Nieuw: Digitale Naaimachine Scheurkalender voor 2025. Klik hier voor meer info.

Tips om foutjes bij je zelfgemaakte kleding te voorkomen

Tips om foutjes bij je zelfgemaakte kleding te voorkomen

Het nadeel van zelfgemaakte kleding? Eigen zijn er alleen maar voordelen. 😉 Maar wanneer ik één nadeel zou moeten noemen, dan is dat het feit dat je zelf precies weet hoe het kledingstuk in elkaar is gezet en dat je dus ook precies weet waar eventueel dat ene foutje zit. Nu zullen we allemaal wel eens de mist in gaan, dit is ook niet te voorkomen. Maar in deze blog vind je wel een aantal tips om foutjes bij je zelfgemaakte kleding zoveel mogelijk te kunnen vermijden.

De naadtoeslag

Eén van de belangrijkste onderdelen bij het maken van je eigen kleding is denk ik wel de naadtoeslag. En om het verwarrend te maken: er zijn patronen waar je de naadtoeslag en zoom zelf nog aan moet knippen. En er zijn patronen waar deze al bij het patroon zijn mee berekend.

Het is daarom altijd handig om dit even te checken in de beschrijving. Ik heb zelf het idee dat bij buitenlandse patronen er vaak voor wordt gekozen om de naadtoeslag al aan te tekenen. En dat bij de meeste Nederlandstalige patronen je dit nog zelf moet doen. Maar ik zou je vooral willen aanraden om dit altijd even voor de zekerheid na te kijken.

Wanneer je de patroondelen hebt overgenomen in de goede maat kun je voor jezelf hier ook weer even opschrijven of dit inclusief of exclusief naadtoeslag en zoom is. Wanneer je dit patroon dan voor een tweede keer gaat gebruiken, kun je hier niet de mist mee ingaan.

Een proefmodel

Ik wil zeker niet beweren dat ik van ieder patroon eerst een proefmodel maakt. Maar het kan soms, zeker bij de wat luxere en duurdere stoffen, wel een goede manier zijn om er zeker van te zijn dat het patroon volledig klopt en dat je de goede maat hebt gekozen. Bij naaipatronen wordt er namelijk vaak uitgegaan van bepaalde standaard kledingmaten. Dit moet ook wel, omdat natuurlijk veel verschillende mensen met verschillende maten het patroon zullen gaan gebruiken. Maar ja, ieder lichaam is ook weer anders en de kans dat jouw lichaam net weer andere maten heeft dan de standaardmaten is ook vrij groot.

Het kan dan fijn zijn om zelf kleine aanpassingen aan het patroon aan te brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanpassen van de lengte van de mouwen, broekspijpen of een kleine aanpassingen aan de taillewijdte.

Tip! Vind je dit lastig? In onze online workshops laat ik je stap voor stap zien hoe je de patronen zelf kunt aanpassen, zodat deze goed bij jouw lichaam passen.

Ook het model van een kledingstuk kan hierbij een grote rol spelen. Kies je bijvoorbeeld voor een oversized item? Dan wil je misschien ook even testen of dit goed bij jou past en bijvoorbeeld niet te oversized of misschien nog wel te strak is.

Een proefmodel kun je gewoon maken van een goedkopere (tweedehands) stof. Zo vind je bijvoorbeeld in de kringloopwinkel regelmatig oude lakens of andere stoffen die je hiervoor zou kunnen gebruiken. Je kunt het afwerken van de naadtoeslag en het maken van een zoom eventueel gewoon achterwege laten om wat tijd te besparen. Het gaat hierbij puur om het model en de maat van het kledingstuk.

Digitale naaimachine scheurkalender

Naaimachine Scheurkalender 2025

Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉

Lees de beschrijving eerst helemaal door

Wanneer je net start met het maken van je eigen kleding, dan is dit misschien wat lastiger omdat je sommige termen misschien nog niet herkend. Maar je zult al snel merken dat je steeds meer inzicht krijgt en steeds meer begint te zien hoe het kledingstuk precies in elkaar zit.

Je zult ook steeds meer bepaalde volgordes en technieken gaan herkennen die ook weer vaker terug kunnen komen. Door eerst de beschrijving even globaal door te lezen voordat je aan de slag gaat kun je alvast een beetje een beeld vormen en snap je misschien al wat beter wat de bedoeling is.

Foutjes bij zelfgemaakte kleding voorkomen door eerst de steken te testen

Zelf ben ik absoluut geen fan van het maken van proeflapjes en het eindeloos oefenen van steken. Ik wil het liefste meteen aan de slag gegaan. En ik zou je willen aanmoedigen om dit ook te doen. Wanneer je net start achter de naaimachine wordt er vaak aangeraden om eerst zoveel mogelijk te oefenen met verschillende steken en het rechtstikken. Maar heel spannend is dit natuurlijk ook niet. Ik snap dat je ook gewoon toffe dingen wilt gaan maken.

Toch vind ik het zelf soms wel fijn om even de steken die ik wil gaan gebruiken even te testen op een proefstukje van de stof. Zo’n stukje heb je eigenlijk altijd wel over na het uitknippen van de verschillende patroondelen. Per stof kunnen de steken soms net een beetje verschillen. Wanneer je dit even uitprobeert weet je zeker dat je de goede steeklengte en steekbreedte te pakken hebt. Op deze manier kun je de meeste foutjes heel eenvoudig voorkomen bij je zelfgemaakte kleding.

Tip! Vergeet ook niet om je naaimachinenaald aan te passen op je stof. In deze blog lees je hier meer over. Op de manier kun je namelijk al veel problemen met je naaimachine voorkomen. 😊

Maar ook de steek op de lockmachine vind ik fijn om van te voren even uit te proberen. Bij dikkere stoffen kan het namelijk soms zo zijn dat je de steeklengte wat langer moet zetten voor een mooier resultaat.

En ook knoopsgaten zijn fijn om altijd even te testen. Zo zie je meteen of het knoopsgat er ook netjes uit zal zien en kun je ook meteen even meten of de knoop goed door het knoopsgat gaat. Mocht het knoopsgat te klein of te groot zijn kun je dit nu nog even eenvoudig aanpassen. Het lostornen van een knoopsgat is namelijk niet zo’n leuk klusje. 😉

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!