Zeker in het begin kan het lastig zijn om mooi recht te stikken op de naaimachine. Als ik mijn eerste zelfgemaakte items bekijk, dan zie je dat het stiksel nog aardig aan het zwieberen en een beetje hobbelig was. In deze blog vind je wat tips waarmee het recht stikken op de naaimachine een stuk makkelijker wordt.
Oefenen met stikken op de naaimachine
Vaak wordt er aangeraden om het stikken eerst even te oefenen. Dit kan. Maar heel eerlijk gezegd, had ik hier zelf niet het geduld voor, en wilde ik eigenlijk liever meteen aan de slag 😉.
Mocht je dit wel fijn vinden om te doen, dan zou je op een proefstukje stof een aantal lijnen kunnen tekenen, dit kan eventueel gewoon met pen. Je kunt de stof onder je naaimachinevoetje leggen en dan de getekende lijnen volgen. Wanneer je de rechte lijnen een aantal keer hebt gestikt, kun je ook wat golvende en zigzag lijnen tekenen en stikken op je naaimachine. In plaats van op stof zou je dit eventueel ook op een A4’tje kunnen doen.
De belangrijkste tip hiervoor is denk ik dat je, zeker in het begin, hier de tijd voor mag nemen. Bij veel naaimachines kun je bijvoorbeeld de snelheid van je machine wat lager zetten. Op deze manier heb je hier wat meer controle over en kun je wat makkelijker bijsturen.
Het is de kunst om de naaimachine hierbij zoveel mogelijk het werk te laten doen. Aan de zijkanten kun je de stof begeleiden en “sturen”. Maar probeer zo min mogelijk om aan de stof aan de achterkant te trekken.
Maak je eigen reversible schoudertas
Wil jij ook leren hoe je zelf een schoudertas kunt maken op de naaimachine, maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen?
Meld je aan voor de digitale workshop. Hierin laat ik je in verschillende video’s zien hoe jij dit ook kunt doen.
Nu voor maar €25
Het stikken van een hoek
Voor het stikken van hoeken is een handig trucje. Je kunt hierbij tot de punt stikken. Hier zorg je ervoor dat de naald in de stof staat. Je zet hierna het naaimachinevoetje omhoog (dit kan met het hendeltje naast de naaimachinenaald).
Je ziet dan dat je stof kunt gaan draaien. Door dat de naald in de stof staat voorkom je dat de stof helemaal kan verschuiven onder het naaimachinevoetje vandaan.
Wanneer je de stof in de goede richting hebt gedraaid, kun je het naaimachinevoetje weer naar beneden zetten en kun je weer verder gaan met het stikken op de naaimachine.
Ik zou je vooral willen aanraden om niet te lang te blijven hangen in het oefenen van de steken. Tuurlijk is het fijn als je dit iets meer onder de knie hebt, maar ik het zelf vooral geleerd door het vooral te gaan doen. 😉
Recht stikken op de naaimachine
Wanneer je een bepaald kledingstuk gaat maken op de naaimachine dan moet je natuurlijk bepaalde patroondelen (bijvoorbeeld een voor- en een achterpand) op elkaar vast gaan naaien. Dit doe je op een bepaalde afstand vanaf de zijkant van de stof. Deze afstand wordt bepaald door hoeveel naadtoeslag je hebt aangeknipt toen je de patroondelen uit de stof ging knippen.
Stel dat je bijvoorbeeld 1,5 cm naadtoeslag hebt aangeknipt. Dan moet het stiksel ook precies op 1,5 cm vanaf de zijkant van de stof moet komen. Op deze manier weet je zeker dat de maat en vorm van het patroon precies hetzelfde blijft.
Om ervoor te zorgen dat je het stiksel op precies de goede afstand maakt, kun je het naaiplaatje van je naaimachine aanhouden als hulpmiddel. Op dit metalen plaatje zie je verschillende lijntjes staan, met verschillende afstanden.
Wanneer je de rand van de stof gelijkt legt met het lijntje van de goede naadtoeslag, zorg je ervoor dat de naald precies op die afstand het stiksel gaat maken. Tijdens het stikken van de naad kun je de rand van de stof precies langs dat lijntje laten gaan.
Zoals je hierboven al kon lezen kan het fijn zijn om de snelheid van de naaimachine in het begin iets lager te zetten, zodat je hier wat meer controle over hebt.
Tip! Vergeet niet om aan het begin en einde van de naad even aan- en af te hechten. In deze blog vertel ik je hier meer over.