Selecteer een pagina

Uitgelicht: Bijzondere garens #1 acrylgaren

Wat is acrylgaren?

Naast de rubriek waarin we allerlei verschillende soorten stoffen beschrijven, hebben we nu ook een speciale rubriek voor verschillende soorten garens en wol. Want eerlijk is eerlijk, de keuze is reuze. Welk garen kan je nu het beste voor welk project gebruiken? En wat zijn de voordelen van bepaalde garens? In deze blog nemen we je heel graag mee op reis langs alle verschillende materialen. Deze keer vertellen we je graag meer over acrylgaren!


Persoonlijk haak ik best vaak met acrylgaren. Het grootste voordeel vind ik dat het redelijk goedkoop is. Daarnaast is het in ontelbaar veel kleuren verkrijgbaar, is het vrij zacht en kriebelt het in tegenstelling tot wol niet.


Waar is het garen van gemaakt?

Dit garen is ook wel bekend onder de naam polyacryl.

In tegenstelling tot wol en katoen is dit geen natuurproduct, maar een synthetisch garen, het wordt in de fabriek gemaakt. Net als fleece wordt acrylgaren gemaakt van plastic.

Doordat acryl is gemaakt van plastic zijn er twijfels of dit wel goed zou zijn voor het milieu. Je kan natuurlijk zeggen dat de stof wordt gemaakt van afval en zo wordt gerecycled tot een nieuw product. Maar nu blijkt ook dat er bij het wassen van acrylgaren kleine microplastics vrij kunnen komen die via het water in de natuur terecht komen. Dit heeft mij eerlijk gezegd wel aan een beetje aan het twijfelen gebracht over dit materiaal. Ik denk dat ik het niet aan zou raden om hier kledingstukken of knuffels voor kleine kinderen van te maken. Daarentegen is acrylgaren wel een duurzaam product, het blijft lang mooi. Natuurlijk kan dit wel per garen verschillen en is dit wel afhankelijk van de kwaliteit van het garen.  

Acrylgaren lijkt een klein beetje op wol, het is sterk en voelt zacht aan. Het voordeel is dat het een stuk goedkoper dan wol is. In tegenstelling tot wol kriebelt acrylgaren niet. Daarnaast is het ook een goede uitkomst voor mensen die allergisch zijn voor wol.

Naast 100% acryl wordt er tegenwoordig ook een deel acryl toegevoegd aan natuurlijke vezels, bijvoorbeeld om wol of katoen slijtvast maken. Op deze manier worden de positieve eigenschappen van acryl gecombineerd met de positieve eigenschappen van de natuurlijke vezels.


Drops haaknaalden set Circus Pro

Drops Haaknaaldenset

DROPS Pro Circus Haaknaalden – Set

€30,23 bij Bol.com

Voor welke projecten is acrylgaren geschikt?

Acryl houdt goed warmte vast maar neemt daarentegen geen vocht op, hierdoor kan het als kledingstuk soms een beetje broeierig aanvoelen. Voor dekens is acrylgaren erg geschikt. Het is qua gewicht een licht materiaal. Wanneer je bijvoorbeeld een deken volledig van wol zou maken dan zou deze erg zwaar worden, dit is niet het geval bij een deken van acryl. Acryl is in heel veel verschillende kleuren verkrijgbaar, en de kleur blijft in de meeste gevallen erg mooi, ook na een aantal keer wassen.

Maar ook leuke woonaccessoires zijn super tof om dit garen te haken, wat dacht je bijvoorbeeld van leuke manden, decoratie of kussenhoezen?

Let op! Acrylgaren smelt wanneer het vlam vat, het is daarom bijvoorbeeld niet geschikt voor pannenlappen.


Tips

Het is ook leuk om eens met 2, 3 of 4 draden tegelijk te haken. Gebruik een grotere haaknaald, en je haakt super snel toffe items. Het is bijvoorbeeld super leuk om op deze manier een grove kussenhoes te haken. Wanneer je meerdere kleuren draden gebruikt krijg je ook nog eens een tof gemêleerd effect.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!