Selecteer een pagina

Sokken leren breien, waar begin je?

Sokken leren breien, mijn reis naar hopelijk een nieuwe hobby

Breien was nooit zo mijn ding, ik had het vroeger wel af en toe gedaan. Zo had ik wel wat baretten, mutsen, beenwarmers en hoofdbanden gebreid. Maar eigenlijk was het hier altijd een beetje bij gebleven. Het was niet dat ik het echt niet leuk vond, maar het trok me gewoon wat minder dan haken. Toch zag ik een paar weken terug een foto van iemand die zelf sokken aan het breien was, en toch was ik daar eigenlijk wel nieuwsgierig naar… En dus besloot ik dat ik dit maar eens uit moest gaan proberen. In deze blog vertel ik je meer over mijn zoektocht naar het leren breien van mijn eerste paar zelfgemaakte sokken. 😊

De breinaalden

Al snel kwam ik erachter dat je op verschillende manieren sokken kunt breien. Hier heb je namelijk ook verschillende breinaalden voor. Zo heb je bijvoorbeeld de rondbreinaalden. Deze naalden worden met elkaar verbonden door een soort flexibel koord. Je hebt ook rondbreinaalden waarbij dit koord een stuk korter is. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om sokken te breien met 4 naalden. Deze naalden zijn wat korter dan de “normale” breinaalden. En doordat je 4 naalden gebruikt kun je ook op deze manier rondbreien.

De rondbreinaalden met het kortere koord, vond ik er wel tof uitzien en dus heb ik voor deze optie gekozen. Of dit een goede keus is, dat moet nog blijken 😉, maar tot nu toe gaat het eigenlijk wel goed.

Het garen

Het kiezen van de naalden ging vrij soepel, het kiezen van het garen wat minder. Officieel worden sokken gebreid met sokkengaren. Dit garen wordt bijna altijd gemaakt van wol en tegenwoordig wordt hier nog een klein percentage nylon aan toe wordt gevoegd. Op deze manier zullen de sokken minder snel slijten en zullen ze ook beter hun vorm behouden.

Nu liep ik hier zelf nog een beetje op vast. Aan de ene kant vind ik het mooi om de sokken van deze wol te maken, en zullen ze op deze manier ook langer meegaan. Een stuk duurzamer dus. Aan de andere kant wil ik ook voor wol kiezen van schapen die een goed leven hebben. Nu is dat in sommige gevallen nog een beetje lastig om terug te vinden op internet. En deze afweging, dat maakte dat ik het kiezen voor wol toch nog wel lastig vond.

Daarom besloot ik om eerst voor een garen te kiezen dat gemaakt is van katoen en bamboe. ik koos voor het garen van Stylecraft Naturals. Dit garen is gemaakt van natuurlijke vezels en is gemaakt met respect voor mens en dier zonder chemicaliën. Of dit een slimme keuze is om sokken mee te breien, daar zullen de meningen misschien wel over verdeeld zijn. Maar tot de tijd dat ik het goede wollen garen heb gevonden, leek me dit een goede optie voor mijn eerste paar zelfgebreide sokken. Als ik hiermee kan leren hoe ik mijn eigen sokken kan breien, dan ben ik al tevreden, en kan ik vanuit hier weer verder kijken.

Het patroon

En toen was het tijd om aan de slag te gaan. Het was alweer een tijdje terug dat ik gebreid had. Dus ik wist nog wel een beetje hoe het in elkaar zat, maar ook niet precies. In zulke gevallen is Youtube natuurlijk je beste vriend. M’n zus had een tutorial gevonden voor zogenaamde ‘vanilla socks’ van The crazy sock lady.

Gewapend met onze nieuwe breinaalden en garen gingen we aan de slag. Na veel (heel veel) terugspoelen) en nadat we de snelheid van de video even een stuk lager hadden gezet zodat we precies konden zien hoe de steken nu precies in elkaar zaten, begonnen we langzaam te snappen hoe het precies werkte. Voor sommige steken waren nog wat extra Youtube-video’s nodig om dit even onder de knie te krijgen. Maar op een gegeven moment hadden we draad te pakken en hadden we door hoe je dit moet doen. Het boord van de sok werd al langzaam zichtbaar.

Toch bleek dit garen in combinatie met deze breinaalden nog geen ideale combinatie. Voor dit garen wordt naalddikte 3,5 aangeraden. Na een aantal toeren breien bleek dat dit garen toch voor mij iets te dun is voor deze breinaalden. Het gebreide deel werd net wat te los en mist hierdoor toch wat stevigheid. Het plan is nu dus om voor dit garen toch de breinaalden van 2,5 mm te bestellen.

Natuurlijk wilde ik nu wel aan de slag dus heb ik voor nu even een dikker garen gekozen dat ik nog had liggen; Yarn and Colors Epic. Hiermee ben ik dus aan de slag gegaan. Ik moest dus weer even opnieuw beginnen, maar dit ging al een stuk soepeler dan de eerste keer.

Op dit moment heb ik het bovenste deel van de sok gebreid, dit allemaal in de steek die ook voor het boord werd gebruikt. Nu ben ik bezig met het onderste deel van de sok.

Mijn eerste paar zelfgebreide sokken

En ik ben dus super benieuwd hoe dit verder uit gaat pakken. Of de sokken echt zo worden zoals ik ze in m’n hoofd heb, en of ik ze überhaupt pas. Deze sokken zullen misschien nog niet zo zijn zoals het hoort, maar het feit dat ik aan het leren ben hoe ik zelf sokken kan breien, vind ik eigenlijk wel al heel tof. In volgende blogs zal ik je een update geven hoe het nu met mijn sokken staat. 😊

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!