Wat betekent schuin van draad? En hoe kun je patroondelen schuin van draad uit de stof knippen?

Wat betekent schuin van draad En hoe kun je patroondelen schuin van draad uit de stof knippen

In vorige blogs kon je al lezen dat het belangrijk is om patroondelen recht van draad op de stof te leggen. Maar wist je dat je er ook juist voor kunt kiezen om de patronen schuin van draad neer kunt leggen? In deze blog vertel ik je wat dit precies inhoudt en hoe je dit kunt doen.

Waarom zou je patroondelen schuin op de stof leggen?

Allereerst geeft het schuin van draad leggen een tof extra detail. Op onderstaande foto zie je een borstzak die ik schuin van draad heb uitgeknipt. Zeker wanneer je gebruik maakt van ruitstoffen kan dit een leuke toevoeging zijn.

Een borstzak schuin van draad uit de stof geknipt

Daarnaast zorgt het schuin knippen er ook voor dat de stof mooi, soepel zal vallen. Met name rokken worden dan nog al eens schuin uitgeknipt. Waar je alleen wel goed op moet letten is dat er als het ware wat extra “rek” in de stof kan komen. Let daarom wel goed op dat je bepaalde onderdelen, zoals de taille, goed verstevigd.

Wanneer je zelf biaisband gaat maken, dan zul je ook zien dat je deze stroken schuin van draad uit de stof moet gaan knippen. Doordat er op deze manier wat meer rek in de stof komt, kun je het band vervolgens beter vormen. En zo kun je met dit band vervolgens heel makkelijk ronde naden, zoals de halslijn en armsgaten afwerken.

Hoe knip je patroondelen schuin van draad uit de stof?

Wanneer je patroondelen schuin van draad uit de stof gaat knippen, dan kun je de stof het beste enkel knippen in plaats van dubbel. Het kan dan fijn zijn om de patroondelen alvast te spiegelen. (in deze blog laat ik je zien hoe je dit kunt doen).

Daarnaast is het belangrijk om de patroondelen altijd met een hoek van 45 graden op de recht van draad lijn te leggen, zoals te zien op onderstaande foto.

Hoe leg je een patroondeel schuin van draad op de stof

Tip! Twijfel je hoe lijn van de schuine draadrichting precies loopt? Je kunt dan ook de stof diagonaal vouwen zodat de zelfkant precies haaks ligt op de andere zelfkant. Op deze manier ontstaat er ook een stofvouw waar je eenvoudig je patroondeel tegen aan zou kunnen leggen.

Bij stoffen met een gestreepte of geruite print kun je de print eventueel doorlaten lopen in de naden. Dit gebeurt vaak in een V-vorm.

Vind je het leuk om te leren hoe je je eigen kleding kunt maken. Of ben je op zoek naar toffe naaipatronen? Klik dan hier om onze online workshops te bekijken. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf aan de slag kunt achter de naaimachine en geef ik je heeel veel handige tips, zodat je leker snel resultaat hebt! 🙂