Tips voor het maken van een mooie voering.

Tips voor het maken van een mooie voering

Een mooie voering kan jouw zelfgemaakte item helemaal afmaken. Daarnaast draagt het vaak ook fijner. Wanneer je bijvoorbeeld een jasje of jurk hebt gemaakt van paillettenstof kan deze aan de binnenkant nogal in je huid prikken. Met een mooie voering is dit probleem snel opgelost. In deze blog vind je een aantal tips voor het maken van een mooie voering.

Kies de juiste voeringstof voor jouw kledingstuk.

Voor kleding van dunnere stoffen kun je het beste ook een lichtere voeringstof gebruiken. Daarnaast heb je voor stretchstoffen ook tricotvoering, op deze manier blijft het kledingstuk rekbaar.
Wil je meer lezen over verschillende voeringstoffen? Bekijk dan ook zeker even deze blog.

Over het algemeen kan je het volgende aanhouden:
Kledingstukken van soepele stof -> viscosevoering
Kledingstukken van zwaardere stoffen (zoals jassen & mantels) -> satijnvoering
Kledingstukken van stretchstof -> tricotvoering

Was de voeringstof voor dat je deze gaat verwerken, het kan namelijk zijn dat deze stof nog een beetje kan krimpen. Daarnaast voorkom je ook dat de kleur eventueel nog af kan gaan geven op de stof die aan de buitenkant van jouw zelfgemaakte item komt.

Gebruik voor het stikken van de patroondelen van de voeringstof een andere naald dan de naald waarmee je de rest van het kledingstuk hebt gemaakt. Voeringstof is meestal een wat dunnere stof en hier kun je het beste ook een wat dunnere naaimachinenaald voor gebruiken. Daarnaast is het ook handig om de steeklengte wat langer te maken. Kies voor een middelgrote steek om te voorkomen dat de stof onder de naaimachine oprimpelt. Mocht je hier wel last van hebben, dan kan je er ook voor kiezen om een strookje patroonpapier onder de naad mee te stikken. Het papier kun je na het stikken van de naad voorzichtig los halen door het papier voorzichtig los te scheuren.

Maak een handig ophanglusje

Wanneer je een voering in een jas gaat zetten dan kun je ook eenvoudig een handig ophanglusje tussen de voering en de kraag meestikken. Gebruik hiervoor een mooi bandje of maak zelf een lusje door een stukje stof op elkaar te stikken. Dit lusje kun je vervolgens eenvoudig middenachter tussen de kraag en de voering leggen, vastspelden en meestikken wanneer je deze naad gaat vaststikken op de naaimachine.

Je kunt de voering van je jurk of rok wat korter maken

Om bij jurken en rokken te voorkomen dat de voering onder de rok vandaan komt is het slim om de rok van de voeringstof wat korter te maken dan de ‘bovenste rok’. Maak de voering ongeveer 5 cm korter.

Kies voor een bewegingsplooi

Voor het maken van een voering gebruik je eigenlijk gewoon dezelfde patroondelen als voor het buitenste kledingstuk. De voering zet je vervolgens met de goede kant van de stof naar buiten in het kledingstuk. De verkeerde kanten van de stoffen komen dus op elkaar.

Bij sommige jassen is het slim om in de voering een bewegingsplooi te maken. Deze extra ruimte zorgt voor extra draagcomfort. Wanneer je de patroondelen van de voering uit de stof gaat knippen leg je het patroon van het achterpand 2 cm vanaf de stofvouw. De stofvouw knip je niet door maar laat je zo. Deze extra centimeters verwerk je vervolgens als een plooi. Op deze manier past de voering wel mooi in het kledingstuk, maar heb je wel wat extra bewegingsruimte.

Wanneer je dit fijn vind, is het is ook slim om de mouwen in de lengte wat extra ruimte te geven, zo’n 1 à 2 cm. De mouwen kun je hierna op de bovenkant van de zoom vastspelden en met kleine steekjes met de hand vastzetten.

Tip! Pas het kledingstuk ook even tussendoor wanneer je bezig bent met de voering. Heb je bij de mouwen en het achterpand voldoende ruimte? Nu kun je eventueel nog kleine aanpassingen maken. het zou zonde zijn als jouw zelfgemaakte item straks helemaal af is en deze toch niet lekker blijkt te zitten.

Vind je het leuk om te leren hoe je je eigen kleding kunt maken. Of ben je op zoek naar toffe naaipatronen? Klik dan hier om onze online workshops te bekijken. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf aan de slag kunt achter de naaimachine en geef ik je heeel veel handige tips, zodat je leker snel resultaat hebt! 🙂