Selecteer een pagina

Sew with me #2 Wijde vintage broek van corduroy

Sew with me: Vintage broek van corduroy

Al een hele tijd ben ik op zoek naar het ideale patroon voor een broek. En nu ineens kwam deze een tijdje geleden op onverwachte manier op mijn pad. Ben je benieuwd waar het patroon vandaan komt en hoe de broek er uitziet? Lees dan vooral even verder.

Vorige week heb ik bij de C&A een aantal spijkerbroeken besteld. op dit moment ben ik groot fan van het wide leg model, het liefst een highwaisted model en een beetje cropped. Nu waren er aardig wat toffe broeken afgeprijsd en dus begon mijn zoektocht naar de perfecte broek. Het pakket werd snel geleverd en ik kon haast niet wachten om die toffe broeken te gaan passen. Eenmaal aan het passen, was er helaas wel een lichte teleurstelling ☹ vrijwel alle broeken waren namelijk in de taille te wijd. Nu zal je misschien denken dan neem je toch gewoon een maat kleiner? Maar helaas dan waren de broeken weer te klein. Je snapt wellicht de frustratie. Vreemd genoeg had mijn zus precies hetzelfde probleem bij de broeken.

En dus besloten we om dan maar zelf die ideale spijkerbroek zelf te gaan maken. Het patroon zouden we zelf volledig op maat gaan tekenen zodat de taillewijdte helemaal afgestemd kan worden op onze persoonlijke maten. Dit stond nog steeds op de planning tot ik in eens een vintage boek tegenkwam dat ik ooit van mijn oma heb gehad. In het boek staan super veel beschrijvingen, maar dus ook patronen. En laat daar nu eens precies die broek in staan waar ik naar op zoek ben. Ze zeggen wel eens toeval bestaat niet 😉.

Sew with me, retro corduroy broek

In plaats van een kant-en-klaar patronenvel waar de patronen in ware grootte op staan, heeft dit boek van alle patronen een verkleind patroon. Dit patroon staat afgebeeld op ruitjes, zodat je deze zelf op ware grootte na kunt tekenen. 1 ruitje in het boek zijn bij dit patroon 5 ruitjes op het patroonpapier. Nu vond ik dit vrij lastig om in te schatten en zo vanuit de losse pols te tekenen. Dus heb ik besloten om eerst even de vakken van 5 cm aan te geven met potlood. Toen kon ik het patroon uit het boek na gaan tekenen.

Patroonteken papier ruitjes
Sew with me: vintage broek van ribstof
Patroondelen vintage wijde broek

Toen het patroon helemaal af was, ben ik hierna de taillewijdte even gaan controleren. Waar dit natuurlijk bij de broeken uit de winkel niet helemaal lekker ging heb je bij het zelf maken volledige vrijheid en kun je het patroon helemaal op jouw wensen aanpassen.

En daarna was het dus tijd om de patroondelen uit de stof te knippen en de broek in elkaar te zetten 😊. (Wil je weten hoe je dit het beste kunt doen? Lees dan vooral ook deze blog, hier lees je in welke volgorde je een broek in elkaar stikt.) Ik had nog een bruine corduroy liggen, zelf ben ik op dit moment lichtelijk verslaafd aan deze stof. Dus dit leek mij het ideale moment om een toffe retro broek te maken van mooie ribstof.

Figuurnaad broek bruine corduroy
Broek maken naaimachine, vintage patroon

Tijdens het passen was ik positief verrast, de broek was nog iets te wijd, maar dit is eenvoudig op te lossen. Met wat kleine aanpassingen heb ik echt het ideale broekpatroon gevonden, en je wilt niet weten hoe blij ik daarmee ben 😉. Toen ik de broek wat smaller had gemaakt, kon ik deze af gaan werken. In het patroon staat de beschrijving voor een tailleband, maar zelf heb ik gekozen om de bovenkant van de broek af te werken met een beleg. Highwaisted broeken vind ik super fijn, maar anders werd de broek voor mij iets te hoog. Ten slotte heb ik de lengte van de broek nog aangepast. In plaats van een lange broek heb ik gekozen voor een driekwart model. De broek heeft nu alles waar ik naar op zoek was. Éen ding weet ik zeker, er volgen heel snel meer broeken.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop