Nieuw: Digitale Naaimachine Scheurkalender voor 2025. Klik hier voor meer info.

Welke steek op je naaimachine kun je het beste gebruiken voor tricot?

Welke steek op je naaimachine kun je het beste gebruiken voor tricot?

Tricot is een super fijne stof waarmee je zelf bijvoorbeeld binnen de kortste keren toffe shirts en jurkjes kunt maken. Hoewel de stof heel fijn draagt, kan het soms op je naaimachine nog wel even zoeken zijn naar de juiste instellingen. Want welke steek kun je bijvoorbeeld het beste gebruiken op je naaimachine voor het stikken van tricot? Je leest hier meer over in deze blog. 😊

Welke steek kun je op je naaimachine gebruiken voor het stikken van tricot?

In de meeste gevallen zal je op je naaimachine gewoon gebruik maken van een standaard, rechte steek. Deze steek is bijvoorbeeld prima om te gebruiken voor stoffen die niet rekbaar zijn, of maar een heel klein percentage stretch hebben, zoals bijvoorbeeld spijkerstof met 2% / 3% elastan.

Gebruik je daarentegen stoffen die wel rekbaarder zijn, zoals dus tricot, dan is deze gewone rechte steek wat minder handig om te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld prima deze steek gebruiken voor het in elkaar zetten van je kledingstuk. Maar wanneer je dit item ook echt gaat dragen, zal je misschien al snel merken dat deze gewone rechte steek niet rekbaar is, zoals je stof dat wel is.

Hierdoor kan er veel spanning op het stiksel komen en kan het gebeuren dat de draad van het stiksel kan knappen. Hierdoor zal het garen en het stiksel loslaten, en zal je weer opnieuw achter je naaimachine moeten kruipen om dit op te lossen.

Het is dus handiger om meteen voor een steek te kiezen die, net als de stof die je wilt gaan gebruiken, ook een beetje rekbaar is. En laten veel modernere naaimachines nou precies zo’n functie hebben! 😉

De stretchsteek is een automatische steek die vaak onder de basisteken op je naaimachine valt. Waar een gewone rechte steek alleen maar vooruit gaat, maakt de stretchsteek ook regelmatig een paar steken achteruit. Hierdoor wordt het stiksel een stuk rekbaarder en voorkom je dus dat de naad eerder kan gaan knappen.

Digitale naaimachine scheurkalender

Naaimachine Scheurkalender 2025

Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉

Hoe herken je deze steek?

Zoals je hierboven ook al kon lezen maakt deze steek eerst een paar steken vooruit en dan weer één achteruit. De vorm van deze steek herken je dan ook aan een soort bliksemschicht. De vorm van de steek is dan misschien wel iets minder mooi. De functie van de steek is daarentegen weer top.

De vorm van de steek is alleen misschien niet zo mooi om te gebruiken voor een zoom. Maar ook hier is weer een handige oplossing voor bedacht 😊. Zo kun je ook heel makkelijk een zoom maken met een tweelingnaald.

Een tweelingnaald maakt meteen 2 stiksels naast elkaar, die precies evenwijdig lopen. Aan de achterkant van de stof maakt de naald automatisch een zigzagsteek. Op deze manier blijft deze zoom goed rekbaar, zonder dat je de stretchsteek / zigzagsteek aan de goede kant van je kledingstuk ziet.

Hoe gebruik je de tricot steek op je naaimachine?

Het instellen van de steek voor tricot kan per naaimachine nog een beetje verschillen. Op mijn naaimachine hebben alle verschillende steken een nummer, die ik eenvoudig met de knopjes hierboven kan selecteren.

Stretch steek op de naaimachine

Maar er bestaan ook naaimachines waarbij je bijvoorbeeld aan een knop moet draaien om de verschillende steken te selecteren. Als je twijfelt waar je de stretchsteek op jouw naaimachine kunt vinden en hoe je deze kunt selecteren, kun je het beste altijd even de handleiding erbij pakken. Hierin staat vaak stap voor stap beschreven waar je deze steek voor tricot op je naaimachine kunt vinden en hoe je de steek kunt instellen.

Hierna kun je de naad gewoon stikken, zoals je dat ook gewend bent met de andere gewone steken op je naaimachine. Probeer wel zo min mogelijk aan je stof te trekken tijdens het naaien. Het zou anders zo kunnen zijn dat je stof wat uitrekt en de naad per ongeluk wat langer wordt. En dit wil je natuurlijk voorkomen. 😉

Tip! Gebruik je een tweedehands naaimachine en heb je geen handleiding? Dan kan je deze in de meeste gevallen heel makkelijk via Google even opzoeken. Typ hiervoor eenvoudig het merk en het model van je naaimachine in + het woord handleiding. In de meeste gevallen komen de instructies dan meteen al naar voren. 😊

Wat als mijn naaimachine geen tricot steek heeft?

De meeste nieuwere naaimachines hebben automatisch al de steek waarmee je heel makkelijk tricot kunt stikken. Maar misschien heb je wel een wat oudere (tweedehands) naaimachine, waar deze functie nog niet opzit.

In dit geval zou je ook gebruik kunnen maken van de zigzagsteek op je naaimachine. De vorm van de zigzagsteek is een klein beetje vergelijkbaar met de stretchsteek. Om te voorkomen dat deze steek iets te “puntig” is, kun je deze met de instellingen wat flauwer maken. Ben je benieuwd hoe dit precies werkt? In deze blog vertel je hoe je dit kunt doen.

Welke naaimachinenaald kun je het beste gebruiken voor tricot?

Naast de steek op je naaimachine, kun je ook nog je naaimachinenaald aanpassen op de tricot stof die je wilt gaan gebruiken. Er bestaan speciale naalden die gemaakt zijn voor het stikken van tricot. Deze naalden worden ook wel ballpoint naalden genoemd.

Deze naalden voor je naaimachine hebben een wat afgeronde punt. En op deze manier zorg je ervoor dat je tricot stof minder snel zal beschadigen. Wanneer je dus aan de slag gaat met het naaien van tricot, is dit een echte aanrader! 😉

Tricot naaimachinenaalden Schmetz

Jersey naaimachinenaalden

Naast de stretchsteek op je naaimachine, is het ook fijn om een bijpassende naaimachinenaald te gebruiken, zodat de stof minder snel zal beschadigen. Deze naalden kun je gebruiken voor rekbare stoffen, (tricot).

€4,25 bij Bol.com

In deze blog vertel ik je hoe je je naaimachine naald eenvoudig kunt verwisselen.

Het werken met tricot stoffen kan soms nog wel een uitdaging zijn, zeker als je net start. Kun je nog wel wat extra tips gebruiken? Bekijk dan zeker ook even deze blog: 10 tips voor het werken met stretch stoffen.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!