Selecteer een pagina

Patroondelen spiegelen, wat is het en hoe kun je dit doen?

Patroondelen spiegelen, wat is het en hoe kun je dit het beste doen?

Het spiegelen van patroondelen is totaal niet moeilijk, maar het kan je wel een hoop frustratie besparen wanneer je bijvoorbeeld werkt met stoffen met een print, of met lastige, dunnere, glijdende stoffen. In deze blog vertel ik je hoe je heel eenvoudig hoe je dit kunt doen.

Wanneer is het slim om patroondelen te spiegelen?

Sommige stoffen kun je prima dubbel knippen. Vaak koop je de stof zo ook al in de winkel. De stof zit dan dubbelgevouwen op een rol. Aan één kant van de stof liggen de 2 zelfkanten op elkaar. En aan de andere kant van de stof zie je de stofvouw. Wanneer je de patroondelen op deze manier uit de stof knipt heb je meteen 2 onderdelen, waarvan er eentje automatisch al in spiegelbeeld is, bijvoorbeeld een linker en een rechter voorpand. Of wanneer je het patroondeel tegen de stofvouw aanlegt en vervolgens zo uit knipt, dan wordt dit deel automatisch twee keer zo groot.

Toch zijn er ook stoffen die soms fijner zijn om enkel te knippen. Dit kunnen bijvoorbeeld dunnere stoffen zijn, die tijdens het knippen makkelijk zullen verschuiven, of juist stoffen met een print, zoals ruitstoffen. Geruite stoffen wil je natuurlijk mooi recht knippen. En misschien wil je de print op de verschillende patroondelen zelfs aan laten sluiten. Dit is dan een stuk makkelijker om de stof helemaal opengevouwen voor je op tafel te leggen en de patroondelen uit de enkele laag stof te knippen.

In veel gevallen wordt er dan voor gekozen om de patroondelen voor het knippen alvast te spiegelen. Zo weet je zeker dat je niet de mist kan gaan en dat je bijvoorbeeld per ongeluk 2 linkermouwen knipt, i.p.v. een linker en een rechtermouw. Daarnaast kun je op deze manier ook heel makkelijk 1 groot patroondeel maken van een patroondeel wat normaal gesproken tegen de stofvouw zou komen.

Hieronder laat ik je zien hoe je dit heel eenvoudig kunt doen.

Patroondelen spiegelen die aan de stofvouw komen:

Pak een stuk patroonpapier erbij en vouw deze in de lengte dubbel. Op deze manier maak je eigenlijk nu even je eigen “stofvouw” in het patroonpapier. Leg het patroondeel met de zijde waar ‘stofvouw’ op vermeld staat tegen deze vouw.

Patroondelen spiegelen, 1 groot patroondeel maken

Trek het patroondeel over, vergeet ook niet om eventuele markeringstekens over te nemen wanneer deze op het patroon staan.

Patroondeel spiegelen, een patroon zonder stofvouw maken

Wanneer je het patroonpapier nu knipt, de 2 lagen op elkaar, heb je in 1 keer één groot patroondeel, die je heel eenvoudig op de enkele laag stof kunt leggen.

Overige patroondelen spiegelen:

De patroondelen met een recht-van-draad-pijl kun je ook eenvoudig overtrekken met enkel patroonpapier. We willen natuurlijk dat het patroon straks ook gespiegeld is en daarom trek je eerst het patroon een keer over met de goede kant naar boven en hierna één keer met de verkeerde kant van het patroon boven. Vergeet ook hierbij niet om de pijl van de draadrichting en de andere tekens ook over te nemen. Dit kun je voor alle patroondelen herhalen.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop