Selecteer een pagina

Patchwork, wat is dit precies?

Patchwork wat is dit precies?

Misschien heb je de term patchwork al eens voorbij zien komen. Je kunt het bijvoorbeeld herkennen van de oude handgemaakte dekens van vroeger. Maar ook nu is het helemaal hip en zie je bijvoorbeeld ook toffe winterjassen in patchwork. In deze blog vertel ik je wat het precies is en hoe het in ontstaan.

Wat is het?

Patchwork, komt van patchen. Simpelweg is dit het aan elkaar naaien van verschillende lapjes stof. Deze stukjes stof worden op zo’n manier aan elkaar genaaid dat je eigenlijk als het ware een soort nieuwe “stof” krijgt. Hier kun je dan bijvoorbeeld weer een jas, of wat klassieker, een deken van maken. Zeker wanneer je even op Pinterest zoekt, zie je dat je er super veel verschillende patchwork-patronen zijn. Zo kun je ervoor kiezen om enkel vierkanten vakjes aan elkaar te naaien en zo een tof ruit effect te creëren. Maar er bestaan ook hele patronen met grafische patronen, driehoeken, sterren enz.

De kunst is om de patchwork er zo strak mogelijk uit te laten zien. De naden moeten mooi doorlopen en kruisen op de juiste punten. Wanneer je een zo strak mogelijk eindresultaat wilt, dan kun je het beste kiezen voor katoenen stof. Er bestaan ook speciale patchworkstoffen. Je ziet vaak dat de patchwork naderhand nog mooi gevoerd wordt en een warme tussenvoering krijgt, dit wordt ook wel quilten genoemd.

De patchwork techniek is al aardig oud, en werd zeer waarschijnlijk gebruikt om zo alle stoffen te kunnen gebruiken. Je kunt het eigenlijk wel een beetje vergeleken met het haken van granny squares. Ook deze techniek werd gebruikt om restjes garen op te maken. Zeker toen stoffen nog vrij prijzig waren was patchwork natuurlijk de ideale oplossing om zoveel mogelijk te kunnen hergebruiken.

Je kunt dus een patchwork maken op de welbekende, klassieke manier. Maar het is ook heel tof om zelf gewoon aan de slag te gaan en hiervoor eventueel oude kleding of andere stofrestanten te gebruiken. Zo heb ik zelf een aantal jaar terug een hippie jas gemaakt voor de opleiding die ik destijds volgde. Het voorpand en het achterpand van de jas bestaat uit allerlei verschillende kleine stukjes stof in de dezelfde kleurtint, die aan elkaar zijn genaaid. In het achterpand heb ik een groot peaceteken gemaakt met een andere contrasterende kleur.

Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Tips voor het maken van een mooie patchwork

 • Zie je op tegen het gepriegel van al die kleine vierkantjes? Je kunt ook prima een grover patchwork maken. Kies dan eventueel voor vierkante vlakken van 10 bij 10 cm. Het is ook super tof om hier bijvoorbeeld oude spijkerbroeken voor te gebruiken. Op deze manier kun je weer een toffe opvallende jeans of spijkerjas maken. (Tip! Het patroon van deze online workshop is ook zeer geschikt voor het maken van een patchwork denim jas)
 • Het is natuurlijk de ideale manier om je stofrestjes op te maken, maar kies bij voorkeur wel voor stoffen die ongeveer even dik zijn en die geen stretch hebben. Op deze manier krijg je straks een mooi strak eindresultaat.
 • Sommige stoffen zouden een klein beetje kunnen krimpen wanneer je deze voor het eerste wast. Het is daarom een aanrader om de stoffen die je wilt gaan gebruiken eerst te wassen. Op deze manier weet je zeker dat bepaalde stoffen niet meer kunnen krimpen en dat jouw patchwork na het wassen ook nog mooi strak is.
 • Maak voor het op maat knippen van de stofjes een handige mal. Dit kan van patroonpapier, maar dit kan ook prima van karton. Let goed op dat je alle vierkantjes recht van draad uit de stof knipt. (Als je nog niet precies weet wat recht van draad is, lees dan vooral ook even deze blog)
 • Vergeet tijdens het uitknippen van je stof ook niet om de naadtoeslag aan te knippen. De vierkantjes worden anders een stukje kleiner dan verwacht, wanneer je deze aan elkaar hebt genaaid. Wil je bijvoorbeeld vierkantjes van 10 bij 10 cm? Wanneer je gebruik maakt van een naadtoeslag van 1,5 cm, worden de vierkanten 13 x 13 cm groot.
 • Schuiven maar. Wanneer je alle vlakken uit de stof hebt geknipt kun je nu nog prima schuiven en kijken welk vlak je precies waar wilt. Dit kun je eenvoudig doen door alle vierkantjes voor je neer te leggen op een grote tafel. Je kunt de vlakken willekeurig neerleggen. Maar je kunt ook juist een bepaald patroon hierin aanbrengen.
 • Wanneer je begint met het in elkaar stikken van jouw patchwork, dan is dit slim om in rijen te doen. Je naait eerst alle vlakken in dezelfde rij aan elkaar. En wanneer je dit voor alle rijen hebt gedaan kun je eenvoudig deze stroken weer aan elkaar vast naaien.

  Tip! Strijk de naadtoeslag tussendoor even mooi open, voor een mooie strak effect.

  Wanneer je hebt gekozen voor een ruitpatroon dan is het belangrijk dat je de naden mooi laat kruisen en door laat lopen. Probeer dus om de vierkantjes zo nauwkeurig mogelijk (met de juiste naadtoeslag) aan elkaar vast te naaien.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!