Selecteer een pagina

Wat betekent recht van draad?

DIY Kleding maken: Wat betekent recht van draad?

In veel naaipatronen zal je de volgende uitleg tegenkomen: ‘Knip de patroondelen recht van draad uit de stof” Maar wat bedoelen ze hiermee, wat betekent recht van draad nu precies? En wat wordt er bedoelt met de draadrichting? In deze blog vertel ik je hier graag meer over.


Zoals je bij veel patronen zult zien staat er een lange lijn of pijl op het patroon waar bijvoorbeeld R.V.D. bij vermeld staat. R.v.d. staat voor recht van draad. De draadrichting loopt dan precies evenwijdig met de lengtedraden van de stof. De meeste patroondelen worden recht van draad uit de stof geknipt

Wanneer je de patroondelen op deze manier uit de stof knipt, dan zal de stof niet uitrekken (afgezien van stretchstoffen natuurlijk). Dit zorgt ervoor dat de kleding mooi zal vallen en niet snel zal gaan lubberen na een aantal keer dragen.

In tegenstelling tot recht van draad kunnen patroondelen ook schuin van draad uit de stof worden geknipt. Op deze manier rekt de stof juist wel een beetje mee. Biasband wordt bijvoorbeeld schuin van draad uit de stof geknipt. Op deze manier is het band makkelijker te vormen bij de bijvoorbeeld de rondingen van het armsgat of de hals.


Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Hoe knip je patroondelen recht van draad uit de stof?

Wanneer je stof in de winkel koopt, dan heeft deze een zelfkant. De zelfkant is de gerafelde zijkant van de stof, vaak met kleine ronde gaatjes. Vaak staat hier ook tekst op, zoals het merk van de stof.

De twee zelfkanten leg je op elkaar, de patronen kun je nu in de lengte op de stof gaan leggen.

(Voor dit voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van geruite stof. Wanneer je geruite stof gaat gebruiken is het handiger om de patroondelen enkel uit de stof te knippen. Op deze manier ben je er zeker van dat de geruite print mooi recht op je patroondelen komt.)

Rood geruite stof, leg de 2 zelfkanten van de stof op elkaar

De recht van draad pijl leg je evenwijdig aan de zelfkant. Speld de bovenkant van je patroondeel vast. Meet van het begin van de pijl tot aan de zelfkant. Vervolgens zorg je ervoor dat de onderkant van de pijl op dezelfde afstand tot de zelfkant ligt. hierna kan je het volledige patroon vastspelden en uit de stof knippen.

Patroondeel op de stof leggen, recht van draad
Wat betekent recht van draad? Hoe leg je het patroon op de stof.
Wat betekent recht van draad? Hoe leg je het patroon op de stof.

Tip! Staat er maar een korte recht van draad lijn op jouw patroon? Deze kun je eenvoudig zelf verlengen of een nieuwe lijn tekenen, zolang deze maar evenwijdig blijft lopen aan de originele lijn.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!