Sewing Hack #2 Naadtoeslagmagneetjes

Zelf kleding maken benodigheden, naadtoeslagmagneetjes

Zelf kleding maken kan wat tijd kosten, dan zijn handige naaimachine trucjes natuurlijk altijd welkom 😊. Misschien heb je de vorige blog al gelezen waarin ik je meer vertel over naadtoeslag. Tegenwoordig zijn er veel kant-en-klaar patronen waar je de naadtoeslag zelf nog aan moet tekenen of knippen. Dit kan veel tijd kosten maar met dit trucje draai jij jouw hand hier niet meer voor om.

Je kunt natuurlijk de naadtoeslag al op het patroon erbij tekenen, of de naadtoeslag op de stof aangeven met krijt, rijggaren of kopieerpapier. Toch vind ik dit zelf altijd iets te lang duren, ik wil het liefst zo snel mogelijk aan de slag op de naaimachine 😉. Dus knipte ik vaak de naadtoeslag op het blote oog, ik wist ongeveer wat 1,5 cm was. Nu ging dit natuurlijk wel lekker snel, maar echt nauwkeurig was dit ook niet. Een tijdje terug kwam ik de naadtoeslagmagneetjes tegen. Ik had ze al eens voorbij zien komen op internet, maar eigenlijk was het me nooit echt duidelijk hoe dit nu precies werkte. maar het blijkt dus super simpel te zijn.

De magneetjes zijn verkrijgbaar in verschillende diktes: 5 mm en 8 mm. Zelf houd ik meestal een naadtoeslag aan van 1,5 cm. Ik plaats dan gewoon 3 magneetjes van 5 mm op het schaarblad en kan zo eenvoudig langs de patroondelen de stof uitknippen. Dit scheelt natuurlijk super veel tijd en dit is vrij nauwkeurig. Je bepaalt zelf hoeveel magneetjes je aan de schaar bevestigt. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om de zomen op deze manier aan te knippen. Voor een zoom van 5 cm gebruik je dan gewoon 10 magneetjes.

Zo gebruik je naadtoeslagmagneetjes, sewing hack

Het is handig om de magneetjes aan beide kanten van het schaarblad te bevestigen. Op deze manier voorkom je dat je deze constant moet wisselen tijdens het knippen.
Bij het knippen van rondingen kun je de magneetjes richting het midden van het schaarblad plaatsen. Bij rechte lijnen kun je de magneetjes beter wat hoger plaatsen, richting de punt van de schaar.

Bevestig de naaldtoeslagemagneten aan beide kanten van de stoffenschaar

Tip! Vind je het fijner om je patroondelen uit te snijden met een rolmes in plaats van knippen? Je kunt de magneetjes eventueel hier ook op bevestigen

Vind je het leuk om te leren hoe je je eigen kleding kunt maken. Of ben je op zoek naar toffe naaipatronen? Klik dan hier om onze online workshops te bekijken. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf aan de slag kunt achter de naaimachine en geef ik je heeel veel handige tips, zodat je leker snel resultaat hebt! 🙂