Selecteer een pagina

Tips voor het kopen van een tweedehands naaimachine

Close up van een Naaimachine met een lap stof

Zeker wanneer je net begint met je nieuwe hobby op de naaimachine is het soms aan te raden om te starten met een tweedehandsje. Zo kan je voor een lage prijs uitproberen of het iets voor jou is en waar je precies naar op zoek bent. Nu kan je een tweedehands naaimachine bijvoorbeeld via Marktplaats kopen maar ook bij een naaimachinedealer. Waar moet je precies op letten? In deze blog geef ik je een aantal tips voor het aanschaffen van een tweedehands exemplaar.


Tweedehands of nieuw?

Uiteraard zijn er ook goedkopere modellen op de markt. Zo zie je bijvoorbeeld regelmatig machines voor leuke kleine prijzen, bijvoorbeeld rond de €100. Op zich is er met deze machines niets mis, zeker als je net start. Maar je zult wel merken dat deze machines veel minder zwaar zijn, soms veel meer lawaai maken en minder duurzaam dan de wat duurdere merken. Dit kan nog wel voor wat frustratie zorgen, zeker als je net begint. Ik zou je dan eigenlijk ook niet willen adviseren om zo’n goedkope naaimachine aan te schaffen. In veel gevallen is het aan te raden om eerder een tweedehands naaimachine van een goed bekend merk te kopen. Maar goed welke merken zijn aan te raden? Bekende goede naaimachinemerken zijn onder andere: Bernina, Leeuwenstein, Singer, Janome, Husqvarna, Pfaff en Juki

Met name over de Singer Naaimachines zijn de meningen op internet verdeeld. De oudere modellen van dit merk zijn super sterk en zijn zeker aan te raden. Vroeger zag je dit merk heel veel voor thuisnaaimachines. Echter heb ik op internet vaak voorbij zien komen dat de Singer naaimachines van vandaag de dag geen aanrader zijn, dan gaat het met name om de goedkopere modellen voor beginnende naaisters. Ik heb zelf geen Singer Naaimachine dus ik durf dit ook niet met zekerheid te zeggen, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee 😉.

Bernina is ook een super goed merk naaimachine. De prijzen liggen wel vaak wat hoger dan de andere merken maar de kwaliteit schijnt top te zijn. Tip! Koop je een tweedehands Bernina let op de sticker. Hierop staat:  ‘gemaakt ik Zwitserland’. Dit zijn over het algemeen zeer goede modellen met een sterke motor.

Zelf heb ik een Janome, niet tweedehands maar nieuw. De machines van dit merk zijn goed van kwaliteit en zeker een aanrader.

Kortom kies je voor een tweedehands naaimachine, dan zal je er goed aan doen om met name op zoek te gaan naar een wat ouder, sterk model. Bekijk zeker ook de andere bekende merken en doe eventueel extra research op internet.


Zelf een flanellen jas maken

Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!

Nu voor maar €47

Online workshop flanellen jas maken op de naaimachine (1)

Dan nog wat andere tips om op te letten wanneer je een tweedehands naaimachine gaat kopen:

– Het is handig als er een handleiding bij zit of als je deze online kunt vinden. Echter is dit geen must. Over het algemeen werken de meeste naaimachines op dezelfde manier en kan je ook prima een handleiding van een vergelijkbaar model gebruiken.

– Misschien een schot voor open doel, maar toch voor de zekerheid. Werkt de naaimachine goed? Probeer de machine even uit. Voelt deze goed aan? Is de machine ook makkelijk in te rijgen en klinkt deze ook goed? Controleer ook goed de stekker. Ziet deze er nog goed uit? En is deze vandaag de dag ook nog te gebruiken? Sommige oudere exemplaren hebben namelijk nog een oudere stekker die eerst vervangen moet worden, voordat je deze kunt gebruiken.

– Controleer ook of de naaimachine bijpassende voetjes en andere accessoires heeft. Het zou zonde zijn als je dadelijk je naaimachine voor een mooi prijsje kunt scoren maar een vermogen kwijt bent voor dat ene voetje.

– Ten slotte is het ook aan te raden om je nieuwe tweedehands naaimachine na te laten kijken en een onderhoudsbeurt te geven bij een specialist. Zodat je er zeker van bent dat alles goed werkt en dat je machine er weer even tegenaan kan.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!