Uitgelicht: Bijzondere stoffen #5 Alpenfleece

Er zijn super veel verschillende soorten stoffen, voor ieder wat wils. Maar misschien kan het ook een beetje overweldigend zijn en heb je geen idee welke stof je moet kiezen. Daarom kies ik iedere maand een bijzondere stoffensoort uit en licht ik deze uit in een aparte blog. Deze keer vertel ik je graag meer over alpenfleece.


Waar is de stof van gemaakt?

Twee jaar geleden kwam ik deze fijne stof per toeval tegen en sindsdien staat deze hoog op mijn lijstje van favoriete stoffen. De stof bestaat eigenlijk uit twee kanten. De voorkant van de stof is sweatstof en de binnenkant is lekker warm en pluizig en is gemaakt van fleece of microfleece. Kortom het beste van stoffen gecombineerd in 1. De stof wordt ook wel happy fleece of knuffelsweat genoemd.

Extra voordeel: bij fleece zie je vaak dat na een aantal keer wassen er soort bolletjes op de stof komen, dit wordt ook wel pilling genoemd. Bij microfleece gebeurt dit niet, de stof zal lang mooi blijven.


Voor welke projecten is alpenfleece geschikt?

De stof is verkrijgbaar in ondenkbaar veel verschillende printjes en dat maakt het dan ook zeer geschikt voor toffe kinderkleding. Wat dacht je bijvoorbeeld van vrolijke truien en joggingpakken?

Maar ook zeker voor volwassenen zijn er toffe varianten te vinden, naast printjes wordt de stof ook verkocht in effen kleuren.

De stof is wat dikker dan andere stoffen, kies daarom bij voorkeur niet voor ingewikkelde kledingstukken met veel figuurnaden. Truien, poncho’s, eenvoudige (jogging)broeken zijn kledingstukken die super tof zijn van alpenfleece. Maar je kan ook binnen een handomdraai een toffe deken of plaid maken met deze stof.


Tips

  • De stof is wat dikker dan andere stoffen gebruik daarom een scherpe schaar om de stof te knippen.
  • In de stof zit een beetje stretch, gebruik voor het naaien een stretchsteek op de naaimachine of een flauwe zigzagsteek. Maak gebruik van een stretch- of jerseynaald.
  • Door de zachte en mooie binnenkant van de stof hoef je je kledingstuk niet te voeren
  • Gebruik voor kledingstukken zoals truien en (jogging)broeken boord als afwerking, op deze manier zorg je ervoor dat het kledingstuk mooi aansluit bij de armen, benen en hals. Daarnaast geeft het boord het kledingstuk ook een sportieve uitstraling.
  • De stof kan je strijken, maar zet het strijkijzer dan wel op een lage temperatuur. Strijk de gladde zijde van de stof, dus niet de teddy-achtige binnenkant

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding
Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!