Selecteer een pagina

Tips voor het naaien van dunne stoffen op de naaimachine

Tips voor het werken met dunne stoffen op de naaimachine

Mooie luchtige dunne stoffen, het kan zo mooi zijn om hier toffe kledingstukken van te maken …. Maar het kan ook zo lastig zijn om met deze dunne stoffen te werken op de naaimachine … Om dit toch een stukje makkelijker (en hierdoor ook leuker, want het zorgt voor veel minder frustratie 😉) te maken, hebben we in deze blog de handigste tips voor je op een rijtje gezet.

Kies voor een simpel patroon, met zo min mogelijk figuurnaden, plooien enz.

Figuurnaden, plooien en andere toffe details zijn normaal gesproken niet zo heel moeilijk om te maken, maar in dunne stoffen kan dit soms wel echt andere koek zijn. Kies bij voorkeur voor een mooi wat simpeler patroon en laat de stof het werk doen. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker.

Let op je spelden

Gebruik nieuwe, scherpe spelden. Of wanneer je bang bent dat de gaatjes zichtbaar blijven in je stof kun je ook gebruik maken van gewichtjes of andere zware voorwerpen.

Tip! Heb jij ook wel eens last van spelden die niet zo fijn in je stof prikken, maar juist een beetje blijven haperen? Wist je dan dat je deze spelden heel eenvoudig even in een blok zeep kunt prikken. Hierna zullen de spelden weer moeiteloos door je stof heen glijden. Ben je benieuwd naar meer van zulke “ouderwetse trucjes” die het maken van je eigen kleding nog makkelijker maken? Lees dan vooral ook even deze blog: “Oma’s tips voor de naaimachine en het maken van je eigen kleding”.

Gebruik een rolmes in plaats van een schaar

Niets zo vervelend als stof die wegschiet tijdens het uitknippen van de patroondelen. Gebruik voor het uitknippen een goede scherpe schaar, of nog beter een rolmes. Leg de stof helemaal plat op tafel (of wanneer je niet genoeg ruimte hebt op de grond) en knip de stof eventueel ook enkel in plaats van dubbel. Gebruik je een rolmes? Leg dan altijd wel iets onder je stof om te voorkomen dat je de ondergrond zal beschadigen.

Tip! De patroondelen kun je van te voren al vast spiegelen. In deze blog vertel ik je hoe je dit eenvoudig kunt doen.

Versteviging

Een goede versteviging van bepaalde onderdelen van je patroon kan jouw kledingstuk meer “body” geven en er voor zorgen dat het kledingstuk straks fijn zal dragen en mooi zal vallen. Maar je wilt natuurlijk voorkomen dat de versteviging straks te zwaar is voor jouw stof. Kies daarom altijd voor een dunnere, lichte versie van versteviging.

Wanneer jouw stof doorschijnt is het ook niet zo slim om te kiezen voor plakbare vlieseline, aangezien je natuurlijk niet wilt dat dit straks zichtbaar is aan de goede kant van je kledingstuk. In deze gevallen kan je dan beter kiezen voor vlieseline die je aan de verkeerde kant van je stof naait. Dit doe je in de ruimte van de naadtoeslag, zodat het straks niet meer zichtbaar is.

Kies de juiste naaimachine naald voor dunne stoffen

Kies voor een naald die goed bij je stof past (in deze blog vertel ik je hier nog veel meer over). Naalden zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Wanneer je met een dunne stof werkt, dan wil je hier ook het liefste een dunne naald voor gebruiken. Afhankelijk van welke stof je gebruikt, zou je ongeveer naalddikte 60 / 70 kunnen gebruiken.

Het is ook slim om even een nieuwe naald in je naaimachine te plaatsen, zodat je zeker weet dat deze nog helemaal goed en mooi scherp is. Op deze manier weet je zeker dat je de stof niet zal beschadigen.

Probeer je steek van te voren uit op een proefstukje

Waar het stikken van bijvoorbeeld katoen of linnen vaak super makkelijk gaat en je vrijwel niets hoeft aan te passen aan je steeklengte, draadspanning enz. kan het werken met dunne stoffen op de naaimachine soms iets meer moeilijkheden met zich meebrengen. Denk hierbij aan bobbelende of juist trekkende naden. Het is dan ook slim om eerst op een proefstukje van je stof deze steek uit te proberen en een beetje te experimenteren met de verschillende instellingen. Vaak kan het fijn zijn om de steeklengte bijvoorbeeld wat langer te zetten.

Mocht je last hebben van rimpelende naden, dan kun je er ook voor kiezen om een strookje patroonpapier mee te stikken. Dit papier kun je hierna eenvoudig los scheuren van de naad. Eventueel kun je ook kiezen voor soluvlies. Dit werkt eigenlijk op precies dezelfde manier, maar hoef je op het einde niet weg te scheuren. Wanneer dit materiaal namelijk in contact komt met water zal het als vanzelf oplossen.

Soluvlies, handig om te gebruiken bij het naaien van dunne stoffen op de naaimachine

Soluvlies

Vlieseline SOLUVLIES 45cm breed (1 mtr) oplosbaar vlies

€6,95 pet meter bij Bol.com

Voorkom dat je naaimachine de dunne stoffen “opeet”

Waar je bij “normale stoffen de naad aan- en af- kunt hechten door een stukje achteruit te stikken, kan dit bij dunne stoffen juist voor veel frustratie zorgen op de naaimachine. In sommige gevallen zal je naaimachine deze stof naar binnen trekken en als het ware “opeten”. Hoe je dit kunt voorkomen? Sla het achteruitstikken even over en laat de uiteinden van het garen wat langer. Leg hier vervolgens met de hand een klein knoopje in. En voilà, de naad zal niet meer loslaten. 😊

Kies voor een smalle afwerking van de naadtoeslag

Het nadeel van mooie dunne doorschijnende lichte stoffen? Dat hierdoor soms de naadtoeslag zichtbaar is door de stof heen. Nu wil je natuurlijk niet de naadtoeslag zo opvalt dat deze volledig de show zal stelen. In de meeste gevallen kies je daarom voor een afwerking die zo subtiel mogelijk is.

Op de lockmachine kun je heel eenvoudig 1 naald even uit de machine halen en kiezen voor een stiksel met 3 draden. Op deze manier krijg je een mooie smallere afwerking die veel beter past bij de dunnere stoffen. Is jouw stof juist een beetje doorschijnend, dan kun je eventueel ook kiezen voor een Engelse naad, op deze manier is de rafelige kant van de stof helemaal niet meer zichtbaar en krijgt jouw zelfgemaakte item een nog chiquere uitstraling. Dit is wel iets meer werk, maar je zal dit straks ook zeker terug zien in het eindresultaat.

Pas op met je strijkijzer

Je wilt de stof natuurlijk niet beschadigen, daarom is het altijd goed om op de instellingen van je strijkijzer te letten. Zet deze op een wat lagere stand en leg eventueel een theedoek tussen je stof en het strijkijzer voor wat extra bescherming.

Maak het af met een mooie zoom

De zoom kan de finishing touch van jouw kledingstuk zijn. Althans, wanneer deze mooi en netjes is 😉. In dunne stoffen kan dit soms nog wel eens een uitdaging zijn. Waar het bij wat dikkere stoffen juist een stoer effect kan geven om een wat bredere zoom te maken, wil je dit bij dunnere stoffen juist voorkomen. Kies bijvoorbeeld voor een mooie smalle rolzoom. Je kunt eventueel ook een rolzoompje maken met je lockmachine.

Wanneer je het lastig vind om je kledingstuk op deze manier af te werken, kun je eventueel voor een andere manier kiezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooi band of lint aan de onderkant van jouw broek, rok of jurk?

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!