Selecteer een pagina

Yarn bombing, 10 tips op zelf succesvol aan de slag te gaan

Wild haken en wildbreien, tips hoe je zelf aan de slag kunt

In de vorige blog vertelde ik je al meer over wildhaken en wildbreien, in het Engels ook wel Yarn bombing genoemd. Wellicht vind je dit tof en wil je zelf ook snel aan de slag. Daarom leek het mij een goed plan om in deze blog een aantal tips met je te delen. Zodat je zelf ook jouw buurt wat vrolijker kunt gaan maken.

1. De belangrijkste vraag natuurlijk, welk materiaal kun je het beste gebruiken?

Het is sowieso tof om voor jouw wildhaak-project zo veel mogelijk kleur te gebruiken zodat jouw wildgehaakte item natuurlijk ook echt opvalt. Dit is natuurlijk ideaal om je restjes garen mee op te maken. Kies bijvoorbeeld voor een tof streeppatroon of verschillende vrolijke granny squares. Qua materiaal kun je het beste acryl garen gebruiken. Dit garen heeft als voordeel dat het makkelijk en snel opdroogt wanneer het is nat geregend. Daarnaast is het goedkoop en licht qua gewicht. Acryl is verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren.

Tip! Haak eventueel met 2 of 3 draden tegelijk en met een grotere haaknaald, zo krijg je nog sneller resultaat. Zeker wanneer je een grote lap moet haken is dit een echte aanrader.

2. Op zoek naar “saaie” plekken

Dan komt het leukste gedeelte, ga op zoek naar plekken die wel wat kleur kunnen gebruiken. Denk hierbij aan saaie bankjes, hekken langs industrieterreinen, bruggen, een rij met bomen op een sombere plek, vuilnisbakken, een lantaarnpaal in de stad enz. Wanneer je alleen aan de slag gaat is het misschien handig om te starten met een wat kleiner project, zoals een lantaarnpaal of een stukje van een hek. Ga je aan de slag met meerdere fanatieke haaksters? Dan kunnen natuurlijk alle remmen los en kun je ook een groter item kiezen.

3. Vraag eventueel toestemming, of niet 😉

Streetart heeft natuurlijk als imago dat het spannend is. Je gaat ’s nachts op pad in een oversized trui met capuchon. In je rugzak zit een zaklamp en een spuitbus, of in dit geval een gehaakt kunstwerk. Stiekem, zonder betrapt te worden ga jij de wereld een stukje mooier maken. Voor sommige mensen klinkt dit natuurlijk als het ideale scenario. En eerlijk is eerlijk de spanning en de positieve reacties zullen ongetwijfeld zorgen voor een enorme energykick. Is dit niet echt jouw ding? Dan kun je natuurlijk ook altijd netjes de eigenaren om toestemming vragen. Op deze manier zorg je er misschien wel voor dat jouw kunstwerk niet van de ene op de andere dag is verdwenen.

4. Meten is weten

Wanneer je een idee hebt welke item het wordt is het natuurlijk tijd om dit goed op te gaan meten. Een lantaarnpaal is een vrij simpel object om mee te starten, terwijl een boom alweer verschillende punten heeft waar de stam bijvoorbeeld wat breder is. Schrijf alle maten zo nauwkeurig mogelijk op, zodat je niet tig keer terug moet om het volgende stukje op te meten.

Heb je gekozen voor een item wat niet recht toe recht aan is? Gebruik dan eventueel wat kranten om een goede mal te maken. Zo hoef je niet iedere keer terug om te meten. Maar kun je deze mal aanhouden tijdens het haken.

Drops haaknaalden set Circus Pro

Drops Haaknaaldenset

DROPS Pro Circus Haaknaalden – Set

€30,23 bij Bol.com

5. Maak een plan

Bedenk goed wat het thema is en kies hierbij passende kleuren.
Bedenk ook of je één hele grote lap gaat maken bijvoorbeeld met een bepaald patroon, of dat je bijvoorbeeld kiest voor granny squares die je allemaal aan elkaar vast maakt. Zeker wanneer je met een groep aan één project werkt is het handig om met verschillende vlakken te werken.

Naast enkel een tof “jasje” is het ook tof om van het item een echt personage te maken. denk hierbij bijvoorbeeld ook aan poten, ogen, enz.

6. Nog geen inspiratie?

Weet je nog niet precies wat je wilt gaan maken? Op Pinterest staan er echt suuuuper veel voorbeelden van toffe wildbrei- en haakprojecten. Ik heb een speciaal bord aangemaakt. Dus mocht je nog niet weten wat je wilt, kijk hier dan zeker even op rond.

Klik hier voor bakken vol inspiratie

7. Tijd om het met de wereld te delen

Wanneer je helemaal klaar bent met haken is het tijd in jouw kunstwerk op zijn plek te gaan hangen. Zorg dat je een schaar, grote naald, draad en eventueel wat tiewraps bij je hebt. Met de tie wraps kun je de bovenkanten en de onderkanten alvast goed vastzetten en voorkom je dat je haakwerk naar beneden zal schuiven. Zeker wanneer het nat is geworden van de regen, kan het gehaakte deel, doordat het door het water wat zwaarder is geworden, naar beneden glijden. Zorg dus dat je dit goed stevig vastzet. De delen hiertussen kun je met steekjes met draad en een grote naald vastzetten. Gebruik geen nietjes of lijm, zorg er voor dat je de items die je gaat versieren niet beschadigt

Ook hierbij weer de vraag ga je als een echte straatkunstartiest ’s nachts op pad zodat niemand weet dat het kunstwerk door jou is gemaakt? Of vind het toch fijner en handiger om dit overdag te doen? Vergeet in het eerste geval dan zeker niet om een zaklamp mee te nemen.

8. Anoniem of toch niet?

Wanneer je er voor hebt gekozen om het kunstwerk ’s avonds of ’s nachts op te hangen, dan wil je natuurlijk niet dat anderen weten dat jij het hebt gemaakt. Anders kon je net zo goed overdag in een opvallende outfit jouw haaksel op gaan hangen. Vind je het echter geen probleem dat voorbijgangers weten dat jij de creator bent? Dan kun je er ook voor kiezen om aan jouw kunstwerk een kaartje te hangen (gelamineerd zodat het niet erg is als deze nat wordt) waar je bijvoorbeeld je Instagram of website op vermeld.

9. Neem je camera mee

En vergeet natuurlijk niet om foto’s te maken. het kan zomaar zijn dat jouw kunstwerk van de een op de andere dag is verdwenen. Het zou zo zonde zijn als je dan geen toffe foto’s hiervan hebt. Maak ook een aantal foto’s terwijl je bezig bent om jouw kunstwerk te maken en op te hangen. Je wilt natuurlijk wel genoeg bewijs hebben dat jij dit hebt gemaakt. 😊   

10. Denk aan de bomen

Heb je een tof jasje gehaakt voor een boom? Houd er dan rekening mee dat het voor de boom beter is als je na ongeveer 6-8 weken het haaksel of breisel weer van de boom loshaalt. Ook bij andere objecten zul je zien dat deze na een paar manden hun beste tijd hebben gehad, het kan er dan door het weer bijvoorbeeld een beetje vies uit gaan zien. Dit wil je natuurlijk niet, je kunt jouw kusntwerk dan het beste los gaan halen. Tip! Draag hierbij handschoenen, zeker bij de onderkant van lantaarnpalen is dit aan te raden, er zullen namelijk nog wel wat honden kunnen zijn die er tegen aan hebt gepiest 😉

De gehaakte onderdelen kun je natuurlijk wel goed bewaren. Je kunt altijd kijken of je deze kunt wassen en ze dan weer om een vergelijkbaar item of boom plaatsen.  Zo zorg je er ook nog eens voor dat jouw kunstwerken op verschillende plekken te zien zijn.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!