Thrift flip: Maak je eigen gebreide cropped trui

Thrift flip Maak je eigen gebreide cropped trui

Persoonlijk vind ik het zelf altijd super leuk om van die thrift-flip-filmpjes op internet te bekijken. Dat mensen van bepaalde vondsten uit de kringloopwinkel de tofste items kunnen maken. In deze blog laat ik je een thrift flip zien, hoe je een “standaard” trui van de kringloop om kunt toveren in een hippe gebreide cropped trui.

Het nadeel van veel tweedehands truien vind ik dat deze aan de onderkant vaak een beetje uitgelubberd kunnen zijn. Ze zijn dan wat wijder, en vallen wat minder mooi. Nu kun je deze trui natuurlijk in je broek dragen. Maar sommige truien zijn hiervoor soms te dik, of het zit niet zo lekker… Dit kun je dan ook super makkelijk oplossen met behulp van elastiek!

Wat heb je nodig?

  • Een (tweedehands) gebreide trui of een andere toffe sweater (misschien heb je zelfs nog wel een trui in je kast liggen die je graag wat korter wilt gaan maken)
  • Garen in een bijpassende kleur
  • Een naald, waarmee je met de hand kunt naaien
  • Een grotere veiligheidsspeld
  • Elastiek, zelf gebruik ik rond elastiek van ongeveer 3 mm breed, maar je kunt ook prima ander elastiek gebruiken.

Thrift flip: zo maak je je jouw eigen gebreide cropped trui

Allereerst is het handig om de trui eerst even aan te doen en dan de lengte te bepalen. Wil je bijvoorbeeld dat jouw trui precies op jouw favoriete broek valt of wil je dit juist wat langer houden? Door de trui even te passen kun je dit precies afmeten en bekijken. Je kunt eventueel even een speld of een andere markering op de juiste lengte plaatsen, zodat je dit straks goed kunt zien.

Bij langere truien kies ik er zelf ook vaak voor om deze tijdens het dragen nog een stukje naar binnen te klappen. Het elastiek komt dan zeg maar in mijn taille en de rest van de trui valt hier dan overheen. Dit vind ik zelf wat fijner dragen en het zorgt er ook voor dat de onderkant van de trui niet super gerimpeld is door het elastiek. Deze “gerimpelde onderkant” zit namelijk onder de trui en is hierdoor niet zichtbaar.

Hierna kun je een tunnel gaan maken voor het elastiek. Hoe breed je de tunnel wilt maken is deels afhankelijk van hoe breed jouw elastiek. Maar je kunt hierbij ook kijken naar de gewenste lengte van je trui. Vouw de onderkant van de trui naar de binnenkant op de juiste breedte. Bij mijn trui heb ik in dit geval de breedte van het boord aangehouden. Je kunt deze rand eventueel alvast vastspelden.

Thrift flip, zelf een gebreide cropped trui maken

Pak dan je naald en draad erbij en zet deze rand met kleine steekjes rondom aan de binnenkant van de trui vast. Probeer dit met kleine steekjes te doen, zodat dit stiksel straks niet zichtbaar zal zijn aan de goede kant van je trui. Dit kan soms even wat meer werk zijn, maar het kan ook het ideale klusje zijn om ’s avonds voor de tv te doen, omdat je hier eigenlijk niet echt over na hoeft te denken. Laat wel bij één zijnaad een klein stukje open (ongeveer 5 cm).

Laat bij de zijnaad een stukje open, zodat je hier het elastiek door heen kunt rijgen

Wanneer je de tunnel voor jouw elastiek hebt gemaakt, kun je de veiligheidsspeld erbij pakken. Rijg deze op het elastiek en rijg het elastiek vervolgens zo door je tunnel.

Rijg het elastiek door de veiligheidsspeld

Je kunt de trui nu weer even passen en kijken op welke lengte je het elastiek wilt hebben. Knip het elastiek hierna af en knoop deze vast met de uiteinden op elkaar.

Rijg het elastiek door de tunnel en en leg een knoopje in het uiteinde

Je kunt er voor kiezen om de opening aan de zijkant nog even dicht te maken, maar zelf vind ik het wel fijner om deze open te laten. Het valt niet op, omdat dit aan de binnenkant zit. En als ik dan toch het elastiek wat strakker of losser wil maken, kan ik dit heel makkelijk zo doen.

Hierna is jouw thrifted gebreide cropped trui helemaal af! 😊

Thrift flip Maak je eigen gebreide cropped trui

Vind je het leuk om te leren hoe je je eigen kleding kunt maken. Of ben je op zoek naar toffe naaipatronen? Klik dan hier om onze online workshops te bekijken. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf aan de slag kunt achter de naaimachine en geef ik je heeel veel handige tips, zodat je leker snel resultaat hebt! 🙂