Selecteer een pagina

Plakbare vlieseline gebruiken, zo doe je dat.

Plakbare vlieseline gebruiken, zo doe je dat

In de vorige blog kon je al meer lezen over vlieseline (oftewel versteviging). Er bestaat zowel plakbare, als niet-plakbare vlieseline. Zelf gebruik ik de liefst de plak-versie, puur omdat deze het makkelijkste in gebruik is. In deze blog vind je een handige tutorial hoe je eenvoudig plakbare vlieseline kunt gebruiken voor het maken van je eigen kleding.

Versteviging heeft 1 kant die wel plakt en 1 kant die niet plakt, de plakbare kant herken je aan de korrelige of glanzende structuur, dit is de lijm. Deze lijm zal smelten wanneer deze warm zal worden. Voor het aanbrengen van deze plakbare versteviging heb je dan ook een strijkijzer nodig.

Plakbare vlieseline gebruiken:

Knip de patroondelen uit de stof zoals je dat gewend bent.

Vervolgens kan je de patroondelen die je wilt gaan verstevigen ook uit de vlieseline knippen. Je kan er voor kiezen om de patroondelen zonder naadtoeslag uit de vlieseline te knippen. Maar zelf vind ik het meestal fijner om de patroondelen met naadtoeslag uit de versteviging te knippen. Het patroondeel uit de stof is dan dus even groot als het patroondeel uit de vlieseline. Op deze manier voorkom je namelijk dat de vlieseline makkelijk los zal laten, omdat je deze mee stikt.

Mocht je nu een vrij dikke stof gebruiken, dan kan het wel fijner zijn om de vlieseline zonder naadtoeslag uit te knippen. Op deze manier voorkom je dan namelijk dat de naadtoeslag erg dik zal worden.

Leg het patroondeel op de vlieseline
Knip de patroondelen uit de plakbare vlieseline

Leg de stof met de verkeerde kant naar boven op de strijkplank en leg hier de vlieseline met de lijmkant naar beneden bovenop.  Leg hier voor de zekerheid een theedoek of een stukje patroonpapier bovenop, om te voorkomen dat de vlieseline aan het strijkijzer zal blijven plakken. (dit is mij namelijk al regelmatig gebeurt 😉)

Leg de versteviging op het patroondeel met de lijmkant naar beneden

Vervolgens stel je het strijkijzer in op de juiste temperatuur. Check dit altijd even op de verpakking van de vlieseline. Dit kan je ook altijd even uitproberen op een restje stof.

Maak geen strijkbewegingen maar oefen lichte druk uit op het strijkijzer. Na ongeveer 8 seconden verplaats je het strijkijzer een klein stukje. Zorg ervoor dat de hele vlieseline op deze manier wordt vastgeplakt. Laat de patroondelen even afkoelen zodat de lijm goed kan hechten.

Met het strijkijzer kun je de versteviging op de stof bevestigen
Patroondeel verstevigen met plakbare vlieseline
Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop