Selecteer een pagina

Patroondelen op de stof spelden, hoe doe je dat?

Patroondelen op de stof spelden, hoe doe je dat?

Wanneer je alle verschillende patroondelen over hebt genomen van het patroonblad is het tijd om deze op je stof te spelden, zodat je deze uit kunt gaan knippen. Maar hoe kun je dit het beste doen? Je leest het in deze blog 😉.

Wanneer je alle papieren patroondelen klaar hebt liggen dan is het altijd slim om eerst even naar de aanwijzingen op het patroon te kijken. Zo zullen sommige patroondelen bijvoorbeeld tegen de stofvouw moeten komen en moeten de andere delen recht van draad uit de stof worden geknipt.

Daarnaast is het ook altijd slim om even te checken of jouw patroondelen al inclusief naadtoeslag en zoom zijn getekend, of dat je deze nog zelf aan moet knippen. Wanneer de patroondelen al inclusief naadtoeslag en zoom zijn getekend dan kun je de patroondelen wat dichter bij elkaar op de stof spelden. Zijn de patroondelen nog exclusief de naadtoeslag? Dan heb je hiervoor natuurlijk wat extra ruimte nodig en is het belangrijk dat je de patroondelen niet te dicht op elkaar legt.

De meeste stoffen worden dubbelgevouwen geknipt. Aan één kant liggen dan de 2 zelfkanten van de stof op elkaar. Aan de andere kant vind je nu een handige stofvouw waar je bepaalde patroondelen tegenaan kunt gaan leggen, zodat deze na het knippen automatisch twee keer zo groot zijn geworden. Het voordeel van het dubbel knippen van de stof is dat je op deze manier alle patroondelen meteen dubbel uit de stof knipt. Je hebt natuurlijk bijvoorbeeld 2 mouwen nodig. Één mouw is nu automatisch ook in spiegelbeeld.

Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Het stofinlegschema

Bij sommige patronen staat er in de beschrijving precies beschreven hoe je alle verschillende patroondelen het beste op de stof kunt gaan leggen. Wanneer je dit schema aanhoudt is dit meestal de meest economische manier. Mocht dit schema niet in de beschrijving staan dan kun je het beste zelf een beetje gaan schuiven met de patroondelen. Het is slim om te beginnen met de patroondelen die tegen de stofvouw moeten komen. De andere patroondelen kun je hier dan wat makkelijker naast gaan leggen. Vaak is het een beetje puzzelen en uitproberen en is het de kunst om de patroondelen zo slim mogelijk neer te leggen dat het je zo min mogelijk stof kost.

Hoewel het soms verleidelijk kan zijn om patroondelen een klein beetje schuin te leggen, omdat het dan beter past, is het wel altijd slim om goed op de draadrichting van de stof te letten. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat jouw zelfgemaakte kledingstuk straks ook mooi zal vallen en niet snel zal gaan trekken of lubberen.

De patroondelen op de stof spelden

Wanneer je de juiste plek voor alle patroondelen hebt gevonden dan is het tijd om deze op je stof te gaan spelden. In het begin kan het spelden even een trucje zijn wat je even door moet krijgen. Je houdt de speld tussen je wijsvinger, middelvinger en duim, zoals te zien op onderstaande foto.

Je steekt de speld door het patroonpapier en je stof. Met je linkerhand kun je de stof nu een klein beetje optillen door je vinger hieronder te leggen.

Je kunt de speld nu heel eenvoudig weer naar boven ‘wippen’ zodat het uiteinde weer zichtbaar wordt aan de bovenkant.

Hoeveel spelden je wilt gebruiken, dat is helemaal aan jou. Sommige mensen vinden het fijn om het patroondeel zo goed mogelijk vast te spelden. Terwijl anderen bij wijze van spreken enkel wat patroondelen op de hoeken zullen plaatsen. Zelf vind ik het persoonlijk wel fijn om het patroondeel vrij goed vast te spelden, zodat deze tijdens het knippen van de stof niet kan verplaatsen.

Nadat je alle patroondelen hebt uitgeknipt

Wanneer alle verschillende patroondelen uit de stof zijn geknipt kun je het patroon verder in elkaar gaan zetten op je naaimachine. Zelf vind ik het fijn om de patroondelen op de stof gespeld te laten totdat ik dit patroondeel ook echt ga gebruiken. Zo weet ik precies welk patroondeel dit is en kan ik ook nog heel eenvoudig bepaalde tekens en markeringspunten overnemen van het patroon. Op deze manier kun je jezelf een hoop verwarring besparen.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!