Selecteer een pagina

Sew with me #1 Oversized vest van geruite flanel

Sew with me 1 Oversized vest van geruite flanel

Misschien heb je het al voorbij zien komen op de blog, afgelopen kerst had ik zelfgemaakte cadeaus onder de kerstboom gelegd. Voor mijn ouders en zus een zelfgemaakt vest / trui gemaakt van flanel en warme teddy-achtige joggingstof. Nu leek het mij ook leuk om zo’n vest van flanel voor mezelf te maken. In deze blog neem ik je heel graag mee achter de naaimachine. 😊

Het patroon wat ik heb gebruikt is een wat ouder patroon uit de Knipmode. Het vest heeft aangeknipte mouwen, steekzakken en is een oversized model. De stoffen heb ik gekocht bij Budgetstoffen. Voor de buitenkant van het vest werd het deze opvallende flanel met klassieke ruit-print. Voor de binnenkant heb ik gekozen voor zwarte joggingstof met hele zachte teddy. Ik wil het vest zo gaan voeren dat de zachte teddy-kant de binnenkant van mijn vest wordt. 

Sinds ongeveer een half jaar hebben wij kippen in de tuin. De kippen staan achterin. En daarom was ik eigenlijk op zoek naar een vest wat je even snel aan kunt trekken. Dit oversized model leek mij hier ideaal voor. Je trekt het vest even snel aan over je trui of shirt en het is ook nog eens super lekker warm!

Ik ben begonnen met het patroon overnemen en de patroondelen uit de stof te knippen. Sinds kort heb ik handige naadtoeslagmagneetjes en die kon ik hierbij dus meteen goed gebruiken. Met deze magneetjes knip je eenvoudig je patroondelen uit de stof met de juiste naadtoeslag. Dit gaat natuurlijk veel sneller dan het aangeven van de naadtoeslag met bijvoorbeeld krijt. En het is ook nog eens een stuk preciezer gaat dan wanneer je de naadtoeslag op het blote oog knipt. Kortom een echte aanrader! De patroondelen had ik binnen no time uit het flanel geknipt. Het patroon bestaat eigenlijk alleen uit een voor- en achterpand, de bies en de delen voor de zak.

Sew with me: Patroondelen op geruite flanel
Patroondelen uit de stof geknipt met 1,5 cm naadtoeslag

Als eerste heb ik de schoudernaden gestikt. Het grote voordeel is dat je hierbij eigenlijk ook al de mouwen in het vest heb zitten, omdat deze natuurlijk zijn aangeknipt. Hierna ben ik begonnen met het in elkaar zetten van de steekzakken. Wil je lezen hoe je dit doet? Bekijk dan zeker ook deze blog, hier laat ik het je stap voor stap zien.

Sew with me: een steekzak in een vest maken
een vest met steekzakken

Toen de zakken in het vest zaten en de zijnaden waren gesloten, was het tijd om het vest te passen. En eerlijk is eerlijk, het viel me een klein beetje tegen, toch jammer. Het model was wat te lang en te wijd voor mij, iets te oversized. Dus besloot ik om de zakken weer los te tornen. Het vest, 12 cm korter te maken en de zakken weer in het vest te zetten. Dit past al meer bij mij. Ik denk wel dat ik aan het einde een koord of elastiek door de onderrand ga rijgen, zodat ik het vest een beetje kan laten poffen. Nu krijg ik namelijk doordat het een wat wijder model is een soort tuut aan de achterkant.

vest van geel geruite tartan flanel

Hierna heb ik de patroondelen uit de joggingstof geknipt. En kon ik de voorpanden op dezelfde manier aan het achterpand gaan zetten. Omdat er in de voering natuurlijk geen zakken komen was dit super snel gelukt. In tussen stikte ik de bies in elkaar. En kon ik de voering in de jas gaan schuiven. Dit was even uitproberen hoe ik dit het beste kon doen. Na even pielen (en een stukje uithalen, ik had namelijk in mijn enthousiasme te veel delen aan elkaar genaaid, waardoor ik het vest niet meer naar de goede kant kon draaien 😊) was het gelukt. De opening die nog over was om het vest naar de goede kant te draaien heb ik met de hand met kleine steekjes dicht genaaid.

Patroondelen uit de stof geknipt
Sew with me: Flat lay zelfgemaakt vest joggingstof
Close up: 2 stoffen met de goede kanten op elkaar, sew with me

Zoals ik hierboven al zei was het vest aan de onderkant eigenlijk iets te wijd voor mij. Ik heb er daarom nog voor gekozen om een extra tunnel met koord aan de onderkant toe te voegen. Op 3 cm van de onderkant stikte ik een naad. En aan het begin tornde ik het stiksel bij de bies een klein stukje open. Het koord kon ik nu eenvoudig door de tunnel rijgen. En vastzetten met 2 koordstoppers. Het vest heeft nu een poffend effect, wat ik wel tof vind.

Zelf oversized vest maken, sew with me

Het vest was nu eigenlijk af, maar toch miste ik nog wat. Op dit moment ben ik groot fan van gehaakt boord, het liefst zo lang mogelijk. En dus leek het mij leuk om dat ook bij dit vest toe te voegen. Ik haakte 2 mouwboorden van 18 cm lang. Vervolgens heb ik de onderkant van de mouw met kleine steekjes, licht poffend op het boord vastgezet. En het resultaat was eigenlijk precies wat ik had gehoopt. (wil jij ook een boord haken? Hier lees je stap voor stap hoe je dit doet)

Gehaakt boord
Gehaakt mouwboord, zelfgemaakt vest
Flatlay geel geruit vest flanel

Kortom het originele patroon was inmiddels een heel ander vest geworden, maar ik ben er wel super blij mee. Het vest heb ik inmiddels al veel gedragen en stiekem denk ik eraan om nog een vest van flanel te gaan maken 😉.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!