Selecteer een pagina

Uitgelicht: Bijzondere stoffen #10 Imitatieleer

Imitatieleer Stoffen, zelf kleding maken

Er zijn super veel verschillende soorten stoffen, voor ieder wat wils. Maar misschien kan het ook een beetje overweldigend zijn en heb je geen idee welke stof je moet kiezen. Daarom kies ik iedere maand een bijzondere stoffensoort uit en licht ik deze uit in een aparte blog. Deze keer vertel ik je graag meer over imitatieleer.


Vroeger toen ik een jaar of vijf was heeft mijn oma een jasje voor mij gemaakt van nepleer. Zulke handgemaakte items blijven toch altijd extra bijzonder. Naast jasjes is kun je nog veel meer toffe items maken van deze bijzondere stof. Wat dacht je bijvoorbeeld van een leuke tas of moderne kokerrok?


Waar is de stof van gemaakt?

Imitatieleer / nepleer wordt ook wel kunstleer of skai genoemd. Skai was vroeger een merknaam, echter is deze naam zo vaak gebruikt dat het eigenlijk een synoniem is geworden voor de stof.

Tegenwoordig zijn er super veel verschillende soorten nepleer. Natuurlijk is dit afhankelijk van de kwaliteit, maar veel varianten zijn al bijna niet meer te onderscheiden van echt leer.
In tegenstelling tot leer heeft imitatieleer een aantal grote voordelen. Het belangrijkste punt is natuurlijk dat het diervriendelijk is. Imitatieleer wordt daarom ook wel vegan leer genoemd. Voor mij is dit het belangrijkste punt om te kiezen voor kunstleer. Een ander groot voordeel is ook nog eens dat het een stukje goedkoper is.

Tegenwoordig is de stof verkrijgbaar in verschillende diktes, kleuren en printjes (denk aan bijvoorbeeld slangenprint), er zijn zelfs metallic uitvoeringen. Ook zie je steeds meer stoffen die ook rekbaar zijn.
De ondergrond van de stof wordt gemaakt van textiel, hier wordt vervolgens een kunststof op aangebracht. De textuur kan vervolgens nog bewerkt worden, bijvoorbeeld met een kleine nerf, hierdoor lijkt de stof nog meer op echt leer.


Voor welke projecten is imitatieleer geschikt?

Met imitatieleer maak je al snel een wat stoerdere outfit, denk hierbij bijvoorbeeld aan leren rokken. Door gebruik te maken van een stretchvariant is het ook super leuk om een toffe skinnyjeans te maken. Een soepele stof is daarentegen ook geschikt voor leuke blouses of jurkjes. Vind je dit iets te heftig? Dan kun je er ook voor kiezen om een paar details van deze stof aan je outfit toe te voegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van toffe schouderdetails of opgestikte zakken van nepleer?


Tips

  • Stretch stoffen kun je het beste stikken met een microtexnaald. Voor de “gewone” stoffen kun je een universele naald gebruiken (80 / 90). Voor de dikkere varianten kun je een leernaald of eventueel een jeansnaald gebruiken.
  • Nepleer kan wat stug zijn om te stikken, waardoor het voetje van de naaimachine niet fijn over de stof zal glijden, hier zijn speciale teflon voetjes voor. Wat je eventueel ook kan doen is een stukje patroonpapier over de te stikken naad leggen. Hier stik je gewoon overheen. Wanneer je de naald hebt gestikt, kun je het patroonpapier voorzichtig wegscheuren.
  • Wanneer je de patroondelen gaat spelden kunnen er gaatjes in de stof achterblijven. Als je de patroondelen uit de stof gaat knippen kun je hierdoor beter gebruik maken van gewichtjes of andere zwaardere voorwerpen. Tekens op de patronen kun je het beste overnemen met kleermakerskrijt i.p.v. rijgen. Tijdens het stikken zijn de naaiclips een goede oplossing.
  • Zorg dat je zeker weet dat het patroon goed past. Normaal gesproken zijn kleine foutjes makkelijk op te lossen door de stof los te tornen en de naad gewoon opnieuw te stikken. Bij nepleer bestaat dan de kans dat de gaatjes van de naald zichtbaar blijven. Dit kun je voorkomen door eventueel eerst een proefmodel te maken.
  • De stof rafelt niet, naden hoef je dus niet persé af te werken.
  • De meeste stoffen kun je beter niet strijken. Mocht dit echt niet anders kunnen, zet je strijkijzer dan op de laagste stand en strijk de stof alleen aan de verkeerde kant. Leg voor de zekerheid een theedoek tussen de stof en je strijkijzer.
  • Kies voor een wat langere steeklengte. Wanneer je kiest voor een kleinere steeklengte kunnen de naden namelijk gaan scheuren, doordat de gaatjes van de naald te dicht op elkaar komen.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!