Selecteer een pagina

Smyrna knopen, wat is dit precies?

Smyrna knopen, wat is dit precies?

In de vorige blog kon je al lezen over patchwork en quilten. En ook voor deze blog blijven we nog even in de vintage hobby’s. Ben je al bekend met smyrna knopen? Met deze toffe techniek kun je bijvoorbeeld echte retro kussens, vloerkleden en andere accessoires maken. In deze blog vertel ik je graag meer over deze bijzondere hobby.

Hier thuis zijn we nogal van de bijzondere, ouderwetse hobby’s, zoals borduren, haken en macramé. Hoe kneuteriger het eigenlijk is, hoe leuker wij het vinden 😉 En zo kwam een tijdje terug ook het smyrna knopen ter sprake. Eerlijk is eerlijk, we hebben het nog niet uitgeprobeerd, maar het staat zeker nog op ons lijstje. Misschien ben je het smyrna knopen op internet ook al tegengekomen onder de term latch hooking, dit is de Engelse benaming.

Hoe werkt het smyrna knopen?

Bij smyrna knopen, knoop je kleine draadjes garen op een bepaalde ondergrond. Deze ondergrond noem je stramien. Eigenlijk is dit te vergelijken met de ondergrond voor borduren, maar dan veel grover. Bij het knopen maak je gebruik van een speciale knoop, waarmee de draadjes mooi recht op komen te staan. Hierdoor krijgt jouw geknoopte item echt dat fluffy, zachte, aaibare effect wat je ook regelmatig bij vloerkleden ziet. Natuurlijk is het net als bij borduren dan de kunst om hele afbeeldingen of patronen in verschillende kleuren te knopen, zodat je van jouw item een echte blikvanger kunt maken.

Het voordeel van het stramien is dat je heel eenvoudig met een potlood een patroon of afbeelding hierop kunt tekenen. Zodat je precies weet waar je welke kleur garen moet gaan knopen. Maar er bestaan ook kant-en-klare pakketten waar het patroon, het garen en het stramien al helemaal bijzit. Nu moet ik er ook eerlijk bijzeggen dat de meeste van deze pakketten niet echt mijn smaak zijn. Zelf vind ik deze net iets te ouderwets of te kitsch, en zou ik liever zelf eerder voor een retro seventies of grafische print gaan. Zodat je op deze manier meer de vintage of boho style krijgt. Maar goed smaken verschillen. 😉

Nu kun je natuurlijk zelf één voor één alle draadjes op de juiste lengte knippen, maar dit kost echt super veel tijd. Er zijn daarnaast ook handige hulpmiddelen, waarmee je heel eenvoudig het garen op de juiste maat kunt knippen. Zo zijn er soort houten blokken op de markt waar een richel in zit. Het garen kun je dan eenvoudig om dit blok heen wikkelen en in de richel doorknippen. Voordeel hiervan is dat je volledig zelf kunt kiezen welk garen je wilt gaan gebruiken. Maar je kunt het garen ook kant en klaar kopen. Je koopt dan een pakje garen, waarbij alle draadjes even lang zijn gesneden.  Deze pakketjes zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.

Het garen knoop je dus op het geweven stramien, hier gebruik je een speciale smyrnapen, ook wel knooppen genoemd, voor. Dit lijkt een klein beetje op een haaknaald, maar dan met een extra lipje dat beweegt. Dit lipje kan dicht en open klappen. Met deze pen kun je heel eenvoudig de draadjes door het stramien krijgen en op de juiste manier vastknopen.

Wanneer je dunnergaren gebruikt, en het item dus een stuk fijner wordt, wordt het ook wel soedan knopen genoemd. Het stramien dat je hiervoor zult gebruiken is ook een stuk fijner, de gaatjes zijn kleiner dan bij het smyrna knopen.

Nadat je al het garen hebt geknoopt, kun je er eventueel nog voor kiezen om het garen uit te kammen, zoals je dat ook wel eens ziet bij macramé. Het geknoopte item krijgt dan een meer pluizig effect. Maar dit is net wat jij leuk vind, je kunt het geknoopte garen ook zo laten.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop