Wanneer je gebruik maakt van een patronenblad of een zelfmaak-tijdschrift dan zie je regelmatig verschillende tekens en symbolen bij de verschillende patroondelen staan. In deze blog vertel ik je wat deze tekens precies betekenen.
De verschillende maten
Allereerst is het slim om te beginnen met het kiezen van de juiste maat. Op veel patroonbladen zie je het patroon in verschillende maten staan. Zoals je op onderstaande afbeeldingen ziet kan dit per patroon ook weer iets verschillen. Soms hebben alle maten dezelfde soort lijnen. En bij andere patronen zie je juist dat de verschillende maten worden aangeduid met verschillende soorten lijntjes.


Je zult ook zien dat bepaalde tekens en symbolen meerdere keren op het patroon staan ook weer per maat. Bij deze tekens staat vaak de kleinste en de grootste maat vermeld, zodat je eenvoudig kunt zien welk symbool bij jouw maat hoort.
Tijdens het overnemen van het patroon van het patronenblad is het slim om alle symbolen over te nemen. Alle streepjes, lijntjes en tekentjes. Focus je daarnaast alleen op de gekozen kledingmaat.
Ben je benieuwd hoe je het beste de juiste maat kunt kiezen? Lees dan ook zeker even deze blog.
Hieronder lees je welke tekens, lijnen en symbolen je allemaal tegen kunt komen.
De recht van draad lijn
Dit is denk ik wel één van de belangrijkste tekens om over te nemen van het patronenblad. Deze lijn laat je namelijk precies zien hoe je dit patroondeel straks op de stof moet gaan leggen. Wanneer je nog niet precies weet wat de recht van draad lijn is, lees dan vooral ook even deze blog: “Wat betekent recht van draad?” Hier vertel ik je er namelijk nog veel meer over.
De recht van draad lijn kan op verschillende manieren worden afgebeeld. Soms is dit een lijn over de gehele lengte van het patroondeel, soms is het een kleinere lijn. Dit verschilt vaak per patroon en per merk. Vaak staat bij de lijn ook aangegeven dat dit de recht van draad lijn is. Dit kan soms ook met een afkorting zoals RVD.


Naast de recht-van-draad-lijn wordt ook vaak de middenvoorlijn of de middenachterlijn op het patroon aangegeven. Wanneer je meer wilt lezen over middenvoor en middenachter. Dan raad ik je aan ook deze blog te lezen: “Wat betekent middenvoor en middenachter?”
Zelf een flanellen jas maken
Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!
Nu voor maar €47
De stofvouw
Sommige patroondelen moeten tegen de stofvouw worden aangelegd, zodat deze na het knippen automatisch 2x zo groot worden. In dit geval is dus maar de helft van het patroon afgebeeld. De stofvouw wordt vaak als term op het patroon vermeld, maar dit kan ook met bepaalde symbolen duidelijk worden gemaakt. Hieronder zie je 3 voorbeelden van hoe je dit tegen zou kunnen komen.



Het patroon verlengen
Soms staan patroondelen niet volledig op het patroonblad, bijvoorbeeld omdat ze dan te groot zijn. Het kan dan zo zijn dat je een lijn ziet die je zelf moet verlengen, zoals op onderstaande foto. Het kan ook zo zijn dat het patroon in 2 delen op het patroonblad staat. Deze delen moet je dan naderhand aan elkaar vastplakken. Je ziet dan altijd matchende symbolen of tekentjes, zodat je precies weet welke delen bij elkaar horen. Dit staat dan ook altijd in de beschrijving van het patroon vermeld.

Naaimachine Scheurkalender 2025
Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉
Het beleg
Het beleg staat soms los op het patroonblad en soms als onderdeel van bijvoorbeeld het voor- of achterpand. Wanneer dit laatste het geval is, dan is het wel belangrijk dat je het patroondeel van het beleg nog apart overneemt.

Knoopsgaten en de plek van de knopen
Bij bijvoorbeeld jasjes, blouses of doorknoopjurken wordt vaak de plaats van de knoopsgaten en de knopen al op het patroon aangegeven. Op deze manier hoef je niet zelf de juiste afstand van de knopen uit te rekenen.

De taillelijn en andere belangrijke punten
Bij sommige patronen zie je daarnaast ook wel eens dat ze belangrijke lijnen zoals de taillelijn, of de heuplijn op het patroon aangeven. Tijdens het in elkaar zetten van het kledingstuk zal je deze lijnen niet zo heel veel gebruiken, toch zijn dit wel handige hulpmiddelen. Wanneer je bijvoorbeeld kleine aanpassingen aan het patroon zou willen aanbrengen, dan zijn dit handige tips, waarmee je precies weet hoe deze lijnen lopen.

Matchende symbolen en tekens
Op veel patronen zie je bijvoorbeeld veel kleine streepjes of driehoekjes staan. Deze komen vaak op de verschillende patroondelen weer terug. Deze kleine symbolen laten je zien hoe je straks 2 patroondelen op elkaar moet gaan stikken. Deze punten waar de streepjes staan moeten straks, tijdens het in elkaar stikken van het kledingstuk, precies op elkaar komen. Je ziet dit ook vaak bij mouwen, of kragen. Op deze manier weet je zeker dat je netjes en secuur werkt en dat de patroondelen op de juiste manier op elkaar worden genaaid. Het zijn eigenlijk kleine hints die je laten zien hoe het patroon precies in elkaar zit.

De plek van de rits of bijvoorbeeld een split
Over het algemeen spreken de symbolen en tekens op het patronenblad vaak voor zich. En vaak zie je ook dat er bij vermeld staat wat er precies mee wordt bedoelt. Neem bijvoorbeeld dit voorbeeld van een rits. Het streepje geeft precies aan tot hoe ver de rits door moet lopen en waar de rits in het kledingstuk komt. Een split wordt vaak op dezelfde manier aangegeven.

Tekens op het patronenblad voor plooien en rimpelen
Sommige patroondelen hebben extra ruimte die verwerkt wordt als bijzondere plooien of een gerimpeld gedeelte. In zo’n geval zie je vaak twee lijnen staan. De ruimte tussen deze 2 lijnen wordt dan verwerkt als plooi of gerimpeld. Bij plooien zie je ook vaak pijlen hierbij staan. Zodat je precies weet welke kant de stof gevouwen moet worden. Wanneer je een patroon gebruikt waarin dit in voorkomt, dan zal dit ook altijd in de beschrijving vermeld staan.

