Selecteer een pagina

De steeklengte veranderen op je naaimachine, hoe doe je dat?

De steeklengte veranderen op de naaimachine, hoe doe je dat?

In deze blog vertel ik je wat de steeklengte op je naaimachine precies is, hoe je deze eenvoudig kunt veranderen. Én wanneer je het beste welke steeklengte kunt gebruiken.

De steeklengte is simpelweg de lengte van de steek die de naaimachine zal maken. Hoe korter of kleiner de steeklengte is, des te meer steken de naaimachine zal maken. De genaaide “streepjes” zijn dan een stuk kleiner. Hoe groter je steeklengte juist is hoe minder steken de naaimachine zal maken, de “streepjes” worden dan juist langer. Het stiksel wordt hierdoor alleen ook wel een stuk minder sterk. Op mijn naaimachine variëren de steeklengtes van 0 t/m 5, maar er zijn ook machines waar de je steeklengtes van 0 t/m 7 in kunt stellen. Het getal van de steeklengte staat simpelweg symbool voor de lengte van de steek in mm. Een steeklengte van 2.4, maakt dus steken van 2,4 mm lang.

De steeklengte veranderen

Het aanpassen van de steeklengte gebeurt meestal aan de voorkant van je naaimachine. Je ziet vaak dat er een stippellijn wordt gebruikt om de steeklengte mee aan te geven. Op verschillende naaimachines werkt het veranderen van de steeklengte soms iets anders, maar meestal komt het wel op hetzelfde neer. Bij mijn naaimachine (de Janome DC3060) kun je de steeklengte heel eenvoudig aanpassen met 2 knopjes. Het linker knopje zorgt voor een kleinere steeklengte en het rechter knopje zorgt voor een grotere steeklengte.
Tot steeklengte 3 gaat de steeklengte steeds omhoog in stapjes van 0.2. (2.2 – 2.4 – 2.6 enz.). En vanaf 3 worden dit stapjes van 0.5 (3.5 – 4 – 4.5 – 5)

Steeklengte aanpassen Naaimachine Janome DC3060
Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Wanneer gebruik je welke steeklengte?

Voor het stikken van gewone rechte naden gebruik ik zelf meestal steeklengte 2,4 / 2,6. Vooral dunnere stoffen, zoals voeringstoffen, kunnen soms een beetje gaan rimpelen onder je naaimachine. Voor deze stoffen zou je dan een iets langere steeklengte kunnen gebruiken. Ook bij stoffen zoals tafelzeil of andere geplastificeerde stoffen is het een aanrader om de steeklengte wat langer te zetten. Wanneer de naaimachine namelijk heel veel kleine steken zal maken, dan kunnen deze “gaatjes” ervoor zorgen dat je stof makkelijker op de naden kan gaan doorscheuren.

Het doorstikken van naden en het maken van zomen doe ik meestal met steeklengte 2,8 / 3.
Op deze manier oogt de gestikte naad wat strakker en wat stoerder. Wanneer je een zoom met een te kleine steeklengte gaat stikken, kan de stof anders ook wat gaan hobbelen.

Grotere steeklengtes worden bijvoorbeeld gebruikt voor het inzetten van een rits. Hierbij is het namelijk handig om de opening met een grote steek dicht te stikken. De rits kun je dan vervolgens hierachter leggen en vaststikken. De gestikte naad, met de grotere steeklengte, kun je dan hierna lostornen. Op deze manier weet je zeker dat de rits mooi in het midden komt.
Tip! Wil je weten hoe je eenvoudig zelf een rits in jouw kleding kunt zetten? Bekijk dan vooral ook even deze blog.

Maar een grotere steek kun je ook prima gebruiken om tijdelijk een paar delen op elkaar te stikken. Zodat je hierna even kunt passen en kijken of het kledingstuk bijvoorbeeld mooi valt en de juiste maat is. Het voordeel van een grotere steeklengte is namelijk dat je deze eenvoudig weer los kunt tornen.

Ook voor het rimpelen van stoffen wordt er vaak een grote steeklengte gebruikt. Je maakt dan een recht stiksel en vervolgens kun je de stof laten rimpelen door voorzichtig aan deze draden te trekken. De stof zal hierdoor als vanzelf gaan oprimpelen

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!