Selecteer een pagina

5 Tips voor het kopen van stof op de markt

5 tips voor het kopen van stof op de markt

Niets zo leuk als lekker over de markt struinen (met een lekkere zak patat 😉) en op zoek gaan naar mooie nieuwe stoffen. Er zijn tig verschillende markten waar leuke stoffen worden verkocht, denk bijvoorbeeld aan de markt in Rotterdam, de lapjesmarkt in Utrecht en natuurlijk de markten van het stoffenspektakel. In deze blog geef ik je een aantal tips zodat jij met gemak de mooiste stoffen kunt scoren.

Check even snel de kwaliteit

Op de markt staan natuurlijk super veel verschillende kramen, van kramen met dure stoffen tot kramen met echte stuntprijzen. De kwaliteit van de stof kan per kraam variëren. Het is me nog niet vaak gebeurd dat is hiermee de mist mee in ben gegaan. Maar ik zou je wel willen aanraden om de stof even goed te bekijken, zeker wanneer deze voor lage prijzen worden aangeboden. Zo had ik zelf een keer hele toffe retro stof gekocht met jaren 50 print, de stof zag er goed uit, althans dat dacht ik. Toen ik thuis de eerste patroondelen uit de stof ging knippen zag ik helaas dat de stofvouw was verkleurd. Tuurlijk kon ik de stof nog wel gebruiken, maar ik baalde toch wel een klein beetje dat ik niet eerder had gezien.

Loop eerst een rondje

Heb je een leuke stof op het oog, maar twijfel je nog een klein beetje? Loop dan eerst even een rondje. Het zou zo maar kunnen dat dezelfde stof ook bij een andere kraam ligt, en misschien zelfs ook nog voor een lagere prijs. 😉

Koop niet te weinig

Heb je eenmaal een mooie stof gevonden en twijfel je hoeveel je nodig hebt? Koop dan zeker niet te weinig. Natuurlijk is dit ook volledig afhankelijk van de prijs. Maar waar je in de winkel makkelijker nog even terug kan gaan om een stukje stof te kopen, is dit bij een markt gewoon veel lastiger. Het aanbod kan super snel wisselen en voor je weet is de stof die je zoekt nergens meer te vinden. Dit zou super zonde zijn als je er dadelijk achter komt dat jouw lap stof net te klein is voor dat ene leuke kledingstuk.

Scoor meteen bijpassende fournituren

Heb je een toffe stof gevonden en weet je ook al precies wat je hiervan wil gaan maken? Dan is het misschien handig om ook gelijk even langs de kraam met fournituren te lopen en meteen die rits of knopen die je nodig hebt te kopen. Je bent er nu toch en je kunt meteen zien of de fournituren qua kleur goed bij je stof passen, deze heb je immers nog bij je. Zo kun je thuis gelijk aan de slag!

Tip! Op de markt zie je ook vaak goedkoop garen en goedkope naaimachinenaalden, ik zou je willen aanraden om voor het garen en de naalden altijd te kiezen voor een bekend merk, zoals Gütermann en Schmetz, zo weet je zeker dat de kwaliteit goed is. Dit is namelijk ook veel beter voor je naaimachine.

Zorg voor genoeg losgeld en (grote) tassen

Van te voren pinnen is misschien wel een goed idee, dit is namelijk niet bij alle kraampjes mogelijk. Ben je echt van plan om groot in te slaan? Zorg dat voor grote tassen en eventueel een handige boodschappenkar 😉.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop