Selecteer een pagina

Uitgelicht: Bijzondere stoffen #2 Corduroy

Er zijn super veel verschillende soorten stoffen, voor ieder wat wils. Maar misschien kan het ook een beetje overweldigend zijn en heb je geen idee welke stof je moet kiezen. Daarom kies ik iedere keer een bijzondere stoffensoort uit en licht ik deze uit in een aparte blog. Deze keer vertel ik je graag meer over corduroy


Corduroy of te wel ribfluweel of ribcord is 1 van mijn favoriete stoffen op dit moment. Met name in herfsttinten vind ik deze stof echt heel mooi, zoals bruin en okergeel. Het heeft een retro vibe, maar is daarentegen ook helemaal van nu.


Waar is de stof van gemaakt?

Ribfluweel is een poolstof, wat betekent dat deze op een speciale manier geweven is. Er is een extra inslagdraad mee geweven voor lussen. Deze lussen worden naderhand op regelmatige afstand doorgesneden. Op deze manier ontstaan de zachte ribbels.

Oorspronkelijk werd corduroy van katoen gemaakt, tegenwoordig zijn er ook andere samenstellingen te vinden. Vaak zie je ook dat er een klein beetje elastan of lycra aan de ribstof toegevoegd, dit zorgt voor nog meer draagcomfort.

De stof heeft in de lengte ribbels, deze ribbels zijn er in allerlei verschillende maten. Zo heb je bijvoorbeeld de hele smalle ribbels, genaamd babyrib of tinneroy. Deze stof is een stuk soepeler dan de varianten met de brede ribbels en daarom zeer geschikt voor kinderkleding en blouses.


Voor welke projecten is corduroy geschikt?

De stof is ongeveer rond de 19e eeuw ontstaan onder de naam Manchester. De stof werd in eerste instantie gebruikt om werkkleding, zoals stevige broeken van te maken. In de jaren ’70 kwam deze stof weer helemaal terug. Naast broeken werden er nu ook jasjes en gilets van gemaakt. Vandaag de dag zijn ook de jassen van ribstof niet meer weg te denken uit het modebeeld, maar ook tuinpakken en salopettes doen het goed. Een leuk tuinpak of bijpassend pak van een jasje en een broek staat dat ook zeker nog op mijn verlanglijstje om te maken met deze stof.

Maar daarnaast zie je corduroy ook vaak terug in het interieur, wat dacht je van leuke kussenhoezen, een corduroy bank of gordijnen van ribstof?


Tips

  • Over het algemeen is corduroy geen moeilijke stof om te naaien. Naden kunnen op een normale manier worden gestikt en worden afgewerkt op de lockmachine of met de zigzagsteek.
  • Zet bij het strijken je strijkijzer op de katoenstand. Leg wel altijd een doek tussen het kledingstuk en het strijkijzer en gebruik een perskussen om beschadigingen aan de stof te voorkomen.
  • Let op de vleug. Wanneer je de patroondelen uit de stof knipt, let dan goed op of alle patroondelen in dezelfde richting op de stof liggen. Corduroy wordt tegen de vleug in geknipt. Dit zorgt ervoor dat de mooie donkere kleur van de stof zichtbaar wordt. Hoe ontdek je de vleug? Strijk met je hand over de stof, van onder naar boven, de stof moet nu gladder aanvoelen dan wanneer je van boven naar onderen over de stof strijkt.