Selecteer een pagina

Uitgelicht: Bijzondere stoffen #14 Plisséstoffen

Close up Plisséstof Online Naailes

Er zijn super veel verschillende soorten stoffen, voor ieder wat wils. Maar misschien kan het ook een beetje overweldigend zijn en heb je geen idee welke stof je moet kiezen. Daarom kies ik iedere maand een bijzondere stoffensoort uit en licht ik deze uit in een aparte blog. Deze keer vertel ik je graag meer over plisséstof

Waar is de stof van gemaakt?

Deze stof heb je ongetwijfeld al eens voorbij zien komen, de stof met de kenmerkende plooitjes. Plisséstof is dan ook niet kenmerkend voor een speciaal materiaal maar puur om hoe de stof er uit ziet.

Natuurlijk kun je plooien in de stof met de hand maken (dit kun je zelfs heel handig doen met een vork, in deze blog laat ik je zien hoe je dat doet), maar dit kost veel tijd en dit is ook wel lastig om de plooitjes zo mooi smal en gelijkmatig te krijgen. Tegenwoordig zijn er dan ook veel stoffen waar machinaal al plooien in zijn gemaakt. Meestal zijn dit synthetische stoffen. De stoffen kun je gewoon wassen in de wasmachine en de plooien zullen in de stof blijven. De plooien kunnen wel in natuurlijke stoffen worden gemaakt maar zullen minder lang mooi blijven. Daarom zijn de meeste plisséstof gemaakt van (een percentage) polyester.

Wist je dat, zelfs soepel kunstleer gebruikt kan worden als plisséstof.

Tegenwoordig worden er vaak machines gebruikt voor het maken van plisséstoffen. Maar er zijn zelf nog een aantal traditionele bedrijven waar ze dit ook nog met de hand doen. Voor het maken van de plooitjes gebruiken ze grote geplooide mallen van karton, een beetje vergelijkbaar met een hele grote waaier. Deze “waaier” bestaat uit 2 delen: een bovenlaag en een onderlaag. De stof wordt met een speciale techniek tussen de mallen gelegd en gevouwen / geplooid. De kartonnen mal wordt als het ware helemaal in elkaar gevouwen en zo ontstaat er een soort pakketje, dat met touw goed vast wordt gebonden. Hierna wordt de stof in de mal in een stoomcabine geplaatst. Wanneer de stof hierna uit de mal wordt gehaald is deze helemaal geplooid, zoals we de plisséstoffen kennen. Dit tijdrovende proces wordt met name gebruikt voor bijzondere stoffen voor grote designers.

Voor welke projecten is plisséstof geschikt?

Ongeveer een jaar geleden waren de midi plissérokken niet meer weg te denken uit het modebeeld. Waar een langere plissérok vroeger nog wel eens een beetje truttig kon zijn. Werd de rok nu juist vaak gecombineerd met een gebreide trui of sweater. In plaats van hakken kun je de rok natuurlijk ook combineren met stoere boots zoals Dr. Martens of leuke enkellaarsjes. Op deze manier krijgt de rok een hele andere uitstraling.

Daarnaast is het ook super tof om een culottes van plisséstof te maken. Door dit wijdere model kommen de plooitjes mooi tot zijn recht. Natuurlijk is een mooie jurk ook altijd tof om met deze stof te maken.

Tips

  • Probeer de stof niet te veel te strijken, op deze manier voorkom je namelijk dat je de plooitjes uit de stof zal strijken
  • Synthetische stoffen zoals polyester kunnen prima worden gewassen in de wasmachine. Natuurlijke stoffen zijn hier minder geschikt voor, aangezien deze minder goed de plooien “vasthouden”. Deze plisséstoffen kun je beter professioneel laten reinigen.
  • Kies op de naaimachine voor een universele of een microtex naald, de dikte van de naald kun je afstemmen op de dikte van de stof.
  • Wist je dat je ook je eigen plisséstof kunt maken? In onderstaande video van de Knipmode vind je een handige tutorial.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!