Uitgelicht: Bijzondere stoffen #5 Alpenfleece

Er zijn super veel verschillende soorten stoffen, voor ieder wat wils. Maar misschien kan het ook een beetje overweldigend zijn en heb je geen idee welke stof je moet kiezen. Daarom kies ik iedere maand een bijzondere stoffensoort uit en licht ik deze uit in een aparte blog. Deze keer vertel ik je graag meer over alpenfleece.


Waar is de stof van gemaakt?

Twee jaar geleden kwam ik deze fijne stof per toeval tegen en sindsdien staat deze hoog op mijn lijstje van favoriete stoffen. De stof bestaat eigenlijk uit twee kanten. De voorkant van de stof is sweatstof en de binnenkant is lekker warm en pluizig en is gemaakt van fleece of microfleece. Kortom het beste van stoffen gecombineerd in 1. De stof wordt ook wel happy fleece of knuffelsweat genoemd.

Extra voordeel: bij fleece zie je vaak dat na een aantal keer wassen er soort bolletjes op de stof komen, dit wordt ook wel pilling genoemd. Bij microfleece gebeurt dit niet, de stof zal lang mooi blijven.


Voor welke projecten is alpenfleece geschikt?

De stof is verkrijgbaar in ondenkbaar veel verschillende printjes en dat maakt het dan ook zeer geschikt voor toffe kinderkleding. Wat dacht je bijvoorbeeld van vrolijke truien en joggingpakken?

Maar ook zeker voor volwassenen zijn er toffe varianten te vinden, naast printjes wordt de stof ook verkocht in effen kleuren.

De stof is wat dikker dan andere stoffen, kies daarom bij voorkeur niet voor ingewikkelde kledingstukken met veel figuurnaden. Truien, poncho’s, eenvoudige (jogging)broeken zijn kledingstukken die super tof zijn van alpenfleece. Maar je kan ook binnen een handomdraai een toffe deken of plaid maken met deze stof.


Tips

  • De stof is wat dikker dan andere stoffen gebruik daarom een scherpe schaar om de stof te knippen.
  • In de stof zit een beetje stretch, gebruik voor het naaien een stretchsteek op de naaimachine of een flauwe zigzagsteek. Maak gebruik van een stretch- of jerseynaald.
  • Door de zachte en mooie binnenkant van de stof hoef je je kledingstuk niet te voeren
  • Gebruik voor kledingstukken zoals truien en (jogging)broeken boord als afwerking, op deze manier zorg je ervoor dat het kledingstuk mooi aansluit bij de armen, benen en hals. Daarnaast geeft het boord het kledingstuk ook een sportieve uitstraling.
  • De stof kan je strijken, maar zet het strijkijzer dan wel op een lage temperatuur. Strijk de gladde zijde van de stof, dus niet de teddy-achtige binnenkant
Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Het patroon en de uitleg ontvang je helemaal gratis!

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop