Selecteer een pagina

Tekens en symbolen op het patronenblad, wat betekenen ze?

Tekens en symbolen op het patronenblad, wat betekenen ze?

Wanneer je gebruik maakt van een patronenblad of een zelfmaak-tijdschrift dan zie je regelmatig verschillende tekens en symbolen bij de verschillende patroondelen staan. In deze blog vertel ik je wat deze tekens precies betekenen.

De verschillende maten

Allereerst is het slim om te beginnen met het kiezen van de juiste maat. Op veel patroonbladen zie je het patroon in verschillende maten staan. Zoals je op onderstaande afbeeldingen ziet kan dit per patroon ook weer iets verschillen. Soms hebben alle maten dezelfde soort lijnen. En bij andere patronen zie je juist dat de verschillende maten worden aangeduid met verschillende soorten lijntjes.

De verschillende kledingmaten op het patroonblad
De verschillende maten op het patronenblad

Je zult ook zien dat bepaalde tekens en symbolen meerdere keren op het patroon staan ook weer per maat. Bij deze tekens staat vaak de kleinste en de grootste maat vermeld, zodat je eenvoudig kunt zien welk symbool bij jouw maat hoort.

Tijdens het overnemen van het patroon van het patronenblad is het slim om alle symbolen over te nemen. Alle streepjes, lijntjes en tekentjes. Focus je daarnaast alleen op de gekozen kledingmaat.

Ben je benieuwd hoe je het beste de juiste maat kunt kiezen? Lees dan ook zeker even deze blog.

Hieronder lees je welke tekens, lijnen en symbolen je allemaal tegen kunt komen.

De recht van draad lijn

Dit is denk ik wel één van de belangrijkste tekens om over te nemen van het patronenblad. Deze lijn laat je namelijk precies zien hoe je dit patroondeel straks op de stof moet gaan leggen. Wanneer je nog niet precies weet wat de recht van draad lijn is, lees dan vooral ook even deze blog: “Wat betekent recht van draad?” Hier vertel ik je er namelijk nog veel meer over.

De recht van draad lijn kan op verschillende manieren worden afgebeeld. Soms is dit een lijn over de gehele lengte van het patroondeel, soms is het een kleinere lijn. Dit verschilt vaak per patroon en per merk. Vaak staat bij de lijn ook aangegeven dat dit de recht van draad lijn is. Dit kan soms ook met een afkorting zoals RVD.

De recht van draad lijn, tekens op het naaipatroon
De draadrichting op het naaipatroon

Naast de recht-van-draad-lijn wordt ook vaak de middenvoorlijn of de middenachterlijn op het patroon aangegeven. Wanneer je meer wilt lezen over middenvoor en middenachter. Dan raad ik je aan ook deze blog te lezen: “Wat betekent middenvoor en middenachter?”

Zelf een flanellen jas maken

Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!

Nu voor maar €47

Online workshop flanellen jas maken op de naaimachine (1)

De stofvouw

Sommige patroondelen moeten tegen de stofvouw worden aangelegd, zodat deze na het knippen automatisch 2x zo groot worden. In dit geval is dus maar de helft van het patroon afgebeeld. De stofvouw wordt vaak als term op het patroon vermeld, maar dit kan ook met bepaalde symbolen duidelijk worden gemaakt. Hieronder zie je 3 voorbeelden van hoe je dit tegen zou kunnen komen.

Een patroondeel tegen de stofvouw aanleggen
Symbolen op het patroon, de stofvouw
Het symbool van de stofvouw op een patroon

Het patroon verlengen

Soms staan patroondelen niet volledig op het patroonblad, bijvoorbeeld omdat ze dan te groot zijn. Het kan dan zo zijn dat je een lijn ziet die je zelf moet verlengen, zoals op onderstaande foto. Het kan ook zo zijn dat het patroon in 2 delen op het patroonblad staat. Deze delen moet je dan naderhand aan elkaar vastplakken. Je ziet dan altijd matchende symbolen of tekentjes, zodat je precies weet welke delen bij elkaar horen. Dit staat dan ook altijd in de beschrijving van het patroon vermeld.

Tekens op patroondelen, een patroon verlengen

Het beleg

Het beleg staat soms los op het patroonblad en soms als onderdeel van bijvoorbeeld het voor- of achterpand. Wanneer dit laatste het geval is, dan is het wel belangrijk dat je het patroondeel van het beleg nog apart overneemt.

Het patroondeel van het beleg op het patronenblad

Knoopsgaten en de plek van de knopen

Bij bijvoorbeeld jasjes, blouses of doorknoopjurken wordt vaak de plaats van de knoopsgaten en de knopen al op het patroon aangegeven. Op deze manier hoef je niet zelf de juiste afstand van de knopen uit te rekenen.

De tekens van de knoopsgaten op de patroondelen

De taillelijn en andere belangrijke punten

Bij sommige patronen zie je daarnaast ook wel eens dat ze belangrijke lijnen zoals de taillelijn, of de heuplijn op het patroon aangeven. Tijdens het in elkaar zetten van het kledingstuk zal je deze lijnen niet zo heel veel gebruiken, toch zijn dit wel handige hulpmiddelen. Wanneer je bijvoorbeeld kleine aanpassingen aan het patroon zou willen aanbrengen, dan zijn dit handige tips, waarmee je precies weet hoe deze lijnen lopen.

Symbool van de taillelijn op het naaipatroon

Matchende symbolen en tekens

Op veel patronen zie je bijvoorbeeld veel kleine streepjes of driehoekjes staan. Deze komen vaak op de verschillende patroondelen weer terug. Deze kleine symbolen laten je zien hoe je straks 2 patroondelen op elkaar moet gaan stikken. Deze punten waar de streepjes staan moeten straks, tijdens het in elkaar stikken van het kledingstuk, precies op elkaar komen. Je ziet dit ook vaak bij mouwen, of kragen. Op deze manier weet je zeker dat je netjes en secuur werkt en dat de patroondelen op de juiste manier op elkaar worden genaaid. Het zijn eigenlijk kleine hints die je laten zien hoe het patroon precies in elkaar zit.

Tekens en symbolen op patroondelen

De plek van de rits of bijvoorbeeld een split

Over het algemeen spreken de symbolen en tekens op het patronenblad vaak voor zich. En vaak zie je ook dat er bij vermeld staat wat er precies mee wordt bedoelt. Neem bijvoorbeeld dit voorbeeld van een rits. Het streepje geeft precies aan tot hoe ver de rits door moet lopen en waar de rits in het kledingstuk komt. Een split wordt vaak op dezelfde manier aangegeven.

Symbolen op het naaipatroon, de plaats van de rits of een split

Tekens op het patronenblad voor plooien en rimpelen

Sommige patroondelen hebben extra ruimte die verwerkt wordt als bijzondere plooien of een gerimpeld gedeelte. In zo’n geval zie je vaak twee lijnen staan. De ruimte tussen deze 2 lijnen wordt dan verwerkt als plooi of gerimpeld. Bij plooien zie je ook vaak pijlen hierbij staan. Zodat je precies weet welke kant de stof gevouwen moet worden. Wanneer je een patroon gebruikt waarin dit in voorkomt, dan zal dit ook altijd in de beschrijving vermeld staan.

Aanwijzingen op het naaipatroon, rimpelen op de naaimachine
Plooien maken, de tekens op de patroondelen

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!