Selecteer een pagina

Tips voor het kiezen van het juiste naaipatroon.

Tips voor het kiezen van het juiste naaipatroon

In feite zijn er natuurlijk geen regels verbonden aan het kiezen van het juiste naaipatroon. Jij bent degene die de kleding straks zal gaan dragen, dus het allerbelangrijkste is natuurlijk dat jij je hier straks onwijs goed in voelt. Toch kan die zoektocht naar dat fijne patroon soms wel een beetje lastig zijn en daarom vind je in deze blog een aantal tips. 😊

Wat vind jij tof?

Dit is natuurlijk het belangrijkste om mee te beginnen. Ben je naar iets specifieks op zoek? Mis je nog een bepaald kledingstuk in jouw kledingkast? Dan is dit natuurlijk een top uitgangspunt om mee te beginnen. Jij kent zelf jouw kledingstijl het beste.

Vaak is het ook goed om hierbij te luisteren naar je onderbuikgevoel. Voel jij een soort sprankeling wanneer je een bepaald patroon voorbij ziet komen? Dan is dit naar mijn mening wel een reden om met dit patroon aan de slag te gaan. Dit is misschien ook de kans om een klein beetje uit je comfortzone te stappen en een beetje te experimenteren met de dingen die jou tof lijken.

Hoe ingewikkeld maak je het jezelf (of juist niet)

Verschillende naaipatronen zullen ook weer een verschillende moeilijkheidsgraad hebben. Wanneer je net start is dit wel iets om even in je achterhoofd te houden bij het kiezen van het juiste naaipatroon. Heeft jouw naaipatroon heel veel verschillende patroondelen, deelnaden enz. dan wordt het bijvoorbeeld al weer iets gecompliceerder.

Natuurlijk moet je je hier niet door tegen laten houden, maar het kan wel slim zijn om een beetje rekening mee te houden.

Tip! Vind jij het ook zo frustrerend dat je op het patroonblad nooit de goede patroondelen kunt vinden met al die maten door elkaar? Bekijk dan eens onze online workshops. Hierin laten we je stap voor stap zien hoe je een bepaald kledingstuk helemaal zelf kunt maken. Het patroon print je eenvoudig zelf uit op A4-papier. Dit doe je per maat, je hoeft hierdoor dus niet eindeloos te zoeken naar al die verschillende patroondelen. Na het printen kun je de patroondelen meteen uitknippen. Geen gedoe dus meer met raderwieltjes en patroonpapier.

Zelf een flanellen jas maken

Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!

Nu voor maar €47

Online workshop flanellen jas maken op de naaimachine (1)

Heb je al een stof gevonden?

De “normale volgorde” is dat je eerst op zoek gaat naar het juiste naaipatroon en dat je hierna de stof uit gaat kiezen. Maar zoals dat met zoveel dingen gaat, lopen dingen wel eens anders dan gepland 😉. Heb je die toffe stof al gevonden en wil je hier jouw nieuwe favoriete item mee gaan maken? Dan is dit wel iets om mee te nemen in jouw zoektocht naar het juiste naaipatroon.

Heb je bijvoorbeeld een wat dikkere, stugge stof gevonden? Dan zou je bijvoorbeeld beter op zoek kunnen gaan naar een naaipatroon zonder al te veel deelnaden. Of heb je een stof zonder stretch, dan wil je natuurlijk niet het patroon kiezen van een stretchjurk. Kies dan bijvoorbeeld eerder voor een mooie jurk met knoopsluiting.

Check even de maat

De meeste naaipatronen zijn tegenwoordig in vrij veel verschillende maten beschikbaar. Maar dit kun je natuurlijk altijd voor de zekerheid nog wel even checken. Nu is het wel zo dat veel naaipatronen andere maten aanhouden dan de kledingmaten in de winkel. Het zou dus zomaar kunnen dat je bij het naaipatroon een maat groter of kleiner moet kiezen dan dat je normaal hebt. Bekijk daarom van te voren ook altijd even de maattabel en vergelijk je eigen bovenwijdte of heupwijdte met de maten uit de tabel.

Maak een proefmodel

Deze tip staat misschien een beetje vreemd, want om een proefmodel te maken, heb je natuurlijk wel al een naaipatroon nodig. Maar het is mij wel eens gebeurt dat een naaipatroon toch niet helemaal uitpakte zoals ik eigenlijk had gewild. Denk hierbij aan broeken die te wijd waren, jurkjes met een vreemde taille en een trui die niet over mijn hoofd paste.

Als je een naaipatroon hebt gevonden kan het daarom een aanrader zijn om eerst even een proefmodel te maken, gewoon van een stofje wat je nog hebt liggen, voordat je aan de slag gaat met jouw goede stof. In deze blog vertel ik je nog meer over het maken van een proefmodel: “Waar moet je op letten bij het maken van een toile of proefmodel?”

Zo voorkom je dat je straks al de schaar hebt gezet in die mooie bijzondere (of misschien zelfs wel prijzige) stof en dat het eindresultaat je dan toch tegenvalt. Wanneer je een proefmodel maakt kun je nog prima kijken welke onderdelen je misschien nog wat wilt aanpassen, zodat jouw kledingstuk straks perfect past bij jouw lichaam.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!