Selecteer een pagina

Sewing Hack #1 Plooien maken met een vork

Sewing Hack Plooien maken met een vork

Een mooie rok met plooien is super tof om zelf te maken. Maar eerlijk is eerlijk de plooien zelf kunnen nog wel eens voor problemen zorgen, hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat alle plooien precies even groot zijn. Op internet kwam ik dit handige trucje tegen. Vanaf nu draai je jouw vork, euh hand niet meer om voor het maken van een mooie plooien. 😉


Het werkt dus echt super simpel.

Je zorgt eerst dat je de stof op de juiste maat hebt geknipt, houd hierbij goed rekening dat je voor de plooien veel stof zal gebruiken. Dit uitrekenen is het lastigste onderdeel. Voor een rokje zal je ongeveer een lap stof van 3x de taillewijdte moeten knippen. Uiteraard is dit afhankelijk van de breedte van je vorm en hoe dicht je de plooien naast elkaar plaatst. Het is altijd slim om de breedte van je stof wat ruimer te rekenen, voor de zekerheid. Wanneer je de stof hebt geknipt, komt het leukste onderdeel.

Steek de vork tussen je stof

Sewing Hack Plooien maken met een vork

Draai de vork vervolgens om, zoals te zien op de foto. Je draait de vork naar je toe tot dat deze weer plat ligt met de goede kant boven.

Sewing Hack Plooien maken met een vork

Haal de vork tussen je stof vandaan en houd de plooi tegen met je vinger. Speld de plooi vaste zodat je deze naderhand vast kan stikken op de naaimachine.

Sewing Hack Plooien maken met een vork

Wil je helemaal snel te werk gaan? Dan kan je de plooien ook meteen maken onder de naaimachine. Leg de stof onder het voetje en maak met de vork de eerste plooi. Deze stik je meteen vast. Wanneer je dit hebt gedaan maak je met de vork de volgende plooi en stik je deze weer vast enz. Let op dat je de vork goed tussen je stof vandaag haalt, wanneer je namelijk met de naald van de naaimachine per ongeluk op de vork naait, dan zal deze uiteraard breken.

Dit herhaal je tot het einde van je stof.

That’s it, zo simpel kan het zijn 😉


Tip! Wil je kleinere plooien maken, bijvoorbeeld voor kinderkleding. Gebruik dan bijvoorbeeld een gebaksvorkje.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop