Nieuw: Digitale Naaimachine Scheurkalender voor 2025. Klik hier voor meer info.

Smyrna knopen, wat is dit precies?

Smyrna knopen, wat is dit precies?

In de vorige blog kon je al lezen over patchwork en quilten. En ook voor deze blog blijven we nog even in de vintage hobby’s. Ben je al bekend met smyrna knopen? Met deze toffe techniek kun je bijvoorbeeld echte retro kussens, vloerkleden en andere accessoires maken. In deze blog vertel ik je graag meer over deze bijzondere hobby.

Hier thuis zijn we nogal van de bijzondere, ouderwetse hobby’s, zoals borduren, haken en macramé. Hoe kneuteriger het eigenlijk is, hoe leuker wij het vinden 😉 En zo kwam een tijdje terug ook het smyrna knopen ter sprake. Eerlijk is eerlijk, we hebben het nog niet uitgeprobeerd, maar het staat zeker nog op ons lijstje. Misschien ben je het smyrna knopen op internet ook al tegengekomen onder de term latch hooking, dit is de Engelse benaming.

Hoe werkt het smyrna knopen?

Bij smyrna knopen, knoop je kleine draadjes garen op een bepaalde ondergrond. Deze ondergrond noem je stramien. Eigenlijk is dit te vergelijken met de ondergrond voor borduren, maar dan veel grover. Bij het knopen maak je gebruik van een speciale knoop, waarmee de draadjes mooi recht op komen te staan. Hierdoor krijgt jouw geknoopte item echt dat fluffy, zachte, aaibare effect wat je ook regelmatig bij vloerkleden ziet. Natuurlijk is het net als bij borduren dan de kunst om hele afbeeldingen of patronen in verschillende kleuren te knopen, zodat je van jouw item een echte blikvanger kunt maken.

Het voordeel van het stramien is dat je heel eenvoudig met een potlood een patroon of afbeelding hierop kunt tekenen. Zodat je precies weet waar je welke kleur garen moet gaan knopen. Maar er bestaan ook kant-en-klare pakketten waar het patroon, het garen en het stramien al helemaal bijzit. Nu moet ik er ook eerlijk bijzeggen dat de meeste van deze pakketten niet echt mijn smaak zijn. Zelf vind ik deze net iets te ouderwets of te kitsch, en zou ik liever zelf eerder voor een retro seventies of grafische print gaan. Zodat je op deze manier meer de vintage of boho style krijgt. Maar goed smaken verschillen. 😉

Nu kun je natuurlijk zelf één voor één alle draadjes op de juiste lengte knippen, maar dit kost echt super veel tijd. Er zijn daarnaast ook handige hulpmiddelen, waarmee je heel eenvoudig het garen op de juiste maat kunt knippen. Zo zijn er soort houten blokken op de markt waar een richel in zit. Het garen kun je dan eenvoudig om dit blok heen wikkelen en in de richel doorknippen. Voordeel hiervan is dat je volledig zelf kunt kiezen welk garen je wilt gaan gebruiken. Maar je kunt het garen ook kant en klaar kopen. Je koopt dan een pakje garen, waarbij alle draadjes even lang zijn gesneden.  Deze pakketjes zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.

Het garen knoop je dus op het geweven stramien, hier gebruik je een speciale smyrnapen, ook wel knooppen genoemd, voor. Dit lijkt een klein beetje op een haaknaald, maar dan met een extra lipje dat beweegt. Dit lipje kan dicht en open klappen. Met deze pen kun je heel eenvoudig de draadjes door het stramien krijgen en op de juiste manier vastknopen.

Wanneer je dunnergaren gebruikt, en het item dus een stuk fijner wordt, wordt het ook wel soedan knopen genoemd. Het stramien dat je hiervoor zult gebruiken is ook een stuk fijner, de gaatjes zijn kleiner dan bij het smyrna knopen.

Nadat je al het garen hebt geknoopt, kun je er eventueel nog voor kiezen om het garen uit te kammen, zoals je dat ook wel eens ziet bij macramé. Het geknoopte item krijgt dan een meer pluizig effect. Maar dit is net wat jij leuk vind, je kunt het geknoopte garen ook zo laten.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!