Selecteer een pagina

Wat betekent schuin van draad? En hoe kun je patroondelen schuin van draad uit de stof knippen?

Wat betekent schuin van draad En hoe kun je patroondelen schuin van draad uit de stof knippen

In vorige blogs kon je al lezen dat het belangrijk is om patroondelen recht van draad op de stof te leggen. Maar wist je dat je er ook juist voor kunt kiezen om de patronen schuin van draad neer kunt leggen? In deze blog vertel ik je wat dit precies inhoudt en hoe je dit kunt doen.

Waarom zou je patroondelen schuin op de stof leggen?

Allereerst geeft het schuin van draad leggen een tof extra detail. Op onderstaande foto zie je een borstzak die ik schuin van draad heb uitgeknipt. Zeker wanneer je gebruik maakt van ruitstoffen kan dit een leuke toevoeging zijn.

Een borstzak schuin van draad uit de stof geknipt

Daarnaast zorgt het schuin knippen er ook voor dat de stof mooi, soepel zal vallen. Met name rokken worden dan nog al eens schuin uitgeknipt. Waar je alleen wel goed op moet letten is dat er als het ware wat extra “rek” in de stof kan komen. Let daarom wel goed op dat je bepaalde onderdelen, zoals de taille, goed verstevigd.

Wanneer je zelf biaisband gaat maken, dan zul je ook zien dat je deze stroken schuin van draad uit de stof moet gaan knippen. Doordat er op deze manier wat meer rek in de stof komt, kun je het band vervolgens beter vormen. En zo kun je met dit band vervolgens heel makkelijk ronde naden, zoals de halslijn en armsgaten afwerken.

Zelf een flanellen jas maken

Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!

Nu voor maar €47

Online workshop flanellen jas maken op de naaimachine (1)

Hoe knip je patroondelen schuin van draad uit de stof?

Wanneer je patroondelen schuin van draad uit de stof gaat knippen, dan kun je de stof het beste enkel knippen in plaats van dubbel. Het kan dan fijn zijn om de patroondelen alvast te spiegelen. (in deze blog laat ik je zien hoe je dit kunt doen).

Daarnaast is het belangrijk om de patroondelen altijd met een hoek van 45 graden op de recht van draad lijn te leggen, zoals te zien op onderstaande foto.

Hoe leg je een patroondeel schuin van draad op de stof

Tip! Twijfel je hoe lijn van de schuine draadrichting precies loopt? Je kunt dan ook de stof diagonaal vouwen zodat de zelfkant precies haaks ligt op de andere zelfkant. Op deze manier ontstaat er ook een stofvouw waar je eenvoudig je patroondeel tegen aan zou kunnen leggen.

Bij stoffen met een gestreepte of geruite print kun je de print eventueel doorlaten lopen in de naden. Dit gebeurt vaak in een V-vorm.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!