Selecteer een pagina

Thrift Flip #1 Van seventies bloemenjurk naar toffe seventies blouse

Thrift Flip van jurk naar blouse

Het internet staat vol met toffe thrift flips, vintage of tweedehands vondsten die met (kleine) aanpassingen worden omgetoverd tot “nieuwe” items die goed passen en volledig jouw eigen style zijn. In deze blog laat ik je heel graag zien hoe ik van een jurk met bloemenprint uit de jaren 70 een toffe blouse heb gemaakt.


Naast Je Maakt Het heb ik ook een online vintage kledingwinkel. (Mocht je het leuk vinden klik dan zeker hier om een kijkje te nemen 😉) De items die we verkopen worden uiteraard uitgebreid gecontroleerd op beschadigingen en gebreken. Onderstaande jurk kwam helaas niet door de keuring. De rits in de zijnaad was kapot en er zaten wat kleine vlekjes op de rok. Toch wilde ik deze jurk nog wel bewaren, wegdoen was sowieso voor mij geen optie. 😊

Vintage groene 70s jurk met bloemenprint

Dit weekend was ik eigenlijk van plan om van een herenoverhemd een leuke damesblouse te gaan maken, ik had al wat voorbeelden op internet gevonden hoe ik dit het beste kon gaan doen. Maar het juiste overhemd kon ik op dat moment zo snel niet vinden voor de blouse die ik in mijn hoofd had. En ineens zag ik deze toffe bloemenjurk weer liggen. Het had eigenlijk alles waar ik naar op zoek was: een toffe print, mooie poffende mouwen, manchetten en leuke knopen. Dus dit was het moment om deze mooie jurk om te toveren in een bijzondere blouse.

Zelf heb ik al een witte cropped blouse die ik deze zomer veel heb gedragen. Het model is eigenlijk heel simpel. De blouse is wat korter dan normaal en heeft in de onderkant een koord zodat je de blouse leuk kunt laten poffen op een highwaisted (spijker)broek. Dat model wilde ik graag in gedachten houden voor deze nieuwe blouse.


Thrift flip: Van jurk naar blouse

Als eerste heb ik de rok losgetornd van het bovenstukje en ook de kapotte rits heb ik uit de jurk gehaald.

De zijnaad waar de rits inzat heb ik dicht gestikt. De blouse heeft ook knoopjes aan de voorkant dus de ruimte in de zijnaad heb ik niet meer nodig.

Thriftflip: Korte groene blouse met bloemenprint

Toen was het tijd om in de onderkant van de blouse een tunnel te maken waar ik het koord doorheen kon gaan rijgen. Ik heb eerst twee kleine knoopsgaten aan de voorkant gemaakt, waardoor het koord dadelijk naar buiten kan. Omdat de stof vrij dun en soepel is heb ik de plek waar de knoopsgaten komen eerst verstevigd met een klein stukje vlieseline.

Daarna kon ik de tunnel gaan maken. De jurk (blouse) heeft aan de binnenkant van het bovenstukje een voering. Deze heb ik er gewoon in laten zitten, het geeft een nette afwerking en voorkomt dat de stof van de blouse doorschijnt. Ik heb de buitenste stof van de blouse 1,5 cm naar binnen gestreken. De voering streek ik 2 cm naar binnen, zodat de voering niet per ongeluk aan de onderkant zichtbaar zou zijn bij het dragen. De onderrand heb ik doorgestikt. Op 1,5 cm van de onderkant heb ik vervolgens een nieuw stiksel gemaakt, zodat er een tunnel ontstaat.

Close up: witte voering in een groene blouse met bloemenprint
Close up van de knoopsgaten in de blouse

Het koord heb ik door de tunnel geregen met behulp van een veiligheidsspeld. En aan de buitenkant heb ik een koordstopper geplaatst, zodat je het koord eenvoudig aan kunt trekken.

Koord door een tunnel rijgen met een veiligheidsspeld
Cropped groene vintage blouse met bloemenprint

En tadaa toen was mijn “nieuwe” blouse helemaal af! Ik heb nog aardig wat stof van de rok over. Ik wil eigenlijk nog graag een bijpassende (korte) broek maken. Zodat het een leuk setje voor in de zomer wordt. Dit zal ik zeker laten zien in een nieuwe blog. 😊


groene korte blouse met bloemenprint thrift flip

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!