Selecteer een pagina

Wat is een vleug en hoe kan je de stof het beste knippen?

Meisje met een jurkje met ruches van donker groen fluweel

Misschien heb je wel eens van de term ‘vleug’ gehoord. Maar wat is dit precies? En welke stoffen hebben een vleug? En hoe kun je het beste stoffen met een vleug knippen? Na het lezen van deze blog weet je dit precies en draai je je jouw hand niet meer om voor het werken met deze mooie stoffen.


Wat is een vleug?

Stoffen die aaibaar aanvoelen, zoals bijvoorbeeld fluweel, ribstof en teddy hebben een vleug. Wanneer je met je hand in de lengterichting over de stof gaat dan zal je bij bepaalde stoffen verschil voelen. Voelt de stof glad? Dan beweeg je met je hand met de vleug mee. Je zult zien dat de draadjes van de stof nu plat liggen. Je kunt dit ook vergelijken met het aaien van een huisdier. Wanneer je precies de andere kant met je hand over de stof strijkt, dan zal je merken dat dit heel anders voelt. Je strijkt nu met je hand tegen de vleug in, de draadjes zullen nu rechtop staan. Je zult ook zien dat er een kleurverschil ontstaat. Het is daarom belangrijk om alle patroondelen in dezelfde richting uit de stof te knippen. Het zou namelijk zonde zijn als je dadelijk bij je kledingstuk verschil ziet tussen de verschillende patroondelen.


Zelf een flanellen jas maken

Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!

Nu voor maar €47

Online workshop flanellen jas maken op de naaimachine (1)

Knip je de stof met de vleug mee of tegen de vleug in?

Het verschilt per stof hoe je de patroondelen uit de stof gaat knippen.

Voor stoffen, als fluweel, ribfluweel en velours is het het mooiste om de patroondelen tegen de vleug in op de stof te leggen (wanneer je met je hand van boven naar beneden over de stof strijkt, strijk je tegen de haartjes in. Op deze manier komt de mooie diepe kleur van de stof goed tot zijn recht.

Echter zijn er ook stoffen die je het beste met de vleug mee uit de stof kunt knippen (wanneer je met je hand van boven naar beneden over de stof strijkt, strijk je met de haartjes mee). Dit is bijvoorbeeld bij mantelstoffen het geval. Hier is namelijk een reden voor: wanneer er regendruppels op de stof komen dan glijden deze nu van de stof af, in plaats van dat ze juist in de stof komen.

Je zou voor jezelf kunnen onthouden dat wanneer de haartjes langer dan een halve centimeter zijn je de stof met de vleug mee knipt (van boven naar beneden strijk je met de haartjes mee). Dit zijn bijvoorbeeld stoffen zoals imitatiebont.


Hoe knip je stoffen met een vleug?

Controleer eerst met of jouw stof een vleug heeft en hoe deze loopt. Het is handig om deze met een pijltje met kleermakerskrijt aan de verkeerde kant van de stof te tekenen, als geheugensteuntje.

Vervolgens leg je alle patroondelen op de stof. Let hierbij goed op de draadrichtingpijl op het patroon, en zorg ervoor dat alle patroondelen in dezelfde richting liggen.

Wanneer alles goed ligt kan je de patronen uit de stof knippen.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!