Er zijn super veel verschillende soorten stoffen, voor ieder wat wils. Maar misschien kan het ook een beetje overweldigend zijn en heb je geen idee welke stof je moet kiezen. Daarom kies ik iedere maand een bijzondere stoffensoort uit en licht ik deze uit in een aparte blog. Deze keer vertel ik je graag meer over organza.
Na de vorige blog over tule blijven we nog even in de dromerige stoffen. Organza doet mij meteen denken aan chique droomjurken met ruches, maar deze stof wordt ook vaak gebruikt als decoratie voor bijvoorbeeld bruiloften.
Waar is de stof van gemaakt?
Organza is een dunne doorschijnende stof, vaak licht glanzend. Doordat de stof zo dun is, is deze wat lastiger te verwerken dan andere stoffen. De stof kan bijvoorbeeld wat makkelijker wegglijden en verschuiven. En doordat de stof doorzichtig is kan het zijn dat de naadtoeslag zichtbaar is door de stof. Werk de naadtoeslag daarom netjes af, dit kan eventueel ook met een mooi band of lint.
De stof is in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Er zijn ook stoffen waar je een mooi kleurverloop in ziet. Vroeger werd organza met name gemaakt van zijde, tegenwoordig zijn er ook synthetische versies. Het voordeel van de synthetische stoffen is dat deze een stuk goedkoper zijn.
Doordat de stof licht van gewicht is kun je meerdere lagen maken, het item behoudt dan nog steeds de lichte, dromerige uitstraling en de kleding blijft nog steeds fijn om te dragen. Vaak zie je ook dat bijvoorbeeld de bovenste laag van het kledingstuk wordt gemaakt van organza. Het item krijgt op die manier die sprookjesachtige, dromerige sfeer.
Voor welke projecten is organza geschikt?
Organza wordt vaak gebruikt om mooie decoratie mee te maken. Maar natuurlijk ook feestkleding, galajurken en trouwjurken.
Wist je dat je organza ook kunt gebruiken om bepaalde patroondelen van transparante stof (zoals kant) te verstevigen? Wanneer je hier vlieseline voor gebruikt dan zal dit door gaan schijnen, en gaat het transparante karakter van de stof verloren. Je kunt de organza niet op de stof die wilt gaan verstevigen strijken, maar je kunt het patroondeel wel in dezelfde vorm knippen en deze rondom vaststikken op de naadtoelsag.
Tips
- Gebruik voor het stikken van de stof een universele of microtex naaimachinenaald, dikte 60/70
- Is het knippen van de stof lastig omdat deze makkelijk wegglijdt? Dan kun je ook gebruik maken van een rolmes. Het is in sommige gevallen ook makkelijker om de stof enkel te knippen in plaats van dubbel.
- Voor het spelden van de stof kun je het beste dunne spelden gebruiken, op deze manier voorkom je dat de stof zal beschadigen.
- Werk de onderkant eventueel af met een smal rolzoompje, hiervoor kun je de lockmachine gebruiken