Selecteer een pagina

Tips voor het wassen van jouw zelf gehaakte of zelf gebreide trui

Tips voor het wassen van jouw zelf gehaakte of zelf gebreide trui

Met hart en ziel heb je een toffe trui gehaakt of gebreid. En deze wil je dan ook natuurlijk zo lang mogelijk dragen. Het wassen van de trui kan dan nog wel eens een dingetje zijn. In deze blog vind je een aantal tips voor het wassen van jouw zelf gehaakte of gebreide trui.

Beperk het aantal wasbeurten

Zeker wol heeft als positieve eigenschap dat het vuil weert. Deze vuiligheid wordt niet opgenomen in de vezels wat ervoor zorgt dat je jouw wollen trui niet meteen na één keer dragen persé hoeft te wassen. Tenzij deze natuurlijk echt vies is. Een nachtje laten luchten is vaak al voldoende.

Je zou ervoor kunnen kiezen om standaard onder jouw trui een shirt te dragen. Dit shirt kun je dan wel wassen en de trui zou je dan een keertje over kunnen slaan. Op deze manier blijft jouw zelfgemaakte trui langer mooi.

Kijk goed naar het materiaal

Op het label van het garen dat je hebt gebruikt staat bijvoorbeeld vaak al vermeld hoe je jouw kledingstuk het beste kunt wassen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal graden van de wasmachine, of jouw kledingstuk in de droger mag en of je het uiteindelijke kledingstuk kunt strijken. Het is altijd slim om dit label nog even te checken voordat je jouw gehaakte of gebreide trui in de was stopt.

Sommige kleuren garen kunnen afgeven. Dit is wel iets om in gedachten te houden met het wassen van jouw zelf gehaakte of gebreide trui. Je zou van een restje garen dat je overhebt een klein proeflapje kunnen haken of breien en dit vervolgens even in het water leggen. Wanneer jouw garen afgeeft dan zie je snel genoeg dat het water is verkleurt. Mocht dit het geval zijn, dan is het aanrader om jouw zelfgemaakte trui apart te wassen. Het zou namelijk zonde zijn als de kleur straks afgeeft op je andere kleding. Je zou ook nog een klein beetje natuurazijn aan de was kunnen toevoegen. Dit zou de kleur van het garen fixeren. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat wollen kleding weer zacht aanvoelt.

Wanneer je jouw trui van wol hebt gemaakt, gebruik dan ook een speciaal wolwasmiddel. Dit wasmiddel is veel zachter en zal er ook voor zorgen dat jouw trui minder snel zal gaan vervilten. Voor wollen kleding kun je het beste het wol-programma van je wasmachine gebruiken. Stop de trommel ook niet te vol, zodat de kledingstukken goed de ruimte hebben.

Je kunt de truien binnenste buiten keren voor het wassen, op deze manier voorkom je dat die irritante pluisjes op je trui zullen komen.

Mocht je het spannend vinden om jouw trui in de wasmachine te wassen, dan zou je dit eventueel ook voorzichtig met de hand kunnen doen. Let hierbij wel op dat je de natte trui niet te veel “kneed” en dat je niet te warm water gebruikt.

Het drogen

Het drogen van jouw gehaakte of gebreide trui is een belangrijk punt. Wanneer je de trui namelijk gewoon zo aan de waslijn op zou hangen met knijpers, dan is de kans groot dat jouw trui z’n vorm zal verliezen. Zeker wanneer je een wat zwaarder garen hebt gebruikt, zal dat wat sneller kunnen gebeuren. Het is daarom aan te raden om jouw zelf gehaakte of gebreide trui na het wassen plat te laten drogen. Eventueel kun je een handdoek onder de trui leggen zodat het water wordt geabsorbeerd. Je zou de trui ook bovenop een wasrek kunnen leggen.

Wanneer je merkt dat er nog heel veel water in je trui zit na het wassen dan kun je de trui eventueel eerst op een handdoek leggen en deze vervolgens in de handdoek oprollen. Op deze manier krijg je één grote rol. Nu kun je voorzichtig het water uit de trui knijpen. Rol de trui hierna weer uit de handdoek en laat deze plat drogen. Wissel de handdoek nog wel even om met een droge, nieuwe handdoek.

Wanneer jouw truien weer helemaal gewassen en fris zijn kun je ze het beste opvouwen en zo netjes in je kledingkast leggen. Wanneer je deze namelijk op een hangertje zou hangen dat zou de trui nogal uit kunnen gaan rekken. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je het hangertje hierna nog in de trui ziet “staan” wanneer je de trui wilt gaan dragen. Door de truien op te vouwen kun je dit eenvoudig voorkomen. En eerlijk is eerlijk hoe leuk zien die stapels met zelfgemaakte truien eruit?

Tip! Moet je nog beginnen met het haken van jouw trui en ben je benieuwd welke haaknaald je het beste kunt gebruiken? Lees dan vooral ook deze blog: “Hoe kies je de juiste dikte haaknaald?”

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!