Selecteer een pagina

Uitgelicht: Bijzondere stoffen #12 Tule

Tule stof zalmroze

Er zijn super veel verschillende soorten stoffen, voor ieder wat wils. Maar misschien kan het ook een beetje overweldigend zijn en heb je geen idee welke stof je moet kiezen. Daarom kies ik iedere maand een bijzondere stoffensoort uit en licht ik deze uit in een aparte blog. Deze keer vertel ik je graag meer over tule.

Een aantal jaar terug maakte ik twee pietenpakken, 2 jurkjes voor meisjespieten. De jurken hadden een strak lijfje met lichte pofmouwen en natuurlijk een wijde rok. Om er voor te zorgen dat de rok veel volume zou hebben heb ik ervoor gekozen om een petticoat toe te voegen, uiteraard gemaakt van tule.

Waar is de stof van gemaakt?

De stof schijnt oorspronkelijk uit de Franse stad Tulle te komen, in deze stad stond de productie van deze stof centraal. Tule werd vroeger veel gebruikt voor balletkostuums, denk hierbij aan de mooie wijde tutu’s.

Wanneer je de stof van dichtbij bekijkt, dan zie je dat de structuur een beetje netachtig is. De meeste stoffen hebben de welbekende zeshoekige gaatjes. De stof is licht van gewicht en oogt daardoor al snel romantisch en dromerig. Het maakt de stof heel erg geschikt voor verkleedkostuums, petticoats en natuurlijk trouwjurken.

De stof is in verschillende variaties verkrijgbaar. Van de stugge stoffen (die ideaal zijn om mooie volumineuze petticoats van te maken) tot de soepelere varianten die ook wel bruidstule worden genoemd. Met name de bruidstule worden vaak op een grote, bredere rollen verkocht. De bredere stoffen zijn ideaal om mooie wijde rokken sluiers van te maken. Tegenwoordig zie je ook steeds meer stoffen voorbij komen waar een beetje stretch aan toe is gevoegd. De stuggere varianten zijn vaak laag geprijsd en goedkoper dan de soepel vallende stoffen.

Voor welke projecten is tule geschikt?

Wanneer ik zelf aan tule denk, dan denk ik eigenlijk gelijk aan de stof die gebruikt wordt voor petticoats. Doordat de stof vaak wordt stugger is, maak je met deze stof super snel een mooie wijde onderrok, denk bijvoorbeeld aan de swing-dresses en rokken uit de fifties. Maar ook voor trouwjurken wordt tule vaak gebruikt om extra volume te creëren.

Ben je van plan om een rok van tule te maken? Dan kun je ervoor kiezen om de stuggere tule te combineren met een soepelere variant. De soepelere variant voelt namelijk minder ‘prikkend’ aan, draagt wat fijner en heeft ook een wat chiquere uitstraling. De stugge stof geeft daarentegen veel volume, wat met name voor rokken natuurlijk heel tof is. De stuggere tule kun je onder de bruidstule gebruiken. Maak eventueel nog een fijne voering om te voorkomen dat de stof in de huid zal prikken. Op deze manier voorkom je meteen dat jouw jurk of rok door zal schijnen.

Naast kleding is tule ook een toffe stof om leuke accessoires mee te maken, zeker voor speciale gelegenheden of items in de kinderkamer. Wat dacht je bijvoorbeeld van leuke pompoms gemaakt van tule? Of grote oversized strikken voor een bruiloft of babyshower?

Tips

  • De stof rafelt niet, afwerken is dus niet persé nodig. Ben je echt een chique item aan het maken? Dan kun je de raden eventueel ook afwerken met een mooi band of lint
  • Gebruik voor het stikken van de stof een universele of een jersey naald
  • Tule zou wat sneller kunnen scheuren. Het is daarom aan te raden om het kledingstuk niet in de wasmachine te wassen.
  • Het is wat lastiger om de stof te spelden, gebruik eventueel als alternatief handige naaiclips.
  • Wil je nog meer volume creëren? Dan kun je de stof ook rimpelen, dit kan op de naaimachine of op de lockmachine.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!