Het grote voordeel van zelf kleding maken vind ik persoonlijk dat je de kleding echt op jou zelf kunt afstemmen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jouw smaak, maar ook de maat. Op deze manier geloof ik echt dat je de kleding heel lang kunt dragen, omdat het gewoon zo goed bij jou past. Bij bijzondere kledingstukken horen natuurlijk ook bijzondere stoffen. In deze blog vind je een aantal tips voor het kopen van een duurzame en tweedehands stoffen.
Ik geloof oprecht dat een zelfgemaakt kledingstuk niet te vergelijken is met een jurk of blouse uit de wat goedkopere kledingwinkel. Je weet hoeveel werk er in jouw zelfgemaakte kledingstuk zit, en hierdoor zal je hier denk ik ook beter mee omgaan. Zo zal je het misschien eerder repareren als er iets kapot is, zodat het hierna weer even mee kan. En hoe vet zou het dan zijn als de stoffen hierin ook nog een belangrijke rol spelen?
Duurzame stoffen
Gelukkig zie je steeds meer stoffen die op een eerlijkere manier worden gemaakt. Hier worden ook steeds vaker recyclede materialen voor gebruikt. Dit kunnen bijvoorbeeld oude spijkerbroeken zijn of gerecycled wol. Op deze manier zijn er veel minder grondstoffen nodig en is soms ook niet nodig om de stof nog een keer te verven. Dit kan aardig schelen qua chemicaliën en watergebruik.
Daarnaast zie je ook dat er wat meer wordt gekeken naar duurzame en lokale grondstoffen voor het maken van een stoffen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld linnen. Linnen is een natuurlijke vezel die je ook binnen Europa tegenkomt. Natuurlijke stoffen dragen in veel gevallen fijner dan synthetische stoffen. Deze stoffen “ademen” namelijk wat meer en nemen wat makkelijker vocht op. Synthetische stoffen kunnen daarnaast ook kleine plastic deeltjes aan het water afgeven wanneer je deze kledingstukken wast. Deze stoffen kunnen soms ook wat meer “zweten”.
Wil je meer lezen over het verschil tussen natuurlijke en synthetische stoffen? Bekijk dan zeker ook even deze blog.
Het is natuurlijk helemaal fijn als deze natuurlijke stoffen ook worden gemaakt van biologische grondstoffen, dus zonder chemicaliën en pesticiden. Tegenwoordig zijn er steeds meer keurmerken die aangeven dat een stof gemaakt is van biologische vezels. Een voorbeeld hiervan is het GOTS-keurmerk. Zo zie je bijvoorbeeld ook steeds meer biologisch katoen.
Zelf een spijkerjack maken
Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.
Nu tijdelijk voor maar €47
Tweedehands stoffen
Ook zijn er tweedehands heel veel toffe stoffen te vinden. Dit zijn stoffen die ooit al eens eerder zijn gekocht, maar jammer genoeg (of gelukkig voor jou 😉) nog niet zijn gebruikt. Dit kunnen bijvoorbeeld ook goed vintage stoffen zijn uit bijvoorbeeld de jaren ’70 of de jaren ’80.
Tips voor het kopen van tweedehands stoffen
- In de kringloopwinkel heb je zomaar een kans dat je onwijs goed kunt slagen. Vergeet hierbij de afdeling met de gordijnen en wollen dekens, zeker ook niet. Het kan zijn dat je hier niet verder komt dat een standaard bloemetjesgordijn. Maar het kan ook zo zijn dat wel flink mazzel hebt en naar buiten stapt met een mooie grote lap stof voor een lage prijs. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld al twee keer een toffe mooie vintage wollen deken gevonden in de kringloop, en dat ook nog eens voor een onwijs leuke prijs!
- Beddengoed is misschien niet de meest flatteuze stof om kleding van te maken, maar het kan wel de ideale stof zijn om een proefmodel mee te maken. met een proefmodel kun je zo goed kijken of het patroon klopt en de juiste maat heeft. Het is natuurlijk zonde om hier een nieuwe stof voor te gebruiken als dit ook tweedehands kan.
- Tweedehands stoffen zijn natuurlijk als eens eerder gebuikt of hebben misschien wel een lange tijd op zolder opgeborgen gelegen. Het is daarom wel slim om de stof altijd even te controleren op vlekken en verkleuringen. Wanneer spijkerstof bijvoorbeeld te lang in een bepaalde vorm ligt opgevouwen, kan het zijn dat de randen hierdoor wat zijn gaan verkleuren. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je straks bezig bent met een kledingstuk waar achteraf een vlek in zit. Het kan daarom slim zijn om dit van te voren alvast even te controleren.
- Naast de kringloopwinkel kan Marktplaats natuurlijk ook een goudmijn zijn voor het vinden van toffe stoffen. Ook hier is het aanbod vrij groot. Het kan zijn om daarom wat gerichter te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op materiaal en lengte van de stof. heb je nog niet gevonden wat je zocht? Maak dan een speciale zoekopdracht aan, zodat je automatisch een berichtje krijgt als stoffen online zijn gekomen die voldoen aan jouw opdracht.
- Stoffen ruilen kan ook een goede optie zijn. Heb je mensen in je omgeving die het ook leuk vinden om zelf kleding te maken? Dan is het wellicht ook een goed idee om onderling eens wat te ruilen. Misschien gebruik je zelf die ene stof toch niet, maar kan je iemand anders hier heel blij mee maken. En andersom werkt dit misschien ook wel zo.
Naaimachine Scheurkalender 2025
Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉