Selecteer een pagina

Wat betekent recht van draad?

DIY Kleding maken: Wat betekent recht van draad?

In veel naaipatronen zal je de volgende uitleg tegenkomen: ‘Knip de patroondelen recht van draad uit de stof” Maar wat bedoelen ze hiermee, wat betekent recht van draad nu precies? En wat wordt er bedoelt met de draadrichting? In deze blog vertel ik je hier graag meer over.


Zoals je bij veel patronen zult zien staat er een lange lijn of pijl op het patroon waar bijvoorbeeld R.V.D. bij vermeld staat. R.v.d. staat voor recht van draad. De draadrichting loopt dan precies evenwijdig met de lengtedraden van de stof. De meeste patroondelen worden recht van draad uit de stof geknipt

Wanneer je de patroondelen op deze manier uit de stof knipt, dan zal de stof niet uitrekken (afgezien van stretchstoffen natuurlijk). Dit zorgt ervoor dat de kleding mooi zal vallen en niet snel zal gaan lubberen na een aantal keer dragen.

In tegenstelling tot recht van draad kunnen patroondelen ook schuin van draad uit de stof worden geknipt. Op deze manier rekt de stof juist wel een beetje mee. Biasband wordt bijvoorbeeld schuin van draad uit de stof geknipt. Op deze manier is het band makkelijker te vormen bij de bijvoorbeeld de rondingen van het armsgat of de hals.


Hoe knip je patroondelen recht van draad uit de stof?

Wanneer je stof in de winkel koopt, dan heeft deze een zelfkant. De zelfkant is de gerafelde zijkant van de stof, vaak met kleine ronde gaatjes. Vaak staat hier ook tekst op, zoals het merk van de stof.

De twee zelfkanten leg je op elkaar, de patronen kun je nu in de lengte op de stof gaan leggen.

(Voor dit voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van geruite stof. Wanneer je geruite stof gaat gebruiken is het handiger om de patroondelen enkel uit de stof te knippen. Op deze manier ben je er zeker van dat de geruite print mooi recht op je patroondelen komt.)

Rood geruite stof, leg de 2 zelfkanten van de stof op elkaar

De recht van draad pijl leg je evenwijdig aan de zelfkant. Speld de bovenkant van je patroondeel vast. Meet van het begin van de pijl tot aan de zelfkant. Vervolgens zorg je ervoor dat de onderkant van de pijl op dezelfde afstand tot de zelfkant ligt. hierna kan je het volledige patroon vastspelden en uit de stof knippen.

Patroondeel op de stof leggen, recht van draad
Wat betekent recht van draad? Hoe leg je het patroon op de stof.
Wat betekent recht van draad? Hoe leg je het patroon op de stof.

Tip! Staat er maar een korte recht van draad lijn op jouw patroon? Deze kun je eenvoudig zelf verlengen of een nieuwe lijn tekenen, zolang deze maar evenwijdig blijft lopen aan de originele lijn.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop