Je eigen kleding leren maken kan in het begin zeker een behoorlijk leerproces zijn. Je zal zien dat er aardig wat nieuwe technieken en termen voorbij zullen komen die je even onder de knie moet krijgen. Daarnaast is het rechtstikken misschien ook nog wel een dingetje op de naaimachine. Maar wist je dat je met een paar hele eenvoudige trucjes ervoor kunt zorgen dat jouw zelfgemaakte kleding er meteen al een stuk professioneler uit kan zien, ook als beginner! In deze blog vind je hiervoor een aantal handige tips.
Strijken
Strijken is natuurlijk niet het leukste klusje. Maar wat als ik je zou vertellen dat het strijken van je zelfgemaakte kleding er meteen voor zorgt dat dit er een stuk beter uit zal zien (zelfs als die ene zoom misschien niet helemaal recht is gestikt op de naaimachine, ideaal dus als beginner 😉).
Het is handig om het kledingstuk op het eind even helemaal te strijken, maar het strijken tussendoor maakt ook een groot verschil.
Wanneer je zelf aan de slag gaat achter de naaimachine, dan zou je eigenlijk onderstaande volgorde aan kunnen houden.
- Je speld twee onderdelen op elkaar en deze stikt je vervolgens vast met de naaimachine
- De naadtoeslag (de rafelige kanten aan de binnenkant) van deze naad kun je dan afwerken
- En je kunt deze naadtoeslag dan vervolgens even strijken
Pas hierna ga je weer verder met de volgende naad. Het is namelijk wat lastiger om dit helemaal op het einde te doen wanneer het kledingstuk al helemaal in elkaar zit. Je kunt dan namelijk niet meer helemaal goed bij de naadtoeslag om deze af te werken en op te strijken.
Zelf een spijkerjack maken
Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.
Nu tijdelijk voor maar €47
Op deze manier zien de naden er meteen een stuk strakker en netter uit. Het kost natuurlijk wel wat extra tijd, maar je zal dit ook zeker terug zien in het eindresultaat. Ook als beginner kan je jouw zelfgemaakte kleding op deze manier al meteen naar een hoger niveau tillen.
Tip! Wil je toch wat tijd besparen? Als je een patroon hebt dat uit meerdere onderdelen bestaat kun je dit ook prima combineren. Bestaan het voor- en het achterpand bijvoorbeeld uit verschillende onderdelen? Dan kun je eerst alle patroondelen van het voorpand op elkaar spelden, dan de patroondelen van het achterpand. Deze naden kun je hierna allemaal vaststikken, afwerken en dan achter elkaar allemaal strijken. Zorg er wel voor dat je voor jezelf het overzicht houdt en dat je nog wel precies weet om welke patroondelen het precies gaat.
Recht van draad
Deze term heb je misschien al vaker voorbij zien komen op de blog. Maar de draadrichting kan jouw kledingstuk maken of breken. De richting waarop je de patroondelen op de stof legt bepaalt namelijk grotendeels hoe het kledingstuk straks valt wanneer je dit gaat dragen.
Om gekke plooien en draaiende stof te voorkomen is het slim om tijdens het vastspelden van de patroondelen op de stof, goed te letten op de pijl die op het patroondeel staat aangeven. Deze langere pijl herken je vaak de term ‘recht van draad’ of de afkorting ‘rvd’. Wanneer je deze pijl gelijk legt met de lengtedraden van de stof, dan kun je de patroondelen heel eenvoudig op de goede manier uit gaan knippen.
In deze blog vind je hiervoor ook een handige tutorial.
Het klinkt misschien wat vreemd om de patroondelen op deze manier uit de stof te knippen, en vaak kost dit ook wat meer stof. Het lijkt bijvoorbeeld vaak veel praktischer om de patroondelen zo neer te leggen dat je deze zo voordelig mogelijk neer kunt leggen.
Het nadeel hiervan is alleen dat de draadrichting niet meer overeenkomt bij alle patroondelen. Zo kunnen sommige delen van het patroon dan wat meer gaan hangen en lubberen dan anderen. Wanneer je de patroondelen recht van draad uit de stof gaat knippen kan je dit heel eenvoudig voorkomen.
Het afwerken van de naadtoeslag
Hoewel de binnenkant van je zelfgemaakte kleding natuurlijk niet zichtbaar is, kan dit toch een groot verschil maken. Bij kleding uit de winkel zal je ook zien dat de rafelende randen aan de binnenkant van de kleding zijn afgewerkt. Vaak wordt dit gedaan met een lockmachine.
Wanneer je de naadtoeslag afwerkt voorkom je dat de stof verder kan gaan rafelen. Mocht je nu geen lockmachine hebben, dan kun je ook prima de zigzagsteek op je naaimachine gebruiken.
Naaimachine Scheurkalender 2025
Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉
Kies voor mooie materialen
De stof die je gebruikt kan voor een groot deel de uitstraling van jouw kleding bepalen. En dit hoeven absoluut geen hele dure stoffen te zijn. Maar je kunt vaak wel verschil zien tussen de hele goedkope stoffen en de stoffen van wat meer kwaliteit.
Je hebt bijvoorbeeld velours de panne, voor sommige projecten is dit een hele toffe stof. Maar wanneer je deze naast een nicky velours legt, dan zal nicky velours er wel wat luxer uitzien.
Dit geldt soms ook voor tricot. Je heb bijvoorbeeld wat dunnere tricot versies, maar je hebt ook wat stevigere stoffen die wat fijner dragen en aanvoelen. Doordat deze stof van wat betere kwaliteit zijn, krijgt het kledingstuk vaak ook net wat meer body en zal dit ook langer mooi blijven.
Bijkomend voordeel vind ik persoonlijk ook dat de wat betere materialen vaak ook wat makkelijker te verwerken zijn. Deze stoffen zijn vaak wat steviger en voelen vaak wat beter aan. De wat goedkopere versies hebben vaak de neiging om wat meer te glijden en hierdoor makkelijker te verschuiven.
Tip! Om te voorkomen dat je met de goede stof de mist in gaat kun je er eventueel ook voor kiezen om eerst een proefmodel te maken van het naaipatroon. Zo weet je zeker dat de maat klopt en dat het kledingstuk ook goed zal zitten.