Selecteer een pagina

De steeklengte veranderen op je naaimachine, hoe doe je dat?

De steeklengte veranderen op de naaimachine, hoe doe je dat?

In deze blog vertel ik je wat de steeklengte op je naaimachine precies is, hoe je deze eenvoudig kunt veranderen. Én wanneer je het beste welke steeklengte kunt gebruiken.

De steeklengte is simpelweg de lengte van de steek die de naaimachine zal maken. Hoe korter of kleiner de steeklengte is, des te meer steken de naaimachine zal maken. De genaaide “streepjes” zijn dan een stuk kleiner. Hoe groter je steeklengte juist is hoe minder steken de naaimachine zal maken, de “streepjes” worden dan juist langer. Het stiksel wordt hierdoor alleen ook wel een stuk minder sterk. Op mijn naaimachine variëren de steeklengtes van 0 t/m 5, maar er zijn ook machines waar de je steeklengtes van 0 t/m 7 in kunt stellen. Het getal van de steeklengte staat simpelweg symbool voor de lengte van de steek in mm. Een steeklengte van 2.4, maakt dus steken van 2,4 mm lang.

De steeklengte veranderen

Het aanpassen van de steeklengte gebeurt meestal aan de voorkant van je naaimachine. Je ziet vaak dat er een stippellijn wordt gebruikt om de steeklengte mee aan te geven. Op verschillende naaimachines werkt het veranderen van de steeklengte soms iets anders, maar meestal komt het wel op hetzelfde neer. Bij mijn naaimachine (de Janome DC3060) kun je de steeklengte heel eenvoudig aanpassen met 2 knopjes. Het linker knopje zorgt voor een kleinere steeklengte en het rechter knopje zorgt voor een grotere steeklengte.
Tot steeklengte 3 gaat de steeklengte steeds omhoog in stapjes van 0.2. (2.2 – 2.4 – 2.6 enz.). En vanaf 3 worden dit stapjes van 0.5 (3.5 – 4 – 4.5 – 5)

Steeklengte aanpassen Naaimachine Janome DC3060

Wanneer gebruik je welke steeklengte?

Voor het stikken van gewone rechte naden gebruik ik zelf meestal steeklengte 2,4 / 2,6. Vooral dunnere stoffen, zoals voeringstoffen, kunnen soms een beetje gaan rimpelen onder je naaimachine. Voor deze stoffen zou je dan een iets langere steeklengte kunnen gebruiken. Ook bij stoffen zoals tafelzeil of andere geplastificeerde stoffen is het een aanrader om de steeklengte wat langer te zetten. Wanneer de naaimachine namelijk heel veel kleine steken zal maken, dan kunnen deze “gaatjes” ervoor zorgen dat je stof makkelijker op de naden kan gaan doorscheuren.

Het doorstikken van naden en het maken van zomen doe ik meestal met steeklengte 2,8 / 3.
Op deze manier oogt de gestikte naad wat strakker en wat stoerder. Wanneer je een zoom met een te kleine steeklengte gaat stikken, kan de stof anders ook wat gaan hobbelen.

Grotere steeklengtes worden bijvoorbeeld gebruikt voor het inzetten van een rits. Hierbij is het namelijk handig om de opening met een grote steek dicht te stikken. De rits kun je dan vervolgens hierachter leggen en vaststikken. De gestikte naad, met de grotere steeklengte, kun je dan hierna lostornen. Op deze manier weet je zeker dat de rits mooi in het midden komt.
Tip! Wil je weten hoe je eenvoudig zelf een rits in jouw kleding kunt zetten? Bekijk dan vooral ook even deze blog.

Maar een grotere steek kun je ook prima gebruiken om tijdelijk een paar delen op elkaar te stikken. Zodat je hierna even kunt passen en kijken of het kledingstuk bijvoorbeeld mooi valt en de juiste maat is. Het voordeel van een grotere steeklengte is namelijk dat je deze eenvoudig weer los kunt tornen.

Ook voor het rimpelen van stoffen wordt er vaak een grote steeklengte gebruikt. Je maakt dan een recht stiksel en vervolgens kun je de stof laten rimpelen door voorzichtig aan deze draden te trekken. De stof zal hierdoor als vanzelf gaan oprimpelen

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop