp van een naald.


Voor welke projecten is paillettenstof geschikt?

Deze stof is met name geschikt voor feest kleding en kleding voor bijzondere gelegenheden. Maar zoals hierboven beschreven kan je het ook prima gebruiken om alledaagse kleding net die extra touch te geven. Deze stof werkt lastiger dan andere stoffen, daarom is het aan te raden om geen ingewikkeld patroon te kiezen met veel naden. Kies bijvoorbeeld voor een leuke rok of jurkje met een recht model.

Vaak is het bij grotere pailletten niet mogelijk om over de lovertjes heen te naaien, in veel gevallen zal je naald breken. Daarom moet je bij de naadtoeslag de pailletten met een tornmesje verwijderen. Wanneer je dit hebt gedaan kan je de naden nu gewoon stikken zoals je dat gewend bent. Als het kledingstuk eenmaal in elkaar zit kan het zo zijn dat je bij de naden wat lege plekjes hebt. Dan kan je met de hand weer wat pailletten op de naad vastzetten, zodat het weer mooi één vol geheel wordt.


Tips

  • Paillettenstof draagt vaak niet zo fijn op de huid, kies daarom voor een mooie voering voor het kledingstuk
  • Houd de stofzuiger bij de hand, tijdens het naaien en knippen van de stof zullen de pailletten aardig wat troep geven en ze zullen alle kanten op springen.
  • Voor het strijken zet je het strijkijzer op een lage temperatuur en gebruik je een theedoek, ter bescherming van de stof. Probeer dit voor de zekerheid eerst uit op een proeflapje.
  • Kies voor het knippen van de stof voor een oude (stoffen)schaar, zodat je goede schaar niet zal beschadigen of bot zal worden.
  • Let goed op de vleug van de stof en knip alle patroondelen in dezelfde richting uit de stof.
  • Zorg dat je altijd een setje naaimachinenaalden achter de hand hebt. Wanneer je naald op een lovertje komt, dan kan deze namelijk snel breken.
  • Gebruik niet je lockmachine om de stof met pailletten af te werken.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!