Misschien heb je het vrolijke opvallende tafelzeil (van het merk Kitsch Kitchen) al eens gezien met vrolijke gekleurde bloemen. Het doet me vaak een beetje denken aan de tassen van Oilily. Tegenwoordig wordt deze stof allang niet meer alleen gebruikt voor het beschermen van je tafel. Met tafelzeil kun je namelijk nog veel meer toffe items maken op de naaimachine. In deze blog lees je waar de stof van gemaakt wordt en vind je ook nog een aantal handige tips.
Waar is de stof van gemaakt?
Het grootste voordeel van tafelzeil is dat het waterafstotend en makkelijk schoon te maken is. De stof is qua eigenschappen een klein beetje te vergelijken met imitatieleer. Aan de achterkant van de stof is vaak de structuur van de basisstof te zien, deze basisstof wordt vaak licht geruwd. De stof wordt vaak gemaakt van katoen of polyester of een mix hiervan. De bovenkant (de goede van de stof) wordt door middel van een speciale coating van vinyl waterafstotend gemaakt. Tafelzeil is in super veel verschillende toffe printjes te koop. Er zijn glanzende versies te vinden, maar ook verschillende matten versies tafelzeil. Er is zelf doorschijnend tafelzeil te vinden, hoe tof is het om hier een tas van te maken of een handige regenjas?
Naast “gewoon” tafelzeil bestaat er ook Mexicaans tafelzeil. Dit zeil voelt iets anders aan, de stof heeft aan de achterkant een dun laagje met draadjesweefsel, dit zorgt ervoor dat de stof super stevig is en lang zal meegaan.
Groot voordeel is dat steeds meer stoffen het Oekotex keurmerk hebben. Wanneer je een stof met het keurmerk koopt weet je zeker dat het op een veilige manier is geproduceerd en dat de stof geen giftige stoffen bevat.
Naast tafelzeil bestaan er ook gecoate stoffen. De stoffen hebben in principe dezelfde eigenschappen als het tafelzeil. Maar waar het zeil vaak nog wel eens erg stug kan zijn, zijn de gecoate stoffen een stuk flexibeler. Dat maakt deze stof dan bijvoorbeeld ook geschikt voor regenkleding. Zo heb ik zelf een aantal jaar terug twee regenjassen gemaakt van een gele gecoate stof met vrolijke bloemenprint. De jassen heb ik gevoerd met fleece, zodat ze ook lekker warm waren.
Wat kun je maken van tafelzeil op de naaimachine?
Naast tafelkleden is tafelzeil ook ideaal om andere leuke items mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan leuke (strand)tassen, maar ook opbergmanden, hoezen voor plantenpotten, schorten. kussens voor tuinstoelen slabbetjes voor kinderen, placemats, toilettassen, boekenkaftten, opvouwbare broodtrommels, hoezen voor parasols of andere tuinmeubels of zelfs vrolijke slingers.
Kortom de mogelijkheden zijn eindeloos. 😉
Tips
- Voor een soepele variant tafelzeil kun je een microtexnaald gebruiken in je naaimachine. Zo kun je de gaatjes die tijdens het naaien in de stof zo klein mogelijk houden. Gebruik je een stevigere stof? Dan kun je het beste een jeansnaald gebruiken. Dit is een stevige en scherpe naald die goed door dit wat dikkere materiaal komt.
- Gebruik een grotere steeklengte dan je bent gewend. Tijdens het naaien laat de naald kleine gaatjes achter in de stof. Wanneer deze gaatjes te dicht op elkaar komen door een te kleine steeklengte, dan wordt de stof bij de naad wat minder sterk en zou deze door het perforeren op den duur makkelijker kunnen doorscheuren. Door een grotere steeklengte te gebruiken kun je dit eenvoudig voorkomen. Kies bijvoorbeeld voor steeklengte 3 of 4.
- Net als bij stoffen zoals imitatieleer kan tafelzeil soms wat moeilijker onder het naaimachinevoetje door glijden, het kan een beetje blijven “plakken”. Een teflon voetje is hier de ideale oplossing voor. Dit voetje kun je gewoon los kopen. Heb je geen teflon voetje maar wil je wel snel aan de slag? Dan kun je ook een stukje patroonpapier tussen het tafelzeil en het gewone naaimachinevoetje leggen en dit mee stikken. Na het stikken kun je het papier voorzichtig weg scheuren.
- Met een rolmes snijd je de stof eenvoudig op maat, dit is het handigst om aan de verkeerde kant van de stof te doen. Op de gladde, goede kant kan het mes soms nog wel eens wegschieten, aan de achterkant heb je veel meer grip.
- De stof hoef je niet persé af te werken, tafelzeil rafelt namelijk niet.
- Gebruik zo min mogelijk spelden, de plaats waar de spelden zaten zullen namelijk zichtbaar blijven, gebruik bijvoorbeeld wonderclips als vervanging. Wil je toch graag spelden gebruiken? Plaats deze dan in de naadtoeslag. De gaatjes die de spelden achterlaten zijn dan niet te zien aan de goede kant van je zelfgemaakte item.
- De stof kun je het best opgerold bewaren. Wanneer je de stof opvouwt is het namelijk lastig om de vouwen uit de stof te krijgen.
- Laat het strijken achterwege. Wanneer tafelzeil in aanraking komt met een heet strijkijzer zal het smelten. De naadtoeslag kun je eventueel met je vingers een beetje open duwen.