Selecteer een pagina

Uitgelicht: Bijzondere stoffen #1 Fleece

Er zijn super veel verschillende soorten stoffen, voor ieder wat wils. Maar misschien kan het ook een beetje overweldigend zijn en heb je geen idee welke stof je moet kiezen. Daarom kies ik iedere maand een bijzondere stoffensoort uit en licht ik deze uit in een aparte blog. Deze maand beginnen we met fleece!


Ik denk dat we bijna allemaal wel bekend zijn met het fenomeen fleece. De warme en zachte stof, welke vaak wordt gebruikt voor truien en vesten en andere comfortabele kleding. De stof is makkelijk te verwerken aangezien deze niet rafelt. Daarnaast is fleece ook niet duur.


Waar is de stof van gemaakt?

Fleece wordt gemaakt van plastic, PET-flessen om precies te zijn. Lege flessen worden ingezameld, verwerkt en uiteindelijk gesmolten zodat er lange draden van gemaakt kunnen worden. Deze draden worden gebreid tot een stof. Uiteindelijk wordt deze stof nog zo bewerkt dat het lijkt op wol.
Fleece wordt daarom ook wel vegan wool genoemd.

Doordat fleece is gemaakt van plastic zijn er twijfels of dit wel goed zou zijn voor het milieu. Je kan natuurlijk zeggen dat de stof wordt gemaakt van afval en zo wordt gerecycled tot een nieuw product. Maar nu blijkt ook dat er bij het wassen van fleece kleine mircoplastics vrij kunnen komen die via het water in de natuur terecht komen. Maar niet getreurd, inmiddels zijn er hele toffe alternatieven, zoals bamboe en katoenen fleece. Goed voor het milieu en daarnaast ook nog eens lekker warm!


Voor welke projecten is fleece geschikt?

Fleece is een fijne zachte stof en daardoor ideaal voor truien en vesten. Daarnaast is een fleecedekentje natuurlijk ook altijd fijn. Knuffels van fleece zijn ook heel tof!


Tips

  • Let op, Fleece kan je niet strijken. Wanneer je patroondelen moet verstevigen, kies dan niet voor vlieseline die je moet strijken maar die je moet naaien.
  • Fleece rafelt niet, je kan er voor kiezen om de naden af te werken, maar dit hoeft niet.
  • Fleece is een wat dikkere stof wat er voor kan zorgen dat het lastig is om meerdere lagen tegelijk te naaien, kies daarom bij voorkeur geen patronen met veel deel- of figuurnaden. Met name wat simpelere patronen zoals truien, vesten,  en poncho’s zijn geschikt voor deze stof.
  • Let op de vleug. Wanneer je de patroondelen uit de stof knipt, let dan goed op of alle patroondelen in dezelfde richting op de stof liggen.