Waarom het slim is om je stof eerst te wassen voordat je deze gaat gebruiken

Waarom het slim is om je stof eerst te wassen voordat je deze gaat gebruiken

Heel eerlijk, eigenlijk was ik bijna nooit mijn stoffen voordat ik hiermee aan de slag ga op de naaimachine. Toch wordt dit in veel naaipatronen en online wel vaak aangeraden. In deze blog vertel ik je waarom het misschien soms toch wel slim is om soms de stof eerst even te wassen.

Het wassen van de stof voordat je deze gaat gebruiken kan 2 voordelen hebben:

Sommige stoffen kunnen krimpen in de was. Wanneer je dus eerst aan de slag zou gaan achter de naaimachine en een item volledig in jou maat maakt, dan zou je nog wel eens van een koude kermis thuis kunnen komen wanneer je dit kledingstuk voor de eerste keer wast. Met name natuurlijke stoffen, zoals katoen en linnen, en rekbare stoffen hebben de neiging om nog al eens wat kleiner uit de wasmachine te komen dan dat je ze er in stopte. Nu moet ik ook eerlijk zeggen dat we thuis de kleding niet zo heet wassen en dat ik dus ook vaak gewoon het risico neem. Maar mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen, dan is het misschien wel slim om jouw stof eerst even in de wasmachine te stoppen.

Wil je nu echt heel graag beginnen en kan je echt niet meer wachten tot jouw stof gewassen en weer helemaal droog is? Je kunt er dan ook voor kiezen om het risico te nemen en eventueel wat extra naadtoeslag en zoom aan te knippen. Het schijnt dat de meeste stoffen, als ze krimpen, dit in de lengte van de stof zullen doen. Wanneer je een wat bredere zoom aanknipt en eventueel wat extra naadtoeslag. Dan zou je, wanneer het kledingstuk toch te klein blijkt te zijn geworden, nog wat kleine aanpassingen hieraan maken, omdat je wat extra stof hebt aangeknipt.

Daarnaast kun je door de stof eerst te wassen ook voorkomen dat de kleuren van je stof kunnen afgeven. Aan de binnenkant van veel spijkerbroeken en andere donkere kleding vind je vaak een label waarop vermeld staat dat je dit kledingstuk met gelijke kleuren moet wassen. En ja stoffen die geverfd zijn, kunnen nog al eens afgeven. Daarom is het naar mijn mening sowieso aan te raden om donkere en rode kleding altijd even apart te wassen, of met dezelfde kleuren in de wasmachine te stoppen.

Tip! Voor het doorlopen van de kleuren schijnt wel een handig trucje te zijn. Je kunt eenvoudig een klein beetje azijn aan de was toevoegen. Op deze manier voorkom je dat prints door zullen lopen en dat de kleuren mooi gefixeerd worden. (Daarnaast schijnt het toevoegen van de azijn ook nog eens goed voor je wasmachine te zijn, een win-win situatie dus 😉)

Wanneer je een mooi patchwork-patroon of een ander kledingstuk wilt gaan maken waarin je meerdere stoffen gaat gebruiken, dan is het wel een echte aanrader om deze stoffen eerst even te wassen. De ene stof zou namelijk meer kunnen krimpen dan de andere, of de ene kleur zou op de andere kleur af kunnen geven. Was de stoffen op precies dezelfde manier zoals je ook het kledingstuk zou wassen wanneer het af is. Was je altijd op 40 graden? Doe dit dan ook voor de stof. Ben je van plan om jouw kledingstuk straks ook in de droger te stoppen? Doe dit nu ook voor jouw stof. In de droger zou de stof namelijk nog wat extra kunnen krimpen.

Sommige stoffen die niet zijn afgewerkt kunnen wat gaan rafelen. Wanneer je dit irritant vind dan zou je er eventueel nog voor kunnen kiezen om de rafelige kanten van de stof, voordat je deze in de wasmachine stopt, even af te werken met een lockmachine of met de zigzagsteek. Maar dit is geen echte must, dit hangt ook een beetje af van de stof die je wilt gaan gebruiken.

Nadat je de stoffen hebt gewassen en deze zijn gedroogd (Tip! Hang de grote lap stof over een deur) kun je deze even strijken. Op deze manier kun je straks makkelijker de patroondelen uit jouw stof knippen en heb je meteen ook weer een mooie strakke stofvouw waar je eventueel jouw patroondelen tegen aan kunt leggen.

Vind je het leuk om te leren hoe je je eigen kleding kunt maken. Of ben je op zoek naar toffe naaipatronen? Klik dan hier om onze online workshops te bekijken. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf aan de slag kunt achter de naaimachine en geef ik je heeel veel handige tips, zodat je leker snel resultaat hebt! 🙂