Selecteer een pagina

Plakbare vlieseline gebruiken, zo doe je dat.

Plakbare vlieseline gebruiken, zo doe je dat

In de vorige blog kon je al meer lezen over vlieseline (oftewel versteviging). Er bestaat zowel plakbare, als niet-plakbare vlieseline. Zelf gebruik ik de liefst de plak-versie, puur omdat deze het makkelijkste in gebruik is. In deze blog vind je een handige tutorial hoe je eenvoudig plakbare vlieseline kunt gebruiken voor het maken van je eigen kleding.

Versteviging heeft 1 kant die wel plakt en 1 kant die niet plakt, de plakbare kant herken je aan de korrelige of glanzende structuur, dit is de lijm. Deze lijm zal smelten wanneer deze warm zal worden. Voor het aanbrengen van deze plakbare versteviging heb je dan ook een strijkijzer nodig.

Plakbare vlieseline gebruiken:

Knip de patroondelen uit de stof zoals je dat gewend bent.

Vervolgens kan je de patroondelen die je wilt gaan verstevigen ook uit de vlieseline knippen. Je kan er voor kiezen om de patroondelen zonder naadtoeslag uit de vlieseline te knippen. Maar zelf vind ik het meestal fijner om de patroondelen met naadtoeslag uit de versteviging te knippen. Het patroondeel uit de stof is dan dus even groot als het patroondeel uit de vlieseline. Op deze manier voorkom je namelijk dat de vlieseline makkelijk los zal laten, omdat je deze mee stikt.

Mocht je nu een vrij dikke stof gebruiken, dan kan het wel fijner zijn om de vlieseline zonder naadtoeslag uit te knippen. Op deze manier voorkom je dan namelijk dat de naadtoeslag erg dik zal worden.

Leg het patroondeel op de vlieseline
Knip de patroondelen uit de plakbare vlieseline

Leg de stof met de verkeerde kant naar boven op de strijkplank en leg hier de vlieseline met de lijmkant naar beneden bovenop.  Leg hier voor de zekerheid een theedoek of een stukje patroonpapier bovenop, om te voorkomen dat de vlieseline aan het strijkijzer zal blijven plakken. (dit is mij namelijk al regelmatig gebeurt 😉)

Leg de versteviging op het patroondeel met de lijmkant naar beneden

Vervolgens stel je het strijkijzer in op de juiste temperatuur. Check dit altijd even op de verpakking van de vlieseline. Dit kan je ook altijd even uitproberen op een restje stof.

Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Maak geen strijkbewegingen maar oefen lichte druk uit op het strijkijzer. Na ongeveer 8 seconden verplaats je het strijkijzer een klein stukje. Zorg ervoor dat de hele vlieseline op deze manier wordt vastgeplakt. Laat de patroondelen even afkoelen zodat de lijm goed kan hechten.

Met het strijkijzer kun je de versteviging op de stof bevestigen
Patroondeel verstevigen met plakbare vlieseline

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!